Direct naar artikelinhoud
DM ZaptLove Island

Er zit meer David Attenborough in Viktor Verhulst dan u denkt

Holly Mae Brood en Viktor Verhulst.Beeld SBS

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: de studie van de bronstige mens in Love Island.

Er zit meer David Attenborough in Viktor Verhulst dan u denkt. Voor het tweede jaar op rij observeert hij samen met copresentator Holly Mae Brood de habitus van bronstige Vlamingen en Nederlanders in hun zonovergoten zoektocht naar de ware liefde.

Love Island is reality-tv die over het kanaal goed werkt of alleszins heeft gewerkt. Zoals dat wel vaker gaat met populaire internationale tv-formats, is de hype ook naar deze kant van het water overgewaaid. “Sexy, jonge singles verblijven in een luxueus vakantiehuis op een idyllisch eiland met maar één doel: de ware liefde vinden”, staat te lezen op de website van VIJF. Vorig jaar kwamen Aleksandra Jakobczyk en Denzel Slager als winnaars uit de bus – onthoud die namen, u gaat er nog veel van horen.

Op Love Island – op de wereldkaart terug te vinden als Gran Canaria – is social distancing niet aan de orde. De deelnemers willen niet liever dan elkaars temperatuur opmeten – bij voorkeur aan de hand van speekseluitwisseling. Love Island moet zowat het enige recente programma zijn zonder plexiglas en peperdure cameralenzen om de anderhalve meter afstand tussen de protagonisten te verdoezelen.

Al in de eerste aflevering, na 48 minuten, deelden Josephine-Charlotte – dat is voor de duidelijkheid één persoon – en Axel een “erotische kus”. Intussen is het tweede seizoen 19 afleveringen ver en wordt er elke avond minstens één tong gedraaid. Verder bestaat een aflevering van Love Island uit deelnemers die voor een spiegel staan. De rest van de tijd zitten ze in of aan de rand van het zwembad. Soms worden er spelletjes gespeeld. Een diepgaande studie over de mens is Love Island niet.

Eilish, Mert, Giuliano, Raphaëlla en co. zijn niet het type millennial dat Instagram volstouwt met werk van Le Corbusier. Ze gebruiken hun feed om andere, Kardashiaanse bouwwerken te promoten – blinkende biceps, volle lippen en ronde billen. Love Island is enerzijds een vleeskeuring, anderzijds een datingprogramma waarin zo goed als niets gebeurt. Een hoog entertainmentgehalte heeft Love Island dus niet, al willen de makers daar binnenkort verandering in brengen.

De huidige koppels worden vanaf volgende week Tempation Island-gewijs uit elkaar gehaald. De mannen verdwijnen naar een villa, waar een reeks nieuwe singles hen opwacht, terwijl ook de vrouwen nieuw gezelschap ontvangen. Dat moet ervoor zorgen dat Love Island straks knettert als het slotvuurwerk op Tomorrowland. Kortom: er worden Grote Emoties verwacht.

Wat de makers van Love Island ook proberen, ze verkopen gebakken lucht in de vorm van sixpacks die niet toebehoren aan betrouwbare bierfabrikanten. Laat u vooral niet vangen.

Love Island, van maandag tot zaterdag op VIJF.