Eric Van den Broele. © Jeroen Hanselaer

“Bieden lagere huurprijzen opportuniteiten? Jouw vragen over de Antwerpse economie beantwoord

Antwerpen -

Onze lezers hadden wel wat vragen over de toekomst van de Antwerpse economie na het lezen van het interview met Eric Van den Broele, senior manager bij Graydon. Leonie Mackenbach en Koen Wynants deden ook enkele voorstellen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Hoe werken en ondernemen na corona: 10 miljard euro nodig om Antwerpse bedrijven te redden

Gaat het lukken om de economie in België weer op te knappen? Of moeten wij vrezen voor veel faillissementen? (Darryl Janssen)

Eric Van den Broele: Dat is een moeilijke vraag. In het recent rapport van het Planbureau staat dat het herstel van de economie pas in 2023 te verwachten valt, maar dat er wel blijvende schade zal zijn. Dat betekent wel dat het geven van stimuli aan de economie nodig blijven. Het is mijn overtuiging dat dit pas echt gaat lukken als er de bereidheid is om de traditionele paden te verlaten en alternatieve paden te betreden.

ONTDEK HIER ONZE REEKS ANTWERPEN NA CORONA

Als de huurprijzen omlaag kunnen in de binnenstad, is er een opportuniteit voor kleine lokale retailers & horeca om te openen en overleven. Is dat mogelijk? (Leonie Mackenbach)

Er zijn al een reeks maatregelen genomen door de Vlaamse overheid hier rond. Als een verhuurder twee maanden de huur niet int, zal de Vlaamse overheid bijleggen voor twee extra maanden. Dat zal bijvoorbeeld de horeca wel verder helpen, maar de vraag is of elke verhuurder dit financieel aan kan om twee maanden geen huur te innen.

Lagere huurprijzen zouden de winkeliers en de horeca-uitbaters kunnen helpen. Ik verwacht dat door de coronacrisis de immobiliënsector wel in de problemen zal komen. Dit zie je nu al gebeuren op de kantoormarkt. Steeds meer bedrijven stellen zich de vraag of ze wel zoveel ruimte nodig hebben als een deel van het personeel thuis werkt. Ook in de Verenigde Staten, waar het coronavirus zeer zwaar toeslaat, zie je een effect op de koop- en huurmarkt. Op basis hiervan zou je mogelijk kunnen verwachten dat de huren van handelspanden niet meer zullen stijgen en misschien zelfs gaan dalen.

Daarnaast is er nog een element dat effect kan hebben op de huurprijzen van winkelpanden. In Nederland werd een verband gevonden tussen de economische crisis in 2008 en malafide bedrijven die daar gebruik van maakten om handelspanden op te kopen met crimineel geld. De kans bestaat dat dit nu opnieuw gaat gebeuren, ook in Antwerpen. Dit zorgt ervoor dat de prijzen op de huurmarkt hoog blijven. Ook hier moet het beleid aandacht voor hebben.

Zou het helpen als burgers geld investeren in burgercoöperaties, mede-aandeelhouderschap en zo bestuurder worden van de lokale economie? Dit is fair, transparant, duurzaam en democratisch. (Koen Wynants)

We moeten deze crisis zeker aangrijpen om hiermee te experimenteren. Dit soort van modellen werden al gelanceerd door de aanhangers van de nieuwe economie en zijn stilaan ook meer mainstream geworden. Ik denk daarbij aan crowdlending-fondsen. Zeker op lokaal niveau is veel mogelijk. Door burgers samen te brengen in zo’n structuur ontstaat er ook meer samenwerking. In mijn interview had ik het bijvoorbeeld over de winkel met pralines en de drankenhandel. Misschien zouden zij nog met een derde winkel een coöperatie kunnen oprichten om zo gezamenlijk vervoer te organiseren voor hun producten naar de klanten thuis. Dit soort van modellen zie ik echter vooral op beperkte schaal werken.

Zit je zelf nog met vragen over het redden van de Antwerpse economie? Laat het ons weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER