Videospeler inladen...

Sammy Mahdi (CD&V): "Als anderen vinden dat abortuswet versoepeld moet worden, vorm dan een regering zonder ons"

Voor CD&V is de versoepeling van de abortuswetgeving nog altijd een breekpunt. Dat stelt Sammy Mahdi nog eens duidelijk. “Als andere partijen vinden dat die versoepeling er moet komen, vorm dan een regering zonder ons. Dan zijn we uitgepraat”, zegt het christendemocratische parlementslid ferm in “De afspraak op vrijdag”.

Wie is Sammy Mahdi?

Sammy Mahdi (nog heel even 31 jaar, maandag wordt hij 32) uit Vilvoorde is federaal parlementslid voor CD&V. Vorig jaar was hij kandidaat om partijvoorzitter te worden, maar uiteindelijk moest hij de duimen leggen voor Joachim Coens.

Mahdi was tot juli dit jaar nog jongerenvoorzitter bij CD&V (hij werd opgevolgd door Kevin Maas) en wordt nu ook genoemd als mogelijke minister in een nieuwe federale regering, al wordt dat lastig omdat in Vlaams-Brabant ook huidig minister van Justitie Koen Geens ministeriabel is.

CD&V wil geenszins weten van een versoepeling van de abortuswetgeving en maakt daar ook een absoluut breekpunt nu de partij samen met de socialisten, liberalen en groenen onderhandelt om samen een nieuwe federale regering te vormen.

Die andere partijen willen namelijk allemaal de termijn waarbinnen abortus mogelijk is, optrekken van 12 naar 18 weken zwangerschap. Daarnaast willen ze de verplichte bedenktijd terugbrengen van 6 dagen naar 48 uur. 

De tegenstelling tussen CD&V en de andere “Vivaldi”-partijen heeft de afgelopen maanden al meermaals hoogspanning opgewekt. Eerst in juli, toen het wetsvoorstel in de Kamer gestemd zou worden maar ternauwernood kon worden afgewend. Maar ook nog begin deze maand, toen CD&V-voorzitter Joachim Coens een onderhandelingsnota in handen kreeg waarin de breekpunten van CD&V niet te bespeuren waren. Een misverstand, zo bleek achteraf.

Zonder ons

De Vivaldi-partijen stemden gisteren in de Kamer een motie goed die bepaalt dat een nieuwe regering op 1 oktober een regeerverklaring zal afleggen in het federale parlement. De tijd dringt dus, maar 100 procent zekerheid dat die regering er komt, is er nog niet, benadrukt Sammy Madhi in “De afspraak op vrijdag”.  “Op dit moment heeft nog niemand volmondig ‘ja’ gezegd.”

“We zitten aan de onderhandelingstafel met onze thema’s en onze eisen. Als daarnaar geluisterd wordt, zitten we op 1 oktober misschien met een regering waar we deel van uitmaken. En anders niet”, klinkt het bij Mahdi.

Die eisen gaan verder dan de ethische thema’s, zoals abortus, benadrukt Madhi. Maar hij sluit zich aan het standpunt van zijn partijvoorzitter: de gevoelige ethische thema’s, zoals de versoepeling van de abortuswetgeving, moeten in de ijskast. “Als andere partijen vinden dat het er wel moet komen, vorm dan een regering zonder ons en dan zijn we uitgepraat”, besluit Madhi ferm het hoofdstuk over de formatie.

Bekijk hier de discussie over het vetoën van de regeringsonderhandelingen, zoals oud-VRT-journalist Walter Zinzen hekelt: (Lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...

Streng terugkeerbeleid

De “Vivaldi”-partijen moeten ook een compromis vinden over het hete hangijzer dat migratie heet. Het succes van Vlaams Belang en ook deels N-VA heeft duidelijk gemaakt dat een groot deel van de kiezer op dat vlak een strenger beleid willen.

Wat denkt Madhi daarover, zelf een zoon van een Vlaamse moeder en een Irakese vader die in de jaren ‘70 uit Irak is gevlucht? In de onderhandelingsteksten die via de krant De Standaard gelekt zijn, staat nu dat er meer moet worden ingezet worden op vrijwillige terugkeer. Halen we het daarmee? Mahdi erkent dat dit niet zal volstaan. 

“Naast vrijwillige terugkeer zullen we ook meer moeten doen op het vlak van gedwongen terugkeer. Maar ook dat maakt deel uit van de onderhandelingen”, zegt Mahdi, die verder weinig kan of wil zeggen over de teksten die op de onderhandelingstafel liggen. 

Bekijk hier de discussie over migratiebeleid met Sammy Mahdi: (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Pleit Mahdi dan voor een strenger migratiebeleid? “Het heeft weinig te maken met streng zijn, maar met helder en duidelijk zijn, en de regels volgen.” “Dus,” zo zegt Mahdi, “mensen die moeten terugkeren volgens de regels die we samen hebben afgesproken, moeten ook effectief terugkeren.” 

Mahdi besluit door te zeggen dat hij niet gelooft in een wereld waarin iedereen vrijelijk naar andere landen kan migreren; er moeten regels zijn die nageleefd worden. “Als mensen overal terechtkomen, niet dezelfde taal spreken en niet een bepaalde culturele basis delen, dan ontwortel je de samenleving en maak je die levensgevaarlijk.”

Meest gelezen