Direct naar artikelinhoud
Formatie

Vivaldi-partijen zonder akkoord uiteen

Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert.Beeld Photo News

De Vivaldi-onderhandelingen zitten in de knoop. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) zou te veel dwars liggen, onder meer over de staatshervorming. Ook zijn interview aan Humo valt slecht bij zijn collega’s. De onderhandelingen zijn vanavond omstreeks 21u30 afgelopen, morgenmiddag wordt voortgewerkt.

Eerder vandaag liet Bouchez in een uitgebreid interview met weekblad Humo zijn licht schijnen over de nakende regeringsvorming. “Sophie Wilmès wordt premier van de volgende regering, daar ben ik zeker van”, vertelt hij daarin vol zelfvertrouwen. En als het toch iemand anders zou worden? “Dan zal men zéér overtuigende argumenten moeten hebben waarom het niet Sophie mag zijn. Ik doe geen dingen die ik niet begrijp en heb lak aan politieke tradities”, aldus de voorzitter van MR. 

Volgens Bouchez is het ook geen goed idee dat partijvoorzitters toetreden tot de regering. Op die manier spreekt hij een veto uit tegen Paul Magnette (PS) als premier. Die loopt zich al enkele weken warm. Magnette is het boegbeeld van de socialistische familie maar Bouchez wil zijn grootste politieke rivaal kost wat kost uit ‘de Zestien’ houden. Dat Bouchez in het interview het Vivaldi-project als “rechtser” beschouwt dan de paars-gele constructie met N-VA erbij, ligt ook gevoelig. 

“Iedereen is Bouchez stilaan beu. Hij saboteert de boel. Er was afgesproken om geen interviews te geven”, zegt een bron. “Op deze manier kan je niet ernstig werken”, reageert een andere bron. 

Premier

De Vivaldi-voorzitters hebben de afgelopen dagen aan een hoog tempo vergaderd, onderling en via werkgroepen. Het was de bedoeling om vanavond ook te starten aan de discussie over het formateurschap. Morgen moeten preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) naar het koninklijk paleis. De koning wil weten wie de onuitgegeven Vivaldi-coalitie naar de eindmeet zal leiden als formateur. Hij of zij wordt naar alle waarschijnlijkheid straks ook de nieuwe premier.

“De sfeer is goed”, klonk het vanochtend nog. Deze namiddag veranderde dat echter. Door het Humo-interview van Bouchez, maar ook omdat de MR-voorzitter volgens meerdere bronnen wil terugkomen op een aantal gemaakte afspraken in de werkgroepen rond het klimaatvraagstuk, een hervorming van de fiscaliteit, het migratiebeleid en de voorbereiding van een nieuwe staatshervorming tegen 2024. Voor CD&V is dat laatste thema cruciaal om een toetreding tot Vivaldi te verantwoorden. Volgens Bouchez moet elke toekomstige maatregel, dus ook ‘de kleintjes’, op het niveau van de partijvoorzitters besproken worden. Pas dan is er een echt akkoord. Daarvoor niet.