Direct naar artikelinhoud

Trump kiest tussen twee vrouwelijke kandidaten als opvolger van Ginsburg

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt de media toe.Beeld Photo News

President Donald Trump heeft zaterdag de namen van twee conservatieve vrouwen genoemd die hij beschouwt als potentiële kandidaten om de vrijgekomen post bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in te vullen. Vrijdag overleed de liberale opperrechter Ruth Bader Ginsburg en Trump wil de vacature ‘zeer binnenkort’ invullen.

“We zullen zeer snel een kandidaat hebben”, zei Trump tegen verslaggevers. “Waarschijnlijk zal het een vrouw zijn.” De president noemde Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep in Chicago en rechter Barbara Lagoa uit Atlanta als mogelijke genomineerden.

De Democratische partij had Trump gevraagd om de benoeming van een nieuwe rechter bij het Hooggerechtshof over de presidentsverkiezingen te tillen. In die verkiezingen neemt Trump het op tegen de Democratische kandidaat Joe Biden. Vier jaar geleden blokkeerden de Republikeinen in de Senaat nog de voordracht van een kandidaat van de Democratische president Barack Obama met het argument dat het een verkiezingsjaar was.

Amy Coney Barrett.Beeld via REUTERS

Eerder op zaterdag liet ook voor het eerst een Republikeinse senator uit de staat Maine verstaan dat er beter wordt gewacht. Trump heeft de grondwettelijke autoriteit om een kandidaat voor te dragen, erkende Susan Collins. Maar “uit eerlijkheid tegenover het Amerikaanse volk (...) zou deze beslissing over een aanduiding voor het leven genomen moeten worden door de president die wordt verkozen op 3 november”, meent ze. 

Conservatieve meerderheid

Mocht Trump een nieuwe conservatieve rechter benoemd weten te krijgen, dan hebben de conservatieven een meerderheid van zes tegen drie rechters in het hof. Progressieve Amerikanen zijn bang dat de rechters, die voor het leven worden aangesteld, dan bijvoorbeeld het recht op abortus zullen terugdraaien. Dat is een lang gekoesterde wens van veel Republikeinen.

Barbara Lagoa.Beeld via REUTERS

Om de benoeming erdoor te krijgen is de goedkeuring van de Senaat vereist. De Republikeinen hebben daarin een meerderheid van 53-47. De Democraten willen dat de functie pas wordt vervuld als de volgende president is aangetreden. Ook een aantal Republikeinse Senaatsleden heeft dat aangegeven.