Minister maakt definitief komaf met 15 minuten verplichte wachttijd voor taxi’s

Themabeeld ©  BELGA

De Vlaamse regering schrapt de regel dat er minstens 15 minuten moet gewacht worden op een bestelde taxi. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). De zogenaamde 15 minutenregel stond in het vernieuwde Vlaamse taxidecreet uit 2019. De regel was initieel alleen bedoeld voor de regio rond Brussels Airport, om daar de taxisector te beschermen tegen Uber. Zo kan daar een onderscheid worden gemaakt tussen standplaatstaxi’s en straattaxi’s. Maar door een fout was de regel overal in Vlaanderen van toepassing.

jvh
Bron: BELGA

“Het opzet van deze regeling was om een afscherming te doen van de bestaande taxisector die Brussels Airport in Zaventem bedient, maar in de praktijk was dit geldig voor heel Vlaanderen. Aan deze regeling maak ik nu een einde”, zegt minister Peeters.

De Open Vld-minister had de afschaffing van de 15 minutenregel al aangekondigd. Na adviezen van de MORA (Mobiliteitsraad van Vlaanderen) en de Raad van State belandt de regel definitief in de prullenmand.

Toen de minister de afschaffing van de 15 minutenregel aankondigde, kwam er protest vanuit de sociale partners en de taxisector. Maar volgens minister Peeters moet “de klant centraal staan”. “Het is erg belangrijk dat alle aanbieders op dezelfde manier met elkaar kunnen concurreren. De afschaffing van de 15 minutenregel gaat enkel over bestelde ritten via een app, website of telefoon. Rond de standplaatsen en ook bij Brussels Airport in Zaventem blijft de regel van de perimeter behouden dat enkel vergunninghouders hier reizigers die geen rit besteld hebben mogen oppikken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen