Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live - Coronavirus. ‘Alle Amerikaanse volwassenen tegen 19 april toegang tot vaccinatie’

President Joe Biden (r) en vice-president Kamala Harris (l).Beeld Photo News

In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Live

  1. Coronacommissaris wil horeca ten vroegste midden mei heropenen

    Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité, dat zich normaal woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden. "We kunnen nu beter niet te snel gaan", zegt Facon zaterdag in een interview met De Tijd.

    Volgens Facon blijft het de bedoeling leerlingen vanaf 19 april weer fysiek naar school te laten gaan. Alleen voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs is er nog discussie of toch niet halftijds online moet worden lesgegeven. De winkels zouden na een paaspauze van een maand op 26 april weer volledig kunnen openen. Kappers en schoonheidssalons mogelijk ook.

    Door die opeenvolging van versoepelingen is het volgens Facon moeilijk om op 1 mei ook de cafés en de restaurants te laten heropstarten. "Epidemiologisch gesproken moeten we een rustperiode van drie weken inlassen na het doorvoeren van versoepelingen, zodat we de impact ervan kunnen inschatten", zegt hij. "1 mei kan beter midden mei worden."

    Als coronacommissaris schetst Facon de speelruimte die hij ziet voor versoepelingen, maar de politiek beslist.

  2. Druk op intensieve zorg blijft toenemen

    Tussen 2 en 9 april werden elke dag gemiddeld 250 mensen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 9 procent op weekbasis. Maar ondanks die daling blijft de druk op de ziekenhuizen groot, met nu 925 patiënten op de afdelingen intensieve zorg.

    De overlijdens nemen ondertussen wel nog toe, al was die toename volgens virologen verwacht. Dit cijfer komt altijd enkele weken later dan de andere, en is nog een gevolg van de verhoogde ziekenhuisopnames van de voorbije weken. Tussen dinsdag 30 maart en dinsdag 4 april stierven elke dag 41 mensen met Covid-19, een stijging van maar liefst 47 procent.

    In dezelfde periode zijn er per dag gemiddeld 3.594 besmettingen bijgekomen, een daling met 24 procent tegenover de week daarvoor.

    In totaal raakten nu 917.917 mensen besmet met het coronavirus in ons land.

    Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

  3. Woensdag vindt nieuw Overlegcomité plaats

    Woensdagvoormiddag vindt een nieuw Overlegcomité plaats. Dat werd uit betrouwbare bron vernomen, meldt Belga. Het Overlegcomité zal zich onder andere buigen over de heropening van de scholen 

    Bij het laatste Overlegcomité werd besloten dat de paasvakantie drie weken zou duren. Daarna was het de bedoeling dat alle scholen weer normaal zouden kunnen openen. Door woensdag samen te komen, geven de regeringen het onderwijs de kans om zich terdege voor te bereiden op een al dan niet volledige heropstart op 19 april.

    Voor het overige ligt de agenda nog niet vast, valt vrijdag te horen. De coronacijfers zijn op dit moment te ambigu. De ministers willen nog even afwachten in welke richting het evolueert.

    Verschillende sectoren, zoals de horeca en de cultuur, vragen dringend duidelijkheid over een datum voor heropening. Mogelijk komt die er woensdag.

  4. AstraZeneca levert deze week helft minder coronavaccins aan EU

    AstraZeneca zal deze week ongeveer de helft minder coronavaccins leveren aan de Europese Unie. Dat is te wijten aan een vertraging, meldt een woordvoerder van het farmabedrijf aan het Franse persagentschap AFP.

    AstraZeneca zal 49 procent minder vaccins leveren: dat tekort zal gelijk verdeeld worden over de 27 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen. Het gaat om ongeveer 1,3 miljoen vaccins in plaats van de voorziene 2,6 miljoen vaccins. AstraZeneca verzekert dat het zijn doel om 70 miljoen vaccins te leveren in het tweede kwartaal van 2021 wel zal halen. 

    Beeld Bob Van Mol
  5. Comeos wil af van winkelen op afspraak

    Handelsfederatie Comeos wil dat de regering een einde maakt aan winkelen op afspraak en in de plaats daarvan weer een klant per tien vierkante meter toelaat. "De situatie is onhoudbaar", zegt de federatie.

    Niet-essentiële winkels moeten sinds 27 maart op afspraak werken. Het overlegcomité voerde de maatregel in tot en met 25 april.

    "Winkelen op afspraak werkt niet", zegt Comeos op basis van een rondvraag bij kledingketens. Driekwart van de klanten heeft afgehaakt en de omzet keldert, luidt het. "De handelszaken rapporteren een omzetdaling van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode twee jaar geleden toen er nog geen corona was."

  6. Pfizer wil coronavaccin ook toedienen aan 12- tot 15-jarigen

    Het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech willen hun coronavaccin ook kunnen toedienen aan 12- tot 15-jarigen. Ze hebben daarvoor alvast een aanvraag ingediend in de Verenigde Staten, zo melden ze vrijdag in een gezamenlijk persbericht, en ze zijn van plan "de komende dagen" gelijkaardige aanvragen te doen elders in de wereld.

    Het Pfizer/BioNTech-vaccin is momenteel via een noodprocedure in de Verenigde Staten goedgekeurd voor gebruik bij mensen vanaf 16 jaar. Uit een onderzoek is volgens de beide bedrijven "100 procent effectiviteit" gebleken bij 12- tot 15-jarigen en een sterke antilichamenreactie na vaccinatie. Er waren ook geen andere bijwerkingen na de inenting dan diegenen die al waren vastgesteld bij gevaccineerden van 16 tot 25 jaar, klinkt het.

  7. Onderwijsoverleg moet maandag knoop doorhakken over heropstart scholen

    Maandagochtend steken Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de vakbonden, de koepels en de virologen opnieuw de koppen bijeen. De bedoeling is te beslissen of en hoe de scholen opnieuw de deuren kunnen openen na de paasvakantie.

    Het voornemen was om op maandag 19 april alle scholen volledig te heropenen en 100 procent contactonderwijs te voorzien voor alle leerlingen. Dat is nog steeds de betrachting, valt te horen bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, al wil de koepel ook de optie openhouden om deeltijds afstandsonderwijs en deeltijds onderwijs op de schoolbanken te voorzien.

    Veel zal echter afhangen van de inschatting van de virologen aan de hand van de epidemiologische situatie. Eerder op vrijdag gaf viroloog Steven Van Gucht in interviews met Belga en de VRT aan dat hij ervan uitgaat dat de scholen wel degelijk opnieuw de deuren zullen openen. "Er zal wel nog druk gepraat worden over welke maatregelen nog gevolgd zullen moeten worden en of we voor een volledige opening of voor een vorm van hybride onderwijs kiezen", aldus de viroloog, die maandag niet mee aan tafel zal schuiven.

    Regeringspartij MR heeft intussen haar bedenkingen bij een volledige heropening. De vrees leeft dat het onderwijs de verhoopte heropening van de horeca op 1 mei en van de contactberoepen op 26 april in de weg kan staan. Daarom stuurt de partij aan op een beter evenwicht in de maatregelen.

    Lees ook: MR: rustig aan met scholen, zodat horeca en kappers ook kunnen openen

  8. Vaccinatie risicopatiënten start na paasvakantie in Vlaanderen

    De eerste uitnodigingen voor risicopatiënten in Vlaanderen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus zijn de deur uit. In de week van 19 april zullen de eerste van naar schatting 800.000 à 850.000 betrokkenen in Vlaanderen gevaccineerd worden. Dat is vrijdag bevestigd tijdens een persconferentie van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

    Mensen kunnen sinds gisteren op MyHealthViewer nagaan of ze op de lijst met risicopatiënten staan. Die werd samengesteld door de ziekenfondsen, waarna huisartsen nog patiënten kunnen toevoegen. Voor heel België zal het naar schatting gaan om zeker anderhalf miljoen mensen, in Vlaanderen zal de lijst naar verwachting 800.000 tot 850.000 namen bevatten.

    De risicopatiënten komen aan de beurt van zodra in een vaccinatiecentrum gestart wordt met het inenten van de laatste groep 65-plussers, met name de mensen van 65 tot 69 jaar. Daarna krijgen de risicopatiënten de volledige prioriteit. De uitnodigingen gebeuren op basis van leeftijd, van oud naar jong.

    Risicopatiënten zijn mensen met bijvoorbeeld een chronische leverziekte, leukemie, het syndroom van Down, of nog 45-plussers met een chronische luchtwegaandoening, een chronische hart- en vaatziekte, obesitas, diabetes of dementie. 

  9. 18 procent volwassen Vlamingen heeft minstens 1 vaccindosis gekregen

    Ongeveer 962.000 mensen in Vlaanderen hebben minstens een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is 18 procent van de volwassen bevolking. Dit weekend zal de miljoenste Vlaming een inenting krijgen, kondigen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. Een aantal vaccinatiecentra gaat nu voor het eerst ook op zaterdag vaccineren en een drietal ook op zondag.

    Het vaccinatietempo gaat volgende week verder de hoogte in. Ondanks de beslissing om de komende weken geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56, zullen in totaal 358.140 vaccins gezet worden. Bijna alle vaccins gaan nu naar de vaccinatiecentra.

    Lees meer.

  10. EU blijft vaccins uitvoeren

    De controle op de export van coronavaccins mag dan wel verder aangescherpt zijn, de Europese Unie blijft grote hoeveelheden uitvoeren naar de rest van de wereld. Sinds eind januari zijn al 531 exportvergunningen goedgekeurd voor in totaal 80,1 miljoen doses, zo heeft een woordvoerder van de Commissie meegedeeld.

    Ruim twee weken geleden, op 24 maart, besloot de Commissie haar transparantie- en vergunningsmechanisme voor vaccins strenger te maken. Zo moest er bij het verlenen van uitvoervergunningen voortaan ook rekening worden gehouden met de bereidheid van het land van bestemming om vaccins en bestanddelen te delen en met de vaccinatiegraad in dat land.

    De aanscherping van de exportcontroles, die bovendien voor een groter aantal bestemmingen geldt, heeft voorlopig niet geleid tot negatieve beslissingen. Integendeel, het aantal positieve beslissingen neemt verder toe. Op 24 maart zei de Commissie dat er sinds eind januari 380 vergunningen werden goedgekeurd voor de export van ongeveer 43 miljoen doses naar 33 landen. Vrijdag meldde de Commissie 531 goedkeuringen voor 80,1 miljoen doses naar 42 landen.

    De enige geweigerde exportaanvraag vond voor 24 maart plaats: begin maart blokkeerde Italië de uitvoer van 250.000 doses van het vaccin van AstraZeneca naar Australië.

  11. Proefpersoon overleden aan trombose na inenting Janssenvaccin

    Een proefpersoon die meedeed aan de proeven met het in Nederland ontwikkelde vaccin van Janssen, is overleden aan verdachte trombose. Dat heeft de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA bekendgemaakt. Of er sprake is van een bijwerking, is nog niet duidelijk.

    De persoon, over wie nog geen details bekend zijn, zou last hebben gekregen van dezelfde combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die de EMA inmiddels erkent als zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Het vaccin van Janssen werkt volgens hetzelfde principe als het vaccin van AstraZeneca, met een onschuldig verkoudheidsvirus dat in het lichaam eiwitten aanmaakt van het coronavirus.

    Lees meer.

  12. Van Gucht: 'Er liggen twee scenario's op tafel'

    Nu de cijfers langzaamaan de goede kant lijken uit te gaan, is het de vraag of de daling voldoende zal zijn om na de paaspauze die de regering heeft ingelast opnieuw te kunnen versoepelen. De virologen gaan daarbij uit van twee verschillende scenario's, zei viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.

    In het pessimistische scenario bereikt het aantal ziekenhuisopnames een plateau van meer dan 200 opnames per dag. "Dat zou een stuk hoger liggen dan na de tweede golf", duidt Van Gucht. In het optimistische scenario zet de geleidelijke daling zich door en kunnen we onder de kaap van 100 ziekenhuisopnames per dag duiken tegen eind april, begin mei.

    De belangrijkste parameter kan echter niet worden gemeten, aldus Van Gucht. "De curves zijn afhankelijk van de mate waarin de maatregelen worden nageleefd en daar moeten we zelf voor zorgen."

    In het verleden hadden de virologen de lat voor eventuele versoepelingen op minder dan 800 nieuwe besmettingen en 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag gelegd. Bij versoepelingen tijdens de vorige Overlegcomités heeft de regering die drempelwaarden echter laten varen totdat de handrem opnieuw moest worden aangetrokken. De vraag is dan ook of de cijfers tegen 25 april, in principe het einde van de paaspauze van 4 weken, voldoende gezakt zullen zijn om opnieuw versoepelingen te kunnen doorvoeren.

    Van Gucht benadrukt in een interview met Belga dat de politici zich niet langer willen laten vastpinnen op concrete drempelwaarden. Daarom is het vooral belangrijk om te kijken naar de trend en de toenemende vaccinatiegraad. "Als we de maatregelen goed opvolgen, kunnen we in de tweede helft van april, begin mei geleidelijk aan voorzichtig versoepelingen toelaten", zegt Van Gucht. Dit wel op voorwaarde dat de ziekenhuisopnames onder de 100 per dag duiken en een negatieve trend vertonen. 

    Viroloog Steven Van Gucht.Beeld ISOPIX
  13. Waarom het niet zo eenvoudig is de risicopatiënt voorrang te geven bij vaccinatie

    Vanaf deze week kunnen ook naar schatting anderhalf miljoen risicopatiënten een uitnodiging krijgen voor vaccinatie. Brussel kondigde vanochtend aan zelfs al met de vaccinatie te beginnen. Al zullen er sowieso nog gaten zitten in de opgestelde lijst. ‘Missers kan je nooit uitsluiten.’

    Lees hier verder.

    Beeld Wannes Nimmegeers
  14. WHO raadt 'vaccinwissel' na eerste dosis (nog) niet aan

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herhaalt dat het op dit moment nog niet aanbeveelt om van coronavaccin te wisselen na de eerste dosis. "Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar", klinkt het.

    Omdat heel wat landen de inenting met het vaccin van AstraZeneca hebben opgeschort voor bepaalde leeftijdsgroepen, dreigen er problemen met de tweede dosis van het vaccin. Onder meer Frankrijk besloot om mensen jonger dan 55 die al een eerste AZ-prik kregen, een tweede dosis van een ander vaccin toe te dienen. In België wacht men op verder onderzoek om te bekijken wat er met de tweede prik moet gebeuren.

    De Wereldgezondheidsorganisatie vindt het alleszins nog te vroeg om betrouwbare uitspraken te doen over zo'n "vaccinwissel". "Er zijn onvoldoende gegevens om te zeggen of dit kan overwogen worden", klinkt het vrijdag op een persconferentie. De WHO heeft daarom besloten om het wijzigen van vaccins na een eerste dosis voorlopig niet aan te raden. 

  15. Afdelingen intensieve zorg lopen vol: ‘Bijna alle erkende bedden zijn ingenomen’

    De situatie op de afdelingen intensieve zorg in ons land is nijpend. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de coronabriefing van het Nationaal Crisiscentrum. ‘De belasting is zeer hoog. Bijna alle 2.000 erkende bedden zijn ingenomen en dat zowel door Covid- als door niet-Covidpatiënten’, klinkt het bezorgd.

    Lees hier verder.

    De toestand op de diensten intensieve zorg in ons land. De blauwe lijn toont het aantal erkende bedden. Dat zijn er 2.000.Beeld Sciensano
  16. Crisiscentrum: Aantal ziekenhuisopnames daalt voor het eerst in 4 weken, afdelingen intensieve zorg lopen wel vol

    "Na een aanhoudende stijging van 27 dagen zien we eindelijk een daling van nieuwe ziekenhuisopnames",  zo begint viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van het Crisiscentrum en gezondheidsinstituut Sciensano vrijdagmiddag. Maar de druk blijft hoog, vooral op de afdeling intensieve zorg.

    Van Gucht spreekt over een voortzetting van een positieve trend op vlak van nieuwe opnames, maar waarschuwt wel dat de weg nog lang is. "De uitdaging ligt erin om niet te blijven hangen op een plateau, maar resoluut voor een weg naar beneden te kiezen." De viroloog wil iedereen ook nog op het hart drukken om zich "niet te laten ontmoedigen door beelden van mensen die de regels niet volgen".

    "Op vlak van nieuwe opnames zien we een bescheiden daling van drie procent, maar we verwachten dat dit nog zal vergroten", aldus de viroloog. Afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 253,3 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis.

    Op woensdag werd er wel een nieuw record vastgesteld: 332 nieuwe ziekenhuisopnames (hoogste aantal sinds tweede golf). Van Gucht benadrukt dat dit wellicht met een verlengd weekendeffect te maken heeft, gezien het verlengde weekend. We zien de opnames dalen in Vlaanderen en Brussel (-10 en -13 procent). In Wallonië stijgt het nog met +11 procent. We verwachten ook daar negatieve cijfers te mogen zien."

    Van Gucht: "Ondanks de prille daling zien we dat de totale ziekenhuisbezetting verder doorgroeit. 3128 met Covid liggen in de ziekenhuizen (+6 procent op weekbasis), 911 patiënten op IC (+15 procent). Als je kijkt naar de verhouding, dan is het verder doorgestegen tot 29 procent. Bijna 1 op 3 van de opgenomen patiënten belandt op IC. Als dit aanhoudt, dan kunnen we binnen vijf dagen de drempel van 1.000 patiënten op IC bereiken. Een mogelijk lichtpunt is dat de totale ziekenhuisbezetting sinds dindag 6 april niet meer verder gestegen is."

    "De belasting voor de ziekenhuizen is momenteel zeer hoog. De erkende bedden zijn quasi allemaal ingenomen", luidt het. "Er zijn meer ongelukken op het werk en in het verkeer waardoor mensen ook behandeld moeten worden op IC. Als het aantal patiënten nog toeneemt, moeten er extra bedden komen op IC en moet men meer terugschroeven op de niet-covid zorg. Dat betekent dat sommige ziekenhuizen patiënten moeten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. De belasting voor het personeel is heel zwaar. We willen hen veel moed toewensen. Deze derde aanhoudende golf komt voor hen zwaar aan."

    "De daling van de besmettingscijfers doet zich voor in het hele land en in alle leeftijdsgroepen. De daling is het meest uitgesproken bij kinderen en tieners (-42 en -37 procent). Dat heeft te maken met de sluiting van de scholen. Er minder wordt getest bij deze groep", zegt Steven Van Gucht.

    "De grootste daling zien we in West-Vlaanderen (-35 procent). De besmettingsgraad is het grootst in Wallonië, met op kop Namen, Luxemburg, Brussels Gewest en Henegouwen. Henegouwen heeft het meeste aantal besmettingen."

    Om af te sluiten gaf Van Gucht nog positief nieuws mee: "Grote uitbraken in woonzorgcentra blijven zeer zeldzaam. De woonzorgcentrum-bewoners vertegenwoordigen momenteel minder dan 2 procent in de ziekenhuizen."

  17. Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer- of Moderna-vaccin voor tweede prik

    Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd.

    Het land besliste op 19 maart om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen jonger dan 55 jaar, nadat bleek dat het vaccin mogelijk gelinkt kon worden aan zeldzame tromboses. Daarvoor hadden echter al heel wat jongere mensen, vooral zorgverleners, een eerste dosis van het vaccin toegediend gekregen.

    Het gaat om 533.000 mensen in Frankrijk. Eerder op de dag zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran al dat het een logische beslissing is om mensen die eerder al een vaccin van AstraZeneca kregen en jonger zijn dan 55 een mRNA-vaccin krijgen, zoals die van Pfizer en Moderna. Het AstraZeneca-vaccin werkt anders: het maakt gebruik van een al gekend virus, en is daarom een zogeheten viralevectorvaccin.

    Duitse experts gaven eerder deze week ook al aan dat er geen probleem zou zijn om twee vaccins te mixen. "Vanuit een immunologisch perspectief verwacht niemand dat er een nadeel verbonden zal zijn aan het krijgen van een tweede dosis van een ander vaccin", zei een lid van de Duitse vaccinatiecommissie volgens persagentschap Reuters.

    In België wacht men op verder onderzoek om te bekijken wat er met de tweede prik moet gebeuren, zei vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent) vrijdag in De Ochtend op Radio 1. Het toedienen van een tweede dosis met een ander vaccin "is nog niet bestudeerd en vanuit de Hoge Gezondheidsraad zijn we terughoudend om op grote schaal advies te geven voor de bevolking over zaken die nog niet onderzocht zijn in een gecontroleerde setting". In februari is daarover wel een onderzoek gestart aan de universiteit van Oxford.

  18. Zorg en Gezondheid: 585 mensen kregen ten onrechte annulatie van vaccinatie-afspraak

    Na de beslissing om gedurende vier weken het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan mensen jonger dan 56 jaar, heeft het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid 6.612 uitnodigingen geannuleerd. Het gaat onder meer over zorgverleners en stagiairs in de zorg die tussen vandaag en 3 mei een vaccin van het type AstraZeneca zouden krijgen. Door een fout kregen gisteren 585 mensen tussen 56 en 65 jaar ten onrechte ook een annulatie, zo meldt het agentschap.

    "Het annuleren van deze vaccinatie-afspraken gebeurt via het interfederale IT-systeem Doclr. Door een menselijke fout kregen gisteren 585 mensen tussen 56 en 65 jaar ten onrechte ook een annulatie. De leeftijdsgrens werd op 65 jaar gezet in plaats van op 56 jaar", zo luidt het.

    De betrokken mensen krijgen een nieuwe brief met de bevestiging van hun afspraak. "Als die afspraak voorbij zou zijn op het moment dat deze brief aankomt, dan zal er zo snel mogelijk een nieuwe afspraak worden gemaakt. Zorg en Gezondheid zal er ook alles aan doen om de extra administratieve lasten voor de vaccinatiecentra te beperken."

  19. Wie jonger is dan 56, en echt wil, kan toch AstraZeneca-vaccin krijgen

    Wie jonger is dan 56 en expliciet aangeeft dat hij of zij ingeënt wil worden met het AstraZeneca-vaccin, kan toch dat vaccin krijgen. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag.

    In een omzendbrief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid staat dat alle personen die jonger zijn dan 56 en nog ingepland staan voor het vaccin van AstraZeneca, gecontacteerd moeten worden. "De persoon in kwestie mag nog altijd beslissen om zijn/haar slot te behouden", zo staat in de brief. In dat geval zouden zij toch het AstraZeneca-vaccin krijgen.

    Wie de afspraak wil laten doorgaan, zal wellicht eerst een document moeten ondertekenen waarin staat dat hij of zij op de hoogte is van het tijdelijke verbod.

    Voor u uitgelegd: Wat is de zeldzame bloedaandoening die in verband gebracht wordt met het AstraZeneca-vaccin?

  20. Hongkong annuleert bestelling AstraZeneca-vaccins

    Hongkong heeft gevraagd om zijn bestelling van AstraZeneca-coronavaccins te annuleren, uit angst voor bijwerkingen en ongerustheid over de werkzaamheid van het vaccin tegen de nieuwe varianten van het virus.

    De Hongkongse minister van Gezondheid Sophia Chan liet vrijdag weten te hebben gevraagd aan AstraZeneca om de dosissen die nog besteld waren voor dit jaar, niet meer te leveren. "We denken dat het niet nodig is dat AstraZeneca de dosissen in de loop van het jaar levert aan de stad", aldus de minister, eraan toevoegend dat Hongkong "alle vormen van verspilling wil vermijden" omdat er wereldwijd onvoldoende vaccins beschikbaar zijn.

    Hongkong heeft ook zonder de vaccins van AstraZeneca voldoende dosissen besteld om zijn 7,5 miljoen inwoners te vaccineren. De autoriteiten sloten contracten af met Pfizer/BioNTech en het Chinese laboratorium Sinovac voor telkens 7,5 miljoen dosissen.

    In Hongkong zijn meer dan 11.000 coronabesmettingen en 205 overlijdens geregistreerd.


    Beeld Getty Images
  21. "Pas onder 800 besmettingen per dag kunnen we rustig ademhalen"

    Jan De Maeseneer, oud-professor huisartsengeneeskunde en lid van de taskforce vaccinatie, gaf in HLN LIVE duiding bij de nieuwe coronacijfers. "De daling van het aantal besmettingen is een gevolg ook van de maatregelen die genomen. Het feit dat de kinderen niet meer school gaan, maakt dat het virus minder circuleert. Een aantal mensen gaat ook niet naar het werk, dus er zijn minder contacten."

    "Er zijn wel meer opnames door de Britse variant die schadelijker is. De ziekenhuiscijfers zorgen voor bezorgdheden en dat zorgt voor beperkingen in de zorg voor andere patiënten. De daling van de cijfers is een positief teken, maar we moeten natuurlijk verder dalen. Pas onder de 800 besmettingen per dag kunnen we rustig ademhalen."

    20200610 Gentbrugge Belgium: Jan De Maeseneer is Professor huisartsgeneeskundeBeeld © Stefaan Temmerman
  22. Lichte daling van het aantal ziekenhuisopnames, wel forse stijging van overlijdens

    In de week van 2 tot en met 8 april werden elke dag gemiddeld 253,3 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een lichte daling (-3 procent) in vergelijking met een week geleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

    Lees hier verder.

  23. Braziliaanse Senaat gaat coronabeleid Bolsonaro onderzoeken na nieuw recordaantal doden

    De Braziliaanse Senaat gaat een parlementair onderzoek starten naar het coronabeleid van de regering van president Jair Bolsonaro. Daartoe heeft rechter Luís Roberto Barroso van het Hooggerechtshof donderdagavond opdracht gegeven. Een aantal minderheidspartijen wilde zo'n onderzoek instellen, maar Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco had dat tegengehouden.

    Barroso besloot dat het onderzoek toch moet beginnen, omdat de Braziliaanse grondwet bepaalt dat daarvoor een derde van het aantal stemmen in de Senaat voldoende is. Daaraan is voldaan.

    Pacheco, een sympathisant van Bolsonaro, verklaarde donderdag dat hij nog altijd tegen een dergelijk onderzoek is, maar dat hij de beslissing van het hoogste rechtscollege zal volgen. Volgende week wordt gestart met de installatie van de parlementaire commissie. Bij een parlementair onderzoek (CPI) kan de Senaat onder meer geheime informatie boven tafel krijgen en getuigen horen.

    Er is veel kritiek op het coronabeleid van de regering en op het handelen van de president. Zo heeft Bolsonaro het virus altijd gebagatelliseerd, het nut van mondmaskers betwijfeld en is hij tegen lockdowns of andere maatregelen die sociale distantie beogen. Daarnaast is er een tekort aan vaccins waardoor het inenten van de bevolking traag verloopt.

    Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land door het coronavirus. Er vielen inmiddels bijna 350.000 doden als gevolg van Covid-19, meer dan 13,2 miljoen mensen raakten besmet. De afgelopen 24 uur registreerde het ministerie van Gezondheid 4.249 coronadoden en bijna 87.000 nieuwe besmettingen.

    Beeld REUTERS
  24. Brussels gewest is gestart met vaccineren van risicopatiënten

    Het Brusselse gewest is al begonnen met het toedienen van coronavaccins aan risicopatiënten. Dat meldt de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van Brussel.

    "Op dit moment zitten we in fase 1b, die de vaccinatie omvat van mensen van 65 en ouder en mensen van 18 tot en met 64 jaar met risicofactoren", zo klinkt het. Volgens de mededeling is het hoofdstedelijk gewest dinsdag al gestart met het vaccineren van de risicopatiënten.

    De overgrote meerderheid van de inentingen zal plaatsvinden in een vaccinatiecentrum. Voor bedlegerige mensen en voor mensen die wegens strikte medische indicaties hun verblijfplaats niet in aanvaardbare omstandigheden kunnen verlaten, bestaat de mogelijkheid tot thuisvaccinatie. 

  25. Opnieuw recordaantal coronadoden in Brazilië

    Brazilië heeft donderdag opnieuw een recordaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat in de afgelopen 24 uur 4.249 doden zijn gemeld. Het officiële dodental komt daarmee op ruim 345.000.

    In het afgelopen etmaal zijn in het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners nog eens ruim 86.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds de uitbraak van het virus zijn in Brazilië meer dan 13 miljoen coronagevallen vastgesteld.

    Het coronavirus grijpt de laatste tijd fors om zich heen in Brazilië. Dinsdag werd de grimmige mijlpaal van meer dan 4.000 coronadoden in één etmaal voor het eerst gepasseerd. Het land heeft op de Verenigde Staten na het hoogste aantal coronadoden en -besmettingen ter wereld.

  26. Duitsland verpulvert vaccinatierecord: meer dan 650.000 inentingen op één dag

    In Duitsland zijn gisteren niet minder dan 656.357 vaccindosissen toegediend in 24 uur tijd, bijna een verdubbeling van het vorige record. Dinsdag ging het nog om 'slechts' 366.566 vaccins die in een arm waren verdwenen. Per 100 inwoners komt het neer op 0,79 dosissen die werden toegediend.

    Ter vergelijking: het nieuwe Duitse dagrecord ligt per inwoner wel nog lager dan het Belgische. Bij ons staat het dagrecord op net geen 96.000 dosissen, vorige week donderdag. Per 100 inwoners zijn dat er nog net iets meer dan het Duitse record, namelijk 0,83.

  27. Heeft de ‘paaspauze’ al effect? Kunnen de geplande versoepelingen doorgaan? Experten blikken vooruit

    Twaalf dagen nadat de derde lockdown alias paaspauze is ingegaan, zijn er nog geen grote verschillen merkbaar in de coronacijfers. Experts zien voorzichtig positieve signalen, maar willen daar nog geen conclusies aan verbinden. Viroloog Steven Van Gucht en biostatisticus Geert Molenberghs geven uitleg bij de cijfers en blikken vooruit naar de komende dagen en weken.

    Lees meer.

    Beeld Wannes Nimmegeers
  28. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  29. Hoogste aantal ziekenhuisopnames sinds november

    Woensdag zijn 332 mensen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19, het hoogste aantal sinds eind november vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lag woensdag op het hoogste niveau sinds de tweede golf eind vorig jaar. De laatste keer dat er meer opnames waren was op 19 november. Toen werden er volgens het dashboard van Sciensano 363 mensen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19. Er werden woensdag ook 334 mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

    Er liggen momenteel 3.152 mensen in de ziekenhuizen, van wie 908 in de intensive care. Het is geleden van 7 december vorig jaar dat er nog zoveel COVID-patiënten in de ziekenhuizen lagen (3.272) en van 28 november dat er meer patiënten op de intensieve zorg lagen (946). 

    Volgens Van Gucht kan dat een soort ‘compensatie’ zijn, door de vakantieperiode met Pasen en paasmaandag, wanneer op zo’n speciale dagen meestal minder mensen worden opgenomen in het ziekenhuis.

    “Dat moet een fel stuk naar beneden de komende weken. In principe - volgens het meest optimistische scenario: als alles perfect loopt en iedereen de maatregelen perfect opvolgt - zouden we onder de 100 opnames kunnen zakken tegen begin mei. Maar dat lijkt mij heel optimistisch. Ik denk dat we waarschijnlijk wat hoger gaan zitten in die periode. De echte daling moet zich nog inzetten. Nu pas hebben we waarschijnlijk een soort van top bereikt. De grote vraag is: hoe snel gaan we dan beginnen zakken?”

  30. Frankrijk overschrijdt kaap van 10 miljoen eerste inentingen

    In Frankrijk hebben intussen 10 miljoen mensen een eerste inenting met een vaccin tegen Covid-19 gekregen. Dat heeft premier Jean Castex aangekondigd. Parijs haalde die eerste tussentijdse doelstelling een week eerder dan gepland.

    "Dit is een zeer goede prestatie. Frankrijk vaccineert veel", verklaarde Castex na een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Nogent-sur-Marne ten oosten van Parijs. Hij bedankte iedereen die zich zeven dagen op zeven inzet voor "dit hogere nationale doel dat vaccinatie heet en dat ons zal toestaan om de crisis achter ons te laten"

  31. Meer dan 10.000 bijwerkingen gemeld na toedienen coronavaccin, maar dat is normaal zegt FAGG

    Sinds de start van de vaccinaties in België zijn er 10.040 bijwerkingen gemeld na een inenting tegen het coronavirus. Dat is nog geen 1 procent van het totaal aantal inentingen.

    Er werden 10.040 bijwerkingen gemeld via het online Covid-19-meldingsformulier. Dat blijkt uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat om cijfers die gelden tot en met 6 april. Op dat moment hadden 1.502.795 personen ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin gekregen.

    Van de meer dan 10.000 meldingen werden er 3.082 in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance geregistreerd. De overgrote meerderheid van die meldingen gaat over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. "Deze reacties zijn gekende bijwerkingen en zijn in de bijsluiter beschreven. Dit zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na een tweetal dagen", benadrukt het FAGG.

    Bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden deze bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl bij het AstraZeneca-vaccin deze vaker werden gemeld bij de eerste dosis. 

  32. Covax-vaccins bereiken meer dan 100 landen

    Iets meer dan veertig dagen na de eerste vaccinlevering heeft het Covax-initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reeds meer dan honderd verschillende landen bevoorraad. In het totaal werden meer dan 38 miljoen vaccindoses geleverd aan 102 landen.

    Het Covax-initiatief heeft tot doel om lage- en middeninkomenslanden een gelijke toegang tot vaccins te bieden. Na 42 dagen is Covax erin geslaagd 38.392.540 doses te verdelen over 102 landen. Iets minder dan twee derde (61) daarvan zijn lage- tot middeninkomenslanden.

    De WHO heeft tot nog toe twee vaccins goedgekeurd voor verdeling via het Covax-mechanisme: Pfizer/BioNTech en AstraZeneca, dat ook via het Indiase Serum Institute wordt verspreid.

    De bedoeling is om nog tegen het einde van juni alle landen die zich hebben ingeschreven te bevoorraden. In het totaal heeft Covax twee miljoen vaccindoses besteld die tegen het einde van het jaar worden geleverd.

  33. Mensenrechtenhof acht verplichte vaccinatie 'noodzakelijk in democratische samenleving'

    Een verplichte vaccinatie is "noodzakelijk in een democratische samenleving". Dat stelt de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag in een arrest. Dat arrest kwam er nadat ouders van kinderen die in Tsjechië geweigerd waren op de kleuterschool omdat ze niet gevaccineerd waren, naar het Hof zijn gestapt.

    "In de huidige coronapandemie versterkt dit arrest de mogelijkheid van een vaccinatieplicht", meent juridisch expert Nicolas Hervieu. Hervieu, docent aan de onderwijsinstelling Sciences-Po in Parijs, wijst wel op "de beoordelingsmarge die het Hof de lidstaten laat in hun vaccinatiebeleid".

  34. Medisch platform Myhealthviewer plat, maar er is alternatief

    Het platform Myhealthviewer is deze voormiddag bezweken onder de massale aanvragen van mensen die willen weten of ze op de lijst van risicopatiënten voor vervroegde vaccinatie staan. Er is een alternatief, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid: de info staat ook op mijngezondheid.belgie.be.

    Sinds deze ochtend kunnen mensen nagaan of ze op de lijst met risicopatiënten staan die vervroegd gevaccineerd kunnen worden, wellicht vanaf eind april. Het gaat over mensen onder 64 jaar met bepaalde onderliggende aandoeningen.

    Het platform van de ziekenfondsen, Myhealthviewer, kreeg enorm veel aanvragen te verwerken en bezweek onder de druk. "We hadden rekening gehouden met een toename en daar maatregelen voor genomen, maar de toename was wel erg hoog", zegt Remi De brandt van het Nationaal Intermutualistisch College. "Normaal zitten we met 20 à 50 simultane gebruikers. We hadden nu op een duizendtal gerekend, maar het waren er meer dan 2.500."

  35. Mondmasker niet meer verplicht op Spaanse stranden

    Geen risico's meer op gebruinde vlekken op je gezicht veroorzaakt door je mondmasker in Spanje. De overheid verplicht het dragen van een mondmasker niet meer op het strand als de anderhalve meter afstand kan gerespecteerd worden.

    Een wet die vorige week van kracht ging, verplichtte namelijk het permanent dragen van een mondmasker, zelfs als je op je handdoek op het strand zat.

    Een beslissing die veel ergernis veroorzaakte, in het bijzonder in de kustregio's, terwijl het land, dat heel afhankelijk is van het toerisme, het zomerseizoen voorbereidde en actief pleit voor het invoeren van een vaccinatiepaspoort. De overheid is nu dus op haar stappen teruggekeerd. Het masker moet wel gedragen worden bij het wandelen op het strand.

    Sinds mei 2020 is het dragen van een masker op straat verplicht in Spanje, op straffe van boete. 

    Beeld AFP
  36. Duitsland kondigt bilaterale gesprekken met Rusland over Spoetnik V aan

    De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn heeft bilaterale gesprekken met Rusland aangekondigd over eventuele leveringen van het Spoetnik V-vaccin in het geval de Europese Unie het vaccin zou toelaten. "We moeten wel oppassen dat dit geen debat over een fata morgana wordt", zei hij vandaag op de radio.

    Eerst gaat het om de toelating door de EU. "Daartoe moet Rusland gegevens verstrekken. Zolang dat niet gebeurd is, kan er geen vergunning komen", zei de minister in een programma van de radiozender WDR5.

    De Europese Commissie zei woensdagavond dat ze voor Spoetnik V geen overeenkomsten zou sluiten zoals met andere fabrikanten als BioNTech. "Daarop heb ik in de Europese Raad van gezondheidsministers verklaard dat Duitsland dan bilateraal met Rusland zal onderhandelen, in eerste instantie over welke hoeveelheden wanneer geleverd zouden kunnen worden", aldus Spahn.

    "Om echt een verschil te kunnen maken in onze huidige situatie, moeten de leveringen al in de komende twee tot vier of vijf maanden komen, anders hebben we voldoende of meer dan voldoende entstof", aldus de Duitse minister. 

    Beeld AFP
  37. Coronacrisis gaf digitale handtekening van itsme een boost

    In 2020 werden zeventien keer meer elektronische documenten ondertekend met de Belgische identiteitsapp itsme dan een jaar eerder. Vooral de coronacrisis heeft het "handtekenen op afstand" danig versneld, klinkt het in een persbericht.

    De "Sign"-functie werd in maart 2019 mogelijk gemaakt via de itsme-app. Een jaar later gaf de coronacrisis de omslag naar digitaal handtekenen een serieuze boost, klinkt het. Tussen februari en april 2020 vervijfvoudigde het aantal handtekeningen met itsme Sign. De eerste lockdown deed de meeste economische activiteit immers stilvallen en alle contracten moesten plots vanop afstand getekend worden. In 2020 werden er uiteindelijk 17 keer meer handtekeningen gezet met itsme Sign dan in het startjaar 2019.

    De 2,8 miljoen gebruikers van de itsme-app hebben automatisch toegang tot de Sign-functie, die als gekwalificeerde elektronische handtekening dezelfde juridische waarde heeft als een handgeschreven handtekening. Al 95.000 Belgen gebruikten itsme om een document te ondertekenen.

    Beeld Itsme®
  38. Vaccinatietempo verder de hoogte in: volgende week 358.000 inentingen in Vlaanderen, 42 procent meer dan deze week

    Ondanks de beslissing om de komende weken geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56, komt het vaccinatietempo volgende week verder onder stoom. In totaal zullen er dan 358.140 vaccins gezet worden, 42 procent meer dan de 253.000 van deze week.

    Lees hier verder.

  39. 6.000 vaccinaties moeten anders worden ingepland na beslissing over AstraZeneca

    De beslissing om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog aan mensen van 56 jaar en ouder toe te dienen, heeft maar een kleine impact op de Belgische vaccinatiecampagne. Dat hebben de federale en Vlaamse ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Wouter Beke (CD&V) donderdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Volgens Beke moeten in Vlaanderen 6.000 geplande vaccinaties op een totaal van ongeveer 1 miljoen anders worden ingepland.

    De beslissing over het AstraZeneca-vaccin heeft "quasi geen impact", zei Beke. Sowieso komen nu de 65-plussers en de mensen met onderliggende aandoeningen aan bod voor een vaccinatie. De 6.000 prikken die "herboekt" moeten worden, betreffen vooral jonge stagiairs in ziekenhuizen en zorgvoorzieningen. Zij zullen dus niet met het AstraZeneca-vaccin ingeënt worden.

  40. Vandenbroucke: 'Gelukkig zijn we niet gestopt met het AstraZeneca-vaccin, we hebben daar veel levens mee gered'

    Dat er nevenwerkingen verbonden zijn aan het AstraZeneca-vaccin - zoals met elk vaccin - daar was nooit twijfel over, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deze ochtend op Radio 1. 'Maar gelukkig zijn we een maand geleden niet volledig gestopt met het AstraZeneca-vaccin, we hebben daar veel levens mee gered.'

    "Als je de keuze hebt tussen verschillende vaccins, en het verandert niets aan de snelheid van de vaccinatiecampagne, pas je dan aan aan de leeftijdsgroepen en de bijwerkingen die elk vaccin voor die groep kunnen meebrengen", zo klinkt de conclusie van de Hoge Gezondheidsraad volgens Vandenbroucke. Later vandaag zou die conclusie gepubliceerd worden voor het publiek. "Want het is belangrijk om alle kaarten op tafel te leggen", aldus de minister van Volksgezondheid.

    De minister benadrukt ook dat de keuze om het AstraZeneca-vaccin enkel aan 56-plussers te geven geen invloed heeft op de snelheid op de snelheid van de vaccinatiecampagne, niet in deze fase althans. "We zitten nu in een fase waarin er bijna uitsluitend ouderen gevaccineerd worden (...) het is bijzonder duidelijk dat het vaccin veilig is voor hen." Binnen vier weken zal de strategie opnieuw besproken worden. 

    Vandenbroucke laat zich wel kritisch uit over het onderzoek en de communicatie hierover van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). "We verwachten een grondiger onderzoek, vooral op vlak van risico's per leeftijdsgroep."


  41. Risicopatiënten kunnen vanaf vandaag controleren of ze voorrang krijgen op vaccin: zo check je of je op de lijst staat

    Vanaf vandaag kunnen risicopatiënten controleren of ze op de lijst voor vervroegde vaccinatie zijn opgenomen. Ongeveer 1,5 miljoen Belgen zouden in aanmerking komen. De bedoeling is om ten laatste tegen 15 april de eerste risicopatiënten in te enten. De selectie zal ook hier gebeuren van oud naar jong. 

    Zo controleer je of je zelf op de lijst staat.

    Beeld ANP
  42. Meer dan 900 coronapatiënten op intensieve zorg, gemiddeld 4.244 besmettingen per dag

    Er liggen momenteel 3.152 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 908 intensieve zorg nodig hebben. Dat blijkt deze ochtend uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt al een aantal dagen op rij. Van 29 maart tot 4 april werden dagelijks gemiddeld 4.244 nieuwe besmettingen vastgesteld, een verdere daling met 12 procent in vergelijking met de week voordien.

    In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 908.212 besmettingen geregistreerd.

    Lees hier verder.

  43. Ook Spanje beperkt inentingen met AstraZeneca tot 60-plussers, Europa niet op 1 lijn over AstraZeneca-vaccin

    Spanje heeft besloten alleen nog 60-plussers in te enten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Het besluit komt nadat de Europese farmaceutische toezichthouder EMA en de Britse toezichthouder hebben vastgesteld dat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose. Onder meer Italië nam woensdag eenzelfde besluit.

    "De vaccinatiestrategie verandert en vanaf morgen worden alleen nog 60-plussers gevaccineerd met AstraZeneca", maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias woensdagavond bekend op een late persconferentie. Even daarvoor had Darias een overleg gehad met de hoogste gezondheidsfunctionarissen van de regio's. De minister zei dat vandaag (donderdag) wordt besloten of mensen onder de 60, die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, nog een tweede krijgen.

    Het Europees Medicijnagentschap (EMA) maakte eerder op woensdag bekend dat er na de 34 miljoen doses die in Europa zijn toegediend 169 gevallen van trombose zijn vastgesteld, ruwweg een op de 100.000 personen onder de 60 die het vaccin hebben gekregen. De bloedproppen werden het vaakst aangetroffen bij vrouwen onder de 60 jaar, zo'n twee weken na toediening van het vaccin.

    Europese ministers van Volksgezondheid werden het in een top niet eens over een gezamenlijk vaccinatiebeleid in verband met de bevindingen. Het EMA zei daarop dat EU-lidstaten zelf hun koers moeten bepalen. Spanje neemt hetzelfde besluit als Italië eerder woensdag bekendmaakte. Het Verenigd Koninkrijk wil mensen onder de 30 een alternatief bieden voor het AstraZeneca-vaccin. België geeft het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut alleen nog aan burgers boven de 55 jaar.

  44. Jonge vaccinvoordringers in seniorenvermomming opgepakt in Mexico

    Twee Mexicaanse dertigers zijn opgepakt omdat zij vermomd als senioren probeerden een coronavaccinatie te krijgen voordat ze aan de beurt waren. De twee 'vaccinvoordringers' hadden onder meer hun haren wit geverfd.

    De mannen, 30 en 35, hadden ook hun wenkbrauwen wit geverfd. Ze gingen twee weken geleden naar een vaccinatiecentrum in Mexico-Stad, met vervalste identificatiebewijzen op zak. Het nieuws over de aanhoudingen werd woensdag in een persconferentie gebracht door Claudia Sheinbaum, de burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad.

    De mannen zijn uiteindelijk in hun opzet geslaagd. Tot dusver zijn in Mexico alleen zorgmedewerkers, sommige leraren en mensen boven de 60 aan de beurt voor een inenting tegen het coronavirus. De bedriegers liepen uiteindelijk tegen de lamp omdat hun stemmen hen verdacht maakten. Ze zijn uiteindelijk gearresteerd. Momenteel loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de twee vanwege de vervalste identiteitsbewijzen.

  45. Italië wil AstraZeneca-vaccin alleen nog voor 60-plussers gebruiken

    Italië wil het coronavaccin van AstraZeneca alleen nog toedienen aan 60-plussers. Dat heeft de regering beslist nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) woensdag bevestigde dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het vaccin, zij het een zeer zeldzame.

    Er is besloten om "het gebruik bij voorkeur aan te bevelen bij mensen ouder dan 60 jaar", verklaarde de wetenschappelijke adviseur van de regering, Franco Locatelli, tijdens een persconferentie.

    Ook in België beslisten de ministers van Volksgezondheid eerder op woensdag om het AstraZeneca-vaccin de komende vier weken alleen nog toe te dienen aan mensen van 56 jaar en ouder. 

  46. België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel aan 56-plussers

    Het AstraZeneca-vaccin zal in ons land enkel gebruikt worden voor mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Dat blijkt na overleg tussen de Belgische ministers van Volksgezondheid. Wie 55 jaar of jonger is, zal andere vaccins krijgen. De regeling geldt al zeker voor de komende vier weken, bevestigde Frank Vandenbroucke voor de camera van VTM Nieuws.

    Eerder vandaag bevestigde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De Europese waakhond benadrukte wel dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin heel wat groter zijn dan de nadelen. 

    Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren ontdekken, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers.

    Voor u uitgelegd: wat is de zeldzame bloedaandoening die in verband gebracht wordt met het AstraZeneca-vaccin?

  47. AstraZeneca past bijsluiter aan wegens zeldzame bijwerking vaccin

    De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca past de bijsluiter voor het vaccin tegen het coronavirus aan vanwege de zeldzame, maar gevaarlijke bijwerkingen die kunnen optreden na een prik. Het bedrijf is ook bezig met een onderzoek naar de bijwerkingen.

    Woensdag oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat een inenting met het vaccin kan zorgen voor de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het gaat echter om een zeer klein risico en de voordelen van een inenting tegen het coronavirus wegen op tegen de risico's van de prik, aldus het EMA.

    AstraZeneca meldt woensdagavond in een verklaring dat het bedrijf probeert te achterhalen wat er bij alle gevallen van ernstige bijwerkingen is gebeurd.

  48. Wat als u al één keer ingeënt bent met AstraZeneca?

    Stel: u heeft al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin gekregen. Volgt dan binnen meer dan een maand gewoon de tweede dosis of zal de inenting met een ander merk gebeuren? 

    "Het kan zijn dat de cijfers tegen dan aangetoond hebben dat er enkel bij de eerste prik sprake is van een klein risico", antwoordt vaccinoloog Pierre Van Damme in het VTM Nieuws. "Het kan ook zijn dat we heel voorzichtig blijven en uit voorzorg een ander vaccin geven. Duitsland heeft die switch nu al gemaakt en daar zullen we ook uit leren."


    Vaccinoloog Pierre Van Damme.Beeld ISOPIX
  49. Britse variant nu ook in VS meest voorkomende mutatie

    De zogenaamde Britse variant van het coronavirus (B.1.1.7) is nu ook in de Verenigde Staten de meest dominante mutatie bij nieuwe besmettingen. Dat heeft de directrice van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC vandaag gezegd tijdens een briefing in het Witte Huis.

    "Op basis van onze recentste schattingen is de B.1.1.7-variant nu de meest voorkomende stam die circuleert in de Verenigde Staten", zo citeert CNN CDC-directrice Rochelle Walensky. Volgens meerdere studies zou de Britse variant besmettelijker zijn dan andere mutaties en ook vaker tot ernstige ziekte en overlijden leiden.

    Momenteel zijn er volgens de CDC in de VS 16.275 bevestigde besmettingen met de Britse variant vastgesteld. Ook in veel Europese landen is de Britse variant - die voor het eerst in Engeland werd vastgesteld - momenteel de dominante mutatie. Ook in België is dat het geval.


    Beeld AFP
  50. Ook WHO blijft voorstander van AstraZeneca-vaccin

    Na het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich woensdag uitgesproken voor een voortzetting van het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Volgens de momenteel beschikbare gegevens lijkt een verband met trombose "plausibel maar niet bevestigd", hebben vaccindeskundigen van de VN-organisatie gezegd. Bijkomende studies zijn nodig om een mogelijk verband tussen vaccinatie en mogelijke risico's aan te tonen, luidt het.

    Bovendien wijzen de experten van de WHO erop dat incidenten erg zeldzaam zijn. "Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel ze zorgwekkend zijn, de gebeurtenissen die worden beoordeeld zeer zeldzaam zijn, met een laag aantal meldingen onder de bijna 200 miljoen mensen die wereldwijd met het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 zijn ingeënt."

    Daarentegen zijn wereldwijd al minstens 2,6 miljoen mensen overleden aan COVID-19. "Zeldzame bijwerkingen van immunisaties moeten worden afgewogen tegen het risico op sterfte door COVID-19 en het potentieel van de vaccins om besmettingen te voorkomen en het aantal sterfgevallen als gevolg van ziekten te verminderen", klinkt het.

    Beeld REUTERS

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog

Elke ochtend vindt u op deze pagina de meest recente Belgische cijfers op deze pagina. Op dinsdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen. 

Blijf overal op de hoogte

• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

• Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.