©  rr

COLUMN. Wij zijn smokkelaars, geen criminelen

Elke week gunt misdaadjournalist Joris van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwereld.

Een jaar geleden schoot een huurmoordenaar de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum (44) dood voor zijn huis. Wiersum was geen corrupte maffia-advocaat, maar een eerbare strafpleiter die de moed had om kroongetuige Nabil B., een afvallige handlanger van topcrimineel Ridouan Taghi, te verdedigen. En Taghi had gezworen iedereen rond Nabil B. “naar de hel te sturen”. Voor zijn advocaat werd omgelegd, werd ook de broer van de kroongetuige geëxecuteerd. Het geweld van Nederlandse onderwereldbazen is meedogenloos.

In Antwerpen lijkt de rust weer te zijn teruggekeerd na de recente reeks beschietingen en aanslagen met handgranaten in Borgerhout en Deurne. Zijn de strijdende partijen aan tafel gaan zitten om hun conflict op te lossen? Of worden we nu geconfronteerd met de spreekwoordelijke stilte voor de storm en breekt straks de hel opnieuw los? En krijgen we dan ook de Hollandse toestanden, waarbij de lijken zich op straat opstapelen?

De jongens in het Antwerpse drugsmilieu zijn geen brave communicantjes, maar ze zijn toch uit een ander, wat zachter hout gesneden dan hun Nederlandse collega’s. Dat Antwerpen vooralsnog gespaard blijft van dodelijk geweld, heeft volgens sommigen ook te maken met de familiale banden die er bestaan tussen de Marokkaanse clans in Antwerpen. En familieleden over de kling jagen, daar begint men liever niet aan.

Een oude Antwerpse boef gaf ons een andere verklaring voor de geweldscultuur bij onze noorderburen en het relatief vreedzame sfeertje in Antwerpen. “Wij, Belgen, zijn geen criminelen, wij zijn smokkelaars. Of het nu om sigaretten, hasj, coke of wc-papier gaat, dat maakt eigenlijk zelfs niet uit. We verplaatsen dingen en verdienen daar geld mee. Geld is het enige dat telt. In het Antwerpse milieu ken ik geen enkele jongen die geïnteresseerd is in macht, die het doet om de baas te zijn.”

En dat in tegenstelling tot Nederlandse criminelen, die vaak wel naar macht en dominantie streven. Onze smokkelaar: “De kopstukken uit het Hollandse misdaadmilieu, dat zijn geen smokkelaars, maar echte criminelen. Die komen uit de geweldscriminaliteit: bankovervallen, ontvoeringen, afpersingen. Willem Holleeder is het bekendste voorbeeld.”

Zo, nu bent u gerustgesteld.

Smokkelaars zijn het, geen criminelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER