‘De Covid-19 crisis in Zweden is voorbij: Ze hebben groepsimmuniteit’

Er zijn aanwijzingen dat de Zweden immuniteit hebben tegen Covid-19. Samen met de andere maatregelen die ze hebben getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, lijkt de ziekte bedwongen.

Dat zegt Kim Sneppen, professor Biocomplexiteit aan het Niels Bohr Instituut (Kopenhagen), in de krant Politiken. Het instituut heeft naam gemaakt met zijn studies over zogenaamde ‘super-spreaders’. Dat zijn kleine groepen mensen in een bevolking die disproportioneel veel anderen besmetten.

De pandemie in Zweden zou gedaan zijn, zelfs indien het land niet in de buurt komt van de klassieke 60 procent die nodig zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Volgens cijfers van Our World in Data, registreerde Zweden vorige week gemiddeld 23 gevallen per miljoen inwoners per dag, vergeleken met 61 in Denemarken en 20 in Noorwegen, dat half zoveel inwoners telt.

Zweden: een controversiële strategie

Zweden ontwikkelde in een vroeg stadium een controversiële strategie om de pandemie te bestrijden. Winkels, scholen en restaurants bleven open en van een nationale lockdown was nooit sprake. De Zweedse overheid had geloof in het gezond verstand van haar burgers. Mondmaskers waren nooit verplicht, noch werden ze aanbevolen. De gezondheidsautoriteiten in het land vroeg de bevolking wel vaak handen te wassen. Ook moesten ze zich aan de regels voor ‘social distancing’ houden. Evenmin werd een track-and-trace app gelanceerd.

Zweden betaalde in de maanden april, mei en juni een veel zwaardere prijs dan Denemarken, maar volgens Sneppen zou de epidemie er nu wel degelijk voorbij zijn.

Groepsimmuniteit bij 43 procent

Een studie die in augustus door Tom Britton van de universiteit van Stockholm werd gepubliceerd, suggereert dat wanneer de meest sociale en actieve mensen binnen een samenleving eerst besmet raken, groepsimmuniteit al kan worden bereikt wanneer 43 procent van de bevolking besmet is geraakt.

Sneppen krijgt in een blogpost steun van de Sebastian Rushworth, een spoedarts die tijdens de Covidepidemie in een ziekenhuis in Stockholm werkte. Rushworth wordt vaak in internationale media opgevoerd. Hij heeft de voorbije 10 weken op de spoeddienst waar hij werkt niet één Covidpatiënt gezien. In het ganse ziekenhuis bevindt zich op dit moment zelfs geen enkele Covidpatiënt meer. In alle ziekenhuizen van de hoofdstad samen zijn nog exact 28 mensen met Covid-19 gehospitaliseerd. Op 2,4 miljoen mensen. Dat betekent dat er nog 1 kans op 86.000 is dat een patiënt met Covid-19 moet worden gehospitaliseerd.

Rushworth schat dat ook andere landen die massa’s infecties hadden zoals Engeland en Italië dicht bij groepsimmuniteit zijn. Wat de nieuwe lockdowns in die landen ‘bizar’ maakt, schrijft hij.

‘Covid in Zweden is voorbij. We hebben groepsimmuniteit’

Rushworth: ‘Covid in Zweden is voorbij. We hebben groepsimmuniteit. Waarschijnlijk hebben veel andere delen van de wereld dat ook, waaronder Engeland, Italië en delen van de VS, zoals New York. De landen die de verspreiding van de ziekte met succes hebben ingedamd, zoals Duitsland, Denemarken, Nieuw-Zeeland en Australië, zullen nog minstens een jaar en mogelijk meerdere jaren lockdowns moeten afwisselen met perioden van minder strenge maatregelen, behalve als ze bereid zijn op natuurlijke manier groepsimmuniteit te ontwikkelen.’

Ook Søren Riis Paludan, die biogeneeskunde doceert aan de universiteit van Aarhus, denkt dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de Zweedse strategie, die een gecontroleerde ontwikkeling van immuniteit nastreefde, de goede is geweest. ‘Spijtig genoeg waren ze onvoldoende voorbereid bij de start van de epidemie, wat veel mensenlevens heeft gekost.’

Andere wetenschappers zijn minder overtuigd en denken dat niet kan worden uitgesloten dat Zweden alsnog nieuwe uitbraken te verwerken krijgt.

Meer