Coronavirus: meer dan 1.000 besmettingen per dag

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag steeg tussen 9 en 15 september naar 1.071,1. Dat is een stijging met 77 procent vergeleken met de week voordien. In totaal testten nu al 99.649 Belgen positief op het coronavirus. Het aantal overlijdens door Covid-19 stijgt amper in ons land, maar het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames gaat wel de lucht in.

Maandag werd het hoogste aantal positieve tests uit de tweede golf afgenomen. Uit de meer volledige cijfers blijkt dat er toen bij 1.717 mensen een coronabesmetting werd vastgesteld. Dinsdag waren dat er 1.411, maar wellicht gaat dat cijfer nog stijgen.

Bijna 20.000 ziekenhuisopnames

Tussen 9 en 15 september stierven er dagelijks gemiddeld 2,7 mensen aan Covid-19. Dat is een stijging met 0,1 procent. De Belgische dodentol staat momenteel op 9.937.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames steeg tussen 11 en 17 september met 17,9 procent naar 41,6 per dag. In totaal moesten al 19.530 coronapatiënten opgenomen worden in het ziekenhuis. Op 18 september lagen er 390 patiënten in het ziekenhuis, van wie 78 op de afdelingen intensieve zorg.

Europa tekent tweede vaccincontract

De Europese Commissie heeft een tweede contract ondertekend voor de aankoop van een coronavaccin. Het middel werd ontwikkeld door Sanofi-GSK. Hierdoor zullen de individuele lidstaten alvast 300 miljoen doses van het vaccin kunnen kopen. Dat zal echter pas mogen eens bewezen is dat het vaccin veilig en doeltreffend is. Dit vaccin zal wellicht in de tweede helft van 2021 beschikbaar gemaakt worden. Het vaccin van Sanofi en GSK bestaat uit een proteïnehoudend antigen van Sanofi en een hulpstof van GSK.

Eind augustus ondertekende de Europese Commissie al een eerste contract met het Brits-Zweedse bedrijf Astra­zeneca. Ook met de farmabedrijven Johnson & Johnson, Curevac, Moderna en Biontech heeft de Europese Commissie verkennende gesprekken afgerond. Er worden binnenkort aankoopcontracten verwacht.

Meer