Direct naar artikelinhoud
Televisie

‘Schitt's Creek’, ‘Succession’ en ‘Watchmen’ grote winnaars virtuele Emmy Awards

Eugene Levy accepteert zijn Emmy voor beste hoofdrol in een komedieserie voor ‘Schitt's Creek’.Beeld AP

De 72e uitreiking van de Primetime Emmy Awards is van start gegaan. Komedieserie Schitt’s Creek, die te zien is op Netflix, is alvast de grote winnaar geworden in de categorie comedy tijdens de Emmy-uitreiking die zonder publiek plaatsvond. Familie-epos Succession won de onderscheiding voor beste dramaserie en de HBO-serie Watchmen ging met de meeste beeldjes aan de haal.

De Canadese comedyserie Schitt's Creek sleepte maar liefst zeven Emmy’s in de wacht, waarmee het zesde en laatste seizoen van de populaire serie zeer feestelijk werd afgesloten.

Schitt’s Creek won een Emmy in de volgende comedy-categorieën: Outstanding Comedy Series, Outstanding Lead Actor (Eugene Levy), Outstanding Lead Actress (Catherine O’ Hara), Outstanding Supporting Actor (Daniel Levy), Outstanding Supporting Actress (Annie Murphy) en nog twee Emmy’s voor beste regie en schrijvers.

De cast en crew waren voor de gelegenheid in Toronto bij elkaar gekomen om op gepaste afstand én met mondkapjes op de virtuele uitreiking samen te beleven. 

De cast en crew van Schitt's Creek tijdens de uitreiking.Beeld AP

“Oh mijn God, ik kan het gewoon niet geloven. Dit is niet normaal. Ik wil mijn vader Eugene bedanken voor de kans die hij me gegeven om mee te werken aan Schitt’s Creek, ondanks het feit dat ik nul ervaring had op het gebied van schrijven,” aldus Daniel Levy, die zowel voor zijn script, regie als acteerwerk werd geëerd.

Schitt’s Creek werd bedacht door vader Eugene en zoon Daniel Levy. Eugene is ook zeer bekend door zijn rol als ‘Jim’s dad’ in de filmklassieker American Pie.

Daniel Levy accepteert de Emmy voor beste bijrol.Beeld AP

‘Succession’ beste dramaserie

Het familie-epos Succession won dan weer de onderscheiding voor beste dramaserie. Succession vertelt hoe de kinderen van de ouder wordende mediatycoon vechten om de controle over zijn imperium. De HBO-serie haalde het van een aantal zwaargewichten die al vaker in de prijzen waren gevallen, zoals The Handmaid’s Tale, The Crown, Stranger Things en Better Call Saul.

Succession ging ook met andere prestigieuze onderscheidingen aan de haal. Zo werd Jeremy Strong verkozen tot beste acteur en Andrij Parekh tot beste regisseur.

De griezelige korte HBO-serie Watchmen, die vooraf de meeste nominaties had, ging met maar liefst 11 prijzen aan de haal.

Jesse Armstrong en het team achter 'Succession' accepteren de Emmy voor beste dramaserie.Beeld AP

Ceremonie zonder publiek

Vanwege de coronacrisis was er geen publiek of rode loper aanwezig bij de uitreiking en de winnaars namen de prestigieuze televisieprijzen vanuit huis of op andere locaties in ontvangst.

In een interview met Entertainment Weekly, voorafgaand aan de show, liet presentator Jimmy Kimmel weten er ondanks de afwezigheid van publiek in de zaal er toch een klein feestje te van gaan maken. “Het voelt natuurlijk een beetje raar aan om prijzen uit te reiken aan mensen in een industrie die noodgedwongen een tijdje stil heeft gelegen. Er zouden prijzen gergeven moeten worden aan de mensen die zich al maanden dag en nacht inzetten om het coronavirus te bestrijden en hulp verlenen aan degenen die het virus hebben opgelopen. Hun werk is vele malen belangrijker dan dat van ons,” aldus Jimmy.

“We gaan de eerste hulpverleners, artsen, verpleegkundigen en alle andere belangrijke ‘frontline workers’ tijdens de Emmy Awards in het zonnetje zetten. Omdat ze dat ontzettend verdienen. Ik ben hen ontzettend dankbaar voor al het werk dat ze gedaan hebben en voor al het werk dat ze nog moeten verrichten de komende maanden.”

Jimmy Kimmel presenteert de 72e Primetime Emmy Awards ceremonie in Los Angeles, Californië.Beeld EPA