©  rr

Parcours wegrit op WK wielrennen Flanders 2021 belooft “Flandrien-gevoel”, met start op Grote Markt van Antwerpen

Het “Flandrien-gevoel” zal bij de wegritten van het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen nooit veraf zijn, stelt de organisator, de vzw WK2021. Eens de aanloopfase achter de rug is, zal de intensiteit in het peloton hoog liggen om de één na de andere steile helling bij de eersten aan te vatten. “Voeg daar onze typische Vlaamse kasseien aan toe en je krijgt een echte Vlaamse koers, op het allerhoogste niveau”, klinkt het. Om de wedstrijd nog attractiever en selectiever te maken, werd voor het eerst in de geschiedenis geopteerd voor niet één maar twee verschillende, lokale rondes.

Michiel Verheirstraeten

Kalender:

24 september: wegrit vrouwen junioren (73,7 km) en wegrit mannen U23 (162,6 km)

25 september: wegrit mannen junioren (119,4 km) en wegrit vrouwen Elite (157,7 km)

26 september: wegrit mannen Elite (267,7 km)

Geen Vlaamse Ardennen, geen Zolder

Toen bekend werd dat Vlaanderen het 100-jarige jubileum van het WK wielrennen had weten binnen te halen, hoopten heel wat wielerliefhebbers op een titelstrijd in de Vlaamse Ardennen. Er werd echter gekozen voor een start in Antwerpen en een aankomst in Leuven, met een passage in de Druivenstreek die voor een doorgedreven selectie moet zorgen.

Geen WK à la Ronde van Vlaanderen dus, maar toch iets voor de klassieke renners verzekert de organisatie. Het uitgetekende parcours is alleszins totaal iets anders dan Zolder 2002, de laatste keer dat een WK in Vlaanderen werd georganiseerd en toen Mario Cippollini de onvermijdbare massaspurt won.

Start in Antwerpen

De mannen elite, vrouwen elite en de mannen U23 zullen starten op de Grote Markt van Antwerpen, pal in het centrum van de stad. De geneutraliseerde start van 8 km brengt de renners langs de Scheldekaaien naar het MAS en het iconische Havengebouw Antwerpen, om daarna opnieuw via het centrum langs het station Antwerpen-Centraal en het Stadspark. naar de officiële start te rijden op de Britselei/Amerikalei in de buurt van het Oude Gerechtshof.

Via de Bolivartunnel, onder het Justitiepaleis, en de A12 trekt het peloton uiteindelijk richting Leuven. Onderweg zal er een passage zijn door Wilrijk, Kontich, Mechelen, Bonheiden, Keerbergen en Rotselaar. In Mechelen krijgen we onder meer de prachtige Sint-Romboutskathedraal en de Grote Markt te zien. Keerbergen zal dan weer als 1 van de “Official Villages” fungeren waar heel wat randactiviteiten voor wielerfans zullen worden georganiseerd. Na 56 kilometer voor de mannen en vrouwen elite, 62 kilometer voor de U23, bereiken ze het lokale circuit in Leuven van 15,5 km.

Vier hellingen in centrum Leuven

De finish van de lokale ronde in Leuven is voorzien op de lichthellende Geldenaaksevest, ter hoogte van de Philipssite. Na de eerste passage trekken de renners het centrum in, onder meer met de Sint-Pieterskerk en het historisch stadhuis als trekpleisters. Vier kilometer na de passage over de finish beginnen ze aan de eerste van vier korte maar steile hellingen: de Keizersberg (5%). Na een passage langs het kanaal Leuven-Dijle wacht al meteen de volgende helling, de lichtlopende Decouxlaan. Opnieuw het stadscentrum ingeslagen doemt de Wijnpers (7%) op, de derde helling op het lokaal circuit met even later ook de Sint-Antoniusberg. Deze korte, steile en smalle helling, deels in kasseien, is het laatste obstakel voor de licht hellende finish op de Geldenaaksevest.

Onbekende maar vervelende scherprechter op Flandrien Circuit

Normaal gezien wordt de finale van een WK wielrennen afgewerkt op één lokaal circuit. Niet zo voor het WK in Vlaanderen, om de wedstrijd nog attractiever en selectiever te maken, werd geopteerd voor een tweede lokale ronde in de Druivenstreek, het Flandrien Circuit. Op het grondgebied van de gemeentes Huldenberg, Overijse en “Official Village” Tervuren, zullen de klassieke renners aan hun trekken komen met zes nijdige hellingen die mekaar kort opvolgen.

Beginnen doen we met de gekende Smeysberg (15%) in Huldenberg, na 3 km volgen al meteen de kasseien van de Moskesstraat. Amper 300 meter lang, maar met stijgingspercentages tot 18% en verdomd vervelende kasseien, wordt het dé scherprechter op het Flandrien Circuit. In de Primus Classic van 2019 trok Mathieu van der Poel er nog vol door: enkel Peter Sagan en Greg Van Avermaet konden hem toen - met de nodige moeite - volgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de Moskesstraat volgt de afdaling richting Overijse centrum, waar we de gekende S-Bocht van Overijse beklimmen, in combinatie met de Taymansstraat. Een kronkelend peloton door het centrum van Overijse zal prachtige beelden opleveren vanuit de lucht.

Na de Taymansstraat rijden we richting Eizer, waar we de laatste helling op grondgebied Overijse afwerken, de Bekestraat (8%), opnieuw een steile en smalle kasseihelling. Nadien komen we op grondgebied Tervuren, ook een “Official Village”, waar bij de passage in deelgemeente Duisburg heel wat activiteiten zullen worden uitgebouwd voor de fans op het Flandrien Circuit. Na Duisburg wacht nog de vijfde helling, de Veeweidestraat (5%). Als afsluiter van het Flandrien Circuit wordt de Smeysberg voor een tweede keer beklommen, waar boven op de top een heuse WK Fan Zone wordt georganiseerd.

42 hellingen, 2.562 hoogtemeters

In totaal krijgen de mannen Elite 42 hellingen voorgeschoteld, verdeeld over twee rondjes op het Flandrien-circuit en acht keer door het centrum van Leuven: goed voor 2.562 hoogtemeters.

Ook de vrouwen Elite en Mannen U23 trekken (even) naar de Druivenstreek, de twee juniorenwedstrijden blijven in en rond Leuven.

Wegrit Elite: 267,7km

8 km van geneutraliseerde start

56 km van Antwerpen naar Leuven

1,5 rondje op locaal circuit in Leuven

1 rondje op Flandrien Circuit in Overijse

4 rondjes op locaal circuit in Leuven

1 rondje op Flandrien Circuit in Overijse

2,5 rondjes op locaal circuit in Leuven

Vrouwen elite: 157,7km

8 km van geneutraliseerde start

56 km van Antwerpen naar Leuven

1,5 rondje op locaal circuit in Leuven

1 rondje op Flandrien Circuit in Overijse

2,5 rondjes op locaal circuit in Leuven

U23 mannen: 162,6 km

8 km van geneutraliseerde start

56 km van Antwerpen naar Leuven

1,5 rondje op locaal circuit in Leuven

1 rondje op Flandrien Circuit in Overijse

2,5 rondjes op locaal circuit in Leuven

Mannen junioren: 119,4 km

1,2 km van geneutraliseerde start in Leuven

8 rondjes op locaal circuit in Leuven

Vrouwen junioren: 73,7 km

1,2 km van geneutraliseerde start in Leuven

5 rondjes op locaal circuit in Leuven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen