Direct naar artikelinhoud
Interview

‘Er is een piek van hooikoortsklachten.’ Deze Gentse dokter weet hoe dat komt

Marijke De LangeBeeld rv

‘Er is een piek van hooikoortsklachten’, zegt Marijke De Lange van het Allergiecentrum in Gent. Dat lijkt vreemd, zo aan het einde van de zomer, maar de dokter weet hoe het komt.

In sommige apotheken zijn de anti-allergische middelen uitverkocht. Ziet u inderdaad meer patiënten?    

De Lange: “Er is een piek van hooikoortsklachten. Om te beginnen zijn er mensen die denken dat ze last hebben van hooikoorts, maar eigenlijk allergisch reageren op huisstofmijt. Dat seizoen start nu. Slaapkamers met rondslingerende kleren of open kasten, temperaturen rond de 20 graden en een hogere luchtvochtigheid, dat zijn de ideale omstandigheden voor de huisstofmijt. 

“Daarnaast zijn er de schimmels. Cladosporium heeft zich dit jaar vrij vroeg verspreid. Sciensano stelde al in juli hogere concentraties vast dan anders. Een ander dergelijke schimmel is alternaria. Het weer zorgt voor een tijdelijke toename van het aantal schimmelsporen in de lucht. Er is meer ochtendnevel en de zon breekt later door. We zien nu ook al veel paddenstoelen in het bos. 

“Er zijn mensen die zeker en vast allergisch zijn aan pollen, maar nu dus last hebben van huisstofmijt, of schimmelallergie. Het is niet zo uitzonderlijk dat we bij een allergietest merken dat de patiënt allergisch is voor meerdere zaken.”

Kan je ook in september nog echt hooikoorts hebben?  

“Ja, toch wel. De bijvoet, en in mindere mate alsemambrosia, zijn onkruid dat laat bloeit. Zij verspreiden dus nog stuifmeel, en die pollen zitten in de lucht. Die piek is voorbij, maar jaar na jaar merken we dat er meer mensen allergisch zijn aan bijvoet. Er zijn gewoon in het algemeen meer pollenallergieën.”

De ambrosia, een laatbloeier.Beeld ANP

Waar komt die toename vandaan? 

“Het pollenseizoen duurt almaar langer en met hogere concentraties pollen in de lucht. Enerzijds zorgt de opwarming van de aarde voor hogere temperaturen, waardoor het pollenseizoen vroeger begint, maar ook later eindigt. De pollen verspreiden zich het meest bij lang, droog en winderig weer. Daarnaast kan luchtvervuiling ervoor zorgen dat planten bij wijze van weerstand meer stuifmeel aanmaken. Ook dat kan dus zorgen voor hogere pollenconcentraties.”

Wat moet je doen als je last hebt? 

“Je kan antihistaminica nemen in pilvorm of lokaal in de ogen of de neus. Daarnaast zijn er toch ook een paar trucjes tegen huisstofmijt. Berg op de slaapkamer kleren op in gesloten kasten en verwijder tapijten. Voor kinderen is het belangrijk om niet te veel knuffels in bed te hebben en ze wekelijks te wassen op 60 graden. Verlucht ’s morgens en ’s avonds de slaapkamer minstens een kwartier, als de buitenlucht vochtig is. 

“Het is dus belangrijk om de juiste diagnose te kennen. Want wie allergisch is aan schimmels, kan die beter niet binnenlaten. Contact met pollen kan je vermijden door neus en ogen goed te spoelen. Je kan een beetje vaseline in de neus aanbrengen, daar blijven de pollen dan in vastzitten.  En elke dag het haar wassen, is ook een gouden tip in het pollenseizoen. Maar zoals gezegd: dat seizoen is eigenlijk echt op zijn einde. En wie ook andere symptomen heeft dan een lopende neus en een vol hoofd, zoals bijvoorbeeld koorts, kan zich indien nodig toch best laten testen op Covid-19.”