© rr

“Deuren ’s nachts dicht houden kan levens redden bij brand”

Antwerpen -

Doe de deur dicht. Die boodschap zal u de komende veertien dagen via allerlei kanalen te horen krijgen. Voor het eerst slaan verschillende organisaties, waaronder Netwerk Brandweer en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de handen in elkaar om te wijzen op het belang van gesloten deuren in geval van brand.

Eén foto volstaat om het nut van de campagne duidelijk te maken. Links een kamer die helemaal is zwartgeblakerd, rechts een kamer die eruit ziet alsof er niets is gebeurd. En toch bevinden ze zich allebei in een woning die net in brand heeft gestaan. Het enige verschil: de van de linkse kamer stond de deur open, van de rechtse niet.

(Lees verder onder de foto)

 © ANPI

De foto werd gemaakt na een labotest bij de vzw ANPI, de Belgische Vereniging voor Brand- en Diefstalbestrijding. Het beeld hoort bij een nieuwe campagne van Netwerk Brandweer, de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de Brandweer Brussel, het Agentschap Wonen Vlaanderen, de VVSG, de Brandweervereniging Vlaanderen, de Stichting Brandwonden en Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden.

Voor het eerst zullen alle toonaangevende organisaties en alle hulpverleningszones gedurende veertien dagen campagne voeren rond het thema, met als slogan ‘Doe de deur dicht’. “De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang”, klinkt het in een persbericht. “Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden. De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt.”

Rookmelders

Naast gesloten deuren zijn ook rookmelders en een vluchtplan van essentieel belang om een eventuele brand te kunnen overleven. “Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en in Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben”, luidt het. “In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt er alleen een verplichting voor huurwoningen en moet er in elke kamer op de vluchtweg vanuit de slaapkamer naar buiten een rookmelder hangen”.

De campagne zal zowel via online kanalen als via printmedia worden verspreid. Daarnaast zal Jan Van Looveren dit najaar in het VRT-programma Factcheckers (op één) de impact onderzoeken van een slaapkamerdeur die dicht is. De deelnemende organisaties willen met de campagne het aantal doden en gewonden terugdringen en de schade in en rond woningen beperken.

 (dvd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER