©  AFP

Tour de France zit erop: groene Sam Bennett wint op de Champs-Elysées, Pogacar is eindwinnaar

Sam Bennett won de slotetappe in de Tour, met start in Mantes-la-Jolie en aankomst in Parijs. De Ier versloeg in de groene trui in een massaspurt op de Champs-Elysées Mads Pedersen en Peter Sagan. De Sloveen Tadej Pogacar is eindwinnaar.

Werner Bourlez

Gele trui: Tadej Pogacar

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Tadej Pogacar

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Het peloton reed zoals gebruikelijk in de slotetappe op het gemak naar Parijs. Maar eenmaal aangekomen op het lokale parcours (9 rondjes van 6,5 km op en rond de Champs-Elysées) begonnen de debatten. Jens Keukeleire was de eerste die zich roerde, onder meer gevolgd door Julian Alaphilippe. Maar een kloof werd niet gemaakt. Dat lukte een achttal wel: Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step), Michael Schär (CCC), Jean-Luc Périchon (Cofidis), Tom Van Aesbroeck (Israel-Start-Up Nation), Soren Kragh Andersen (Sunweb), Tony Martin (Jumbo-Visma) en Andrey Amador en Michal Kwiatkowski (Ineos). Thomas De Gendt bracht de boel opnieuw samen. Waarna opnieuw Périchon, samen met Greg Van Avermaet (CCC), Maximilian Schachman (Bora-Hansgrohe) en Connor Swift (Arkéa-Samsic). Zij kwamen ook als eersten over de lijn van de tussensprint (op 40 km van de finish). Achter hen verzekerde Sam Bennett zich mathematisch van de groene trui.

Het viertal bouwde een voorsprong op van maximaal twintig seconden, maar hield het lang vol. Op 8 km ging het vooraan te snel voor Swift en op 4 km van de finish was alles weer te herdoen.

In de sprint was Sam Bennett de snelste, voor wereldkampioen Mads Pedersen en Peter Sagan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie reed zich nog in de kijker?

Greg Van Avermaet. Het was toch weer hij die in de aanval trok en samen met drie vluchtgezellen een hele tijd voor het peloton uitreed. Wout van Aert werd zesde, hij zat iets te ver toen de spurt werd ingezet.

Sam Bennett mag zijn ploegmaats bij Deceuninck-Quick-Step danken. Tim Declercq in de achtervolging op de vluchters en wat was Michael Morkov weer de perfecte lead-out.

Wat deden de favorieten?

Die lieten mooie foto’s maken, zwaaiden naar de televisiecamera’s en bleven recht op de Champs-Elysées.

Verder nog iets dat u moet weten?

Niet leuk om de Tour af te sluiten met een val. Het overkwam Edward Theuns. De renner van Trek-Segafredo lag op 20 km van de finish tegen het asfalt, maar kon toch weer aansluiten. Het was wel Jasper Stuyven die knap Mads Pedersen lanceerde, maar de wereldkampioen moest tevreden zijn met de dichtste ereplaats.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen