Eerste hulp bij terreur: Limburgse agenten en brandweerlui krijgen extra training

Limburgse brandweermannen en politieagenten krijgen een bijkomende opleiding rond hulpverlening bij een terreuraanslag. Het project werd dinsdagnamiddag voorgesteld in het PLOT in Genk. Het is vooral de bedoeling dat de hulpverleners al meteen de eerste zorgen kunnen toedienen in afwachting op medisch personeel.

CN/neac

De opleiding komt er met steun van de provincie Limburg en met medewerking van de federale politie en militaire experten. “In zo’n kit zit een knelverband voor het stoppen van hevige bloedingen bij bijvoorbeeld afgerukte ledematen, een drukverband en een speciaal verband om in een bloedende wonde te stoppen,” vertelt verpleegkundige Joris Lemmens, die in de politieschool de opleiding geeft.

Voor de brandweer zijn veertien trainers in opleiding terwijl de trainingsteams voor politie bestaan uit vier spoedverpleegkundigen en zes ervaren politiemensen. Gedeputeerde van veiligheid, Ludwig Vandenhove, vertelde dat 30.000 euro uitgetrokken is voor de 165 EHBO-kits, een bedrag dat sowieso voorzien was in de provinciale politiebegroting.

Naast de interventieploegen van de lokale politie zijn de leden van het interventiekorps van de federale politie een doelgroep voor de opleiding. Het interventiekorps is immers aanwezig tijdens grote evenementen, zoals muziekfestivals of belangrijke voetbalwedstrijden. Bij de brandweer krijgt elke brandweerman de opleiding. “Als zo’n aanslag gebeurt of een andere grote ramp, zien we dat de chaos zelf gecreëerd wordt door de tientallen voertuigen van de hulpdiensten. Daar gaat soms kostbare tijd verloren. Na zo’n opleiding kan de politieman op het terrein zelf de eerste levensreddende handelingen stellen. Bij de aanslag in Zaventem hebben de militairen heel wat levens gered,’’ aldus Jacky Vastmans, directeur van het PLOT.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer