Direct naar artikelinhoud
Zaak-Chovanec

Misstanden bleven wel vaker ‘onopgemerkt’ onder politiebaas André Desenfants

André Desenfants zette door de zaak-Chovanec een stap opzij. Klachten bleven soms maandenlang op zijn bureau liggen.Beeld VTM nieuws

De afgelopen weken sprak Het Laatste Nieuws met inspecteurs van diensten onder leiding van André Desenfants, tot hij door de affaire-Chovanec tijdelijk een stap opzijzette. Uit getuigenissen van politiemensen uit die diensten, blijkt dat misstanden wel vaker onopgemerkt blijven. Zelfs klachten die wel op het bureau van de grote baas belanden, liggen er soms maandenlang stof te vergaren.

Na de beelden uit de politiecel op de luchthaven van Charleroi – met onder meer een dansje en een Hitlergroet naast een stervende Jozef Chovanec – willen verscheidene inspecteurs van de federale politie niet langer zwijgen. “Pesterijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden getolereerd”, zeggen ze. Allemaal zijn ze het zat dat er met hun klachten niets gebeurt: “Na maanden wachten geloven mijn collega’s niet meer dat hun zaak nog serieus zal worden onderzocht.”

Onder meer bij de dienst Hondensteun draait het volgens een bron vierkant. Een hoofdinspecteur terroriseert de hele afdeling en wordt in bescherming genomen door het diensthoofd. “Wie zich uitspreekt over de wantoestanden, krijgt meteen een tuchtsanctie”, klinkt het bij een inspecteur met meer dan 30 jaar op de teller.

Desenfants, die op 20 augustus tijdelijk een stap opzijzette na het losbarsten van de zaak-Chovanec, kon vrijdag niet veel kwijt. “Ik wil me niet wegsteken achter het feit dat ik nu niet in functie ben, maar ik kan en mag niets zeggen over individuele dossiers”, klonk het in een reactie. “De getuigenissen verbazen mij. Wij laten niets liggen en nemen dit soort zaken altijd ernstig.”

Bij de federale politie willen ze niet ingaan op de klachten van de verschillende inspecteurs. “Alles moet kunnen worden aangekaart en besproken, zowel onder collega’s als met leidinggevenden”, klinkt het.