Politie sluit uitgaansbuurt Overpoort af in Gent en wereldwijd meer dan 31 miljoen besmettingen

In Gent heeft de politie de Overpoort afgesloten om overlast te vermijden. Het is behoorlijk druk in de uitgaansbuurt. Wereldwijd zijn al meer dan 31 miljoen mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. De coronacijfers in ons land blijven stijgen. In de week van 11 tot 17 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.196 bevestigde besmettingen bij, dat is een stijging met 62% tegenover een week eerder. De leeftijdsverdeling van de nieuwe gevallen lijkt ook stilaan te verschuiven naar een overwicht van de groep 10- tot 20-jarigen, dat meldt het Crisiscentrum. Herbekijk hier het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Politie sluit Overpoort in Gent af even voor 23 uur

Het is vanavond behoorlijk druk in de uitgaansbuurt Overpoort in Gent. In de straat zijn heel wat studentencafés. Om overlast te vermijden heeft de politie uit voorzorg de straat afgesloten. De studenten mogen de straat niet meer in, maar mogen de straat wel nog verlaten. 

Bekijk hier de beelden van de drukte in Gent:

Videospeler inladen...

Meer dan 31 miljoen besmettingen wereldwijd

Over de hele wereld zijn al meer dan 31 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt,meldt gezaghebbende Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit (JHU).

De JHU registreerde 31.104.646 infecties, 961.459 sterfgevallen en 21.282.646 genezingen.  De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen met 6.814.696 besmettingen en 199.531 overlijdens.

Wat besmettingen betreft, staat India op plaats twee (5.487.580), gevolgd door Brazilië (4.544.629). Zowat de helft van alle besmettingen doet zich aldus bij de drie "koplopers" samen voor. Met 136.895 sterfgevallen staat Brazilië tweede op de "ranglijst" van corona-overlijdens, India derde (87.882).

De coronacijfers: elke dag gemiddeld 1.196 besmettingen en 45 ziekenhuisopnames

  • De coronacijfers in ons land blijven stijgen. In de week van 11 tot 17 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.196 nieuwe bevestigde besmettingen bij, dat is een stijging met 62% tegenover een week eerder. Vorige week waren er verschillende dagen met meer dan 1.500 positieve testen per dag.

    Verleden week maandag was de dag met het hoogste dagcijfer sinds de heropflakkering van het virus, met 1.717 vastgestelde besmettingen. De weekgemiddelden die we nu bereiken zijn intussen dubbel zo hoog als in de tweede week van augustus.

    "De leeftijdsverdeling van de nieuwe gevallen lijkt stilaan te verschuiven naar een overwicht van de groep 10- tot 20-jarigen", duidt Boudewijn Catry van Sciensano op de persconferentie vandaag. "Het aantal besmettingen bij tieners en 20-jarigen is momenteel gelijkaardig. Maar de tieners tekenen de laatste dagen in absolute aantallen het hoogste aantal nieuwe gevallen op." Hoe komt dat? Sciensano wijst op terugkerende reizigers (zowel binnen- als buitenland) en de opening van de scholen met de daarbij horende nieuwe contacten.

    Maar ook de 60-plussers blijven relatief grotere stijgingen optekenen dan het nationale gemiddelde. "Waardoor we op termijn ook meer ernstige gevallen kunnen verwachten", aldus Catry.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
  • De toenames spelen zich over het hele land af: van 18% in Limburg tot 103% in Namen. Het hoogste aantal nieuwe besmettingsgevallen blijven we zien in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In Brussel zijn er afgelopen week 241 nieuwe gevallen vastgesteld, een toename met 44% ten opzichte van de week voordien. De huidige weekgemiddelden in Brussel liggen nu dubbel zo hoog als tijdens de opstoot in augustus.

    In Antwerpen zijn er de afgelopen week 221 nieuwe besmettingen geregistreerd, een toename met 60% ten opzichte van de week ervoor. De weekgemiddelden komen in Antwerpen even hoog te liggen als op het hoogtepunt in augustus. 
  • De afgelopen week werden er gemiddeld bijna 35.000 testen uitgevoerd, met uitschieters tot 45.000 testen afgelopen woensdag.

    De nationale positiviteitsratio is verder toegenomen tot 3,7% en varieert van 1, 7% in Limburg tot 7,6% in Brussel.
  • De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 45 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, vorige week waren dat er nog 30 per dag.

    Op zaterdag waren er 51 nieuwe opnames van COVID-patiënten. Het was van 21 mei geleden dat er meer dan 50 opnames per dag waren. De ziekenhuisopnames gebeuren nu in álle regio's. Het aantal coronadoden blijft wel laag: elke dag sterven er nu in België gemiddeld 2 mensen die besmet waren met het virus.

Catry van Sciensano nuanceert de cijfers: "De stijgende cijfers hoeven niet te leiden tot paniek, we weten dat we dankzij een strikte opvolging van de basisregels het virus ook onder controle kunnen houden." Catry verwijst daarbij naar begin augustus "toen gezamenlijke inspanningen de curve hebben kunnen afbuigen".

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Crisiscentrum:

Niet meer verboden, maar strikt afgeraden om naar rode zones af te reizen

Vanaf 25 september zal het niet langer verboden, maar strikt afgeraden worden om naar rode zones af te reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin  meegedeeld. Daarmee keert Buitenlandse Zaken terug naar de formulering van reisadviezen zoals die voor de coronacrisis bestond.

"Deze beslissing van de regering kadert in onze wil om tot een grotere Europese coördinatie te komen", zo verklaarde Goffin. België was het enige Europese land dat reizen naar rode zones verbood in plaats van af te raden.

De Europese Commissie stelde onlangs voor om een gemeenschappelijke kleurencode voor de hele Europese Unie in te voeren. Dat voorstel is "gunstig onthaald door de lidstaten", aldus Goffin, die maandag een vergadering met zijn Europese ambtgenoten had.

Volgens de minister moet er op Europees niveau nog veel werk verzet worden. Maar de aanpassing van de Belgische reisadviezen vormt alvast "een belangrijke stap met het oog op een echte coördinatie", aldus Goffin.

Staking in gevangenissen tegen versoepeling coronaregels voor bezoek: vakbonden vinden het te vroeg

In de gevangenissen begint om 6 uur morgenvroeg een 48 urenstaking. De drie vakbonden zijn het niet eens met een geplande versoepeling van de bezoekregels. Er zou weer fysiek en intiem contact mogelijk zijn tussen gedetineerden en bezoekers, en dat vinden de bonden te vroeg gezien de stijgende coronacijfers.

Het Gevangeniswezen zegt dat er weinig coronabesmettingen zijn bij de gedetineerden en dat er ook aandacht moet zijn voor hun psycho-sociaal welzijn.

Lees het volledige artikel hier:

Spanje meldt ruim 30.000 nieuwe besmettingen sinds vrijdag

Spanje heeft sinds vrijdag 31.428 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, zo hebben meerdere Spaanse media maandag op gezag van het ministerie van Volksgezondheid gemeld. De laatste 24 uur kwamen er 2.957 infecties bij.

In het Zuid-Europese land hebben nu reeds 671.468 mensen het virus opgelopen. Er zijn sinds vrijdag ook 168 nieuwe sterfgevallen gemeld. De ziekte kostte aldus al aan 30.663 mensen het leven.

Bijna 5.300 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn op een dag tijd nog eens 5.298 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo hebben de nationale gezondheidsdiensten gemeld. Zondag waren er nog 10.569 nieuwe gevallen, aldus de krant Le Figaro. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn er in Frankrijk al 458.061 mensen besmet geraakt.

Het aantal positieve tests steeg naar 5,9 procent. Er waren de voorbije zeven dagen 4.103 nieuwe ziekenhuisopnames. Er belandden 638 patiënten in de intensieve zorg. Op 24 uur tijd zijn dat er 45 meer.

In een etmaal zijn ook 53 nieuwe overlijdens geregistreerd. De ziekte kostte aldus reeds aan 31.338 mensen het leven.

Zelftests coronavirus niet langer verboden, FAGG waarschuwt wel voor foute interpretaties

De verkoop van zelftests die antistoffen tegen het nieuwe coronavirus detecteren, is niet langer verboden. Dat meldt het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG). Tegelijkertijd waarschuwt het FAGG wel dat een verkeerde interpretatie van het resultaat de gebruikers een vals gevoel van veiligheid kan geven, of net onnodig ongerust kan maken.

Bij de zelftests is er geen tussenkomst van een arts of een andere gezondheidszorgbeoefenaar nodig om een staal af te nemen of om het resultaat te interpreteren. Het gaat om antilichaamzelftests, die aangeven of iemand antistoffen heeft ontwikkeld tegen het coronavirus. De tests kunnen dus niet bepalen of het om een actieve infectie gaat.

De verkoop van die tests werd in maart 2020 voor een periode van zes maanden verboden. 

Bijna 4.200 infecties op een dag tijd in Indonesië

In Indonesië zijn maandag bijna 4.200 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een nieuw dagrecord. Op 24 uur tijd zijn 4.176 nieuwe infecties geregistreerd. In het Aziatische land zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid nu reeds 248.852 mensen besmet geraakt.

Ook in een etmaal zijn 124 mensen aan COVID-19 overleden. Sinds de pandemie uitbrak, kostte de ziekte het leven aan 9.677 mensen.

Het werkelijke aantal besmettingen en overlijdens ligt wellicht veel hoger, want Indonesië is een van de landen die het minst test ter wereld.

Steven Van Gucht: "Nooit gezegd dat dit "slechts een griep" is"

Viroloog Steven Van Gucht heeft zich tijdens de federale coronacommissie kwaad gemaakt op parlementslid Laurence Hennuy (Ecolo). Van Gucht getuigde in de commissie over internationale afstemming rond en communicatie over het coronavirus, en in een van haar vragen verwees het Ecolo-parlementslid naar hoe Van Gucht het coronavirus "slechts een griep" genoemd zou hebben.

"Dat heb ik nooit gezegd", kwam Van Gucht ietwat verrassend tussen. "Griep is iets ernstigs, dat jaarlijks duizenden mensen doodt. U moet daarmee stoppen, ik heb dat nooit gezegd."

In de presentatie die voorafging aan de vragen van de parlementsleden had Van Gucht de tijdslijn geschetst van het coronavirus in België. Ook Yves Van Laethem, momenteel de Franstalige interfederale woordvoerder, kwam aan het woord tijdens de zitting van maandag.

Voor het eerst meer dan 2.000 nieuwe besmettingen in Nederland

In Nederland zijn op 24 uur tijd 2.217 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarmee waren er voor het eerst meer dan 2.000 gemelde nieuwe positieve tests, zo blijkt uit de data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De regio Rotterdam-Rijnmond telde 342 nieuwe gevallen. In Amsterdam-Amstelland waren er 306 nieuwe infecties en in Haaglanden werden 203 nieuwe besmettingen geregistreerd. De afgelopen zeven dagen zijn in Nederland 12.630 nieuwe infectiegevallen gemeld.

Bij ruim 95.000 mensen in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Het aantal bevestigde gevallen komt vermoedelijk later deze week boven de 100.000 uit.

"Nooit meer volledige lockdown in welzijnsvoorzieningen, nooit meer"

Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, wil niet dat er in de Vlaamse welzijnsvoorzieningen nog een lockdown wordt ingevoerd zoals in het voorjaar.

"Nooit meer een volledige lockdown. Nooit meer. Bezoek en ambulante werking moeten mogelijk blijven. We kunnen ons zo'n volledige lockdown niet meer permitteren", zo zei Delaruelle maandag in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.

Nadat de coronacommissie vorige week heeft ingezoomd op de impact van de coronacrisis op de sector van personen met een handicap, komen vandaag Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond, Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Tim Stroobants, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling aan bod.

Verplichte test voor Fransen die naar Italië willen

Iedereen die vanuit Parijs of andere delen van Frankrijk met hoge coronacijfers Italië wil binnenkomen, zal een verplichte test moeten ondergaan. Dat heeft de Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maandag op Facebook aangekondigd.

"Italië doet het vandaag beter dan andere landen, maar een grote voorzichtigheid is vereist om de inspanningen die we tot nu toe gedaan hebben, niet in gevaar te brengen", aldus Speranza.

Lufthansa schrapt nog meer vliegtuigen en jobs

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, moet de broeksriem nog verder aanspannen. Zeker 150 vliegtuigen van een vloot van 760 zullen niet meer de lucht in gaan.

Het aantal jobs dat bij de groep moet verdwijnen, zal hoger liggen dan de eerder aangekondigde 22.000. Dat heeft Lufthansa maandag bekendgemaakt. De groep verliest momenteel 500 miljoen euro per maand.

Lufthansa maakte maandag het derde pakket binnen zijn herstructureringsprogramma bekend. Dat start van de vaststelling dat de prognoses voor de passagiersverkeer de voorbije weken weer zijn verslechterd.

"Nu het einde van het zomerseizoen nadert, dalen het aantal passagiers en het aantal boekingen weer, nadat er in juli en augustus lichte tekenen van herstel waren", aldus de luchtvaartgroep.

Meest gelezen