Chinese betaalreus Ant wil zeker 35 miljard dollar ophalen met beursgang

Ant Group, een zusterbedrijf van de Chinese internetreus Alibaba, mikt naar verluidt op een opbrengst van minstens 35 miljard dollar bij zijn gelijktijdige beursgang in Honkong en Shanghai.

In juni maakte het Chinese betaalbedrijf concreet wat al een tijdje in de lucht hing. Alibaba-stichter Jack Ma acht de tijd rijp om Ant Group naar de beurs te brengen en ambieert een notering in Hongkong en op de techbeurs van Shanghai. Ant is één van de meest waardevolle privébedrijven ter wereld en heeft met betaaldienst Alipay een superapplicatie in huis, waarlangs zowat alle financiële stromen van het land lopen.

De waardering voor het totale bedrijf is intussen opgelopen tot ongeveer 250 miljard dollar. Dat was bij een eerdere raming nog 225 miljard dollar. Daarmee is het bedrijf nu in waarde groter dan financieel concern Bank of America, en zelfs twee keer de omvang van Citigroup. Onder Amerikaanse financiële instellingen is, vergeleken naar marktwaarde, alleen JPMorgan groter in omvang.

Als Ant Group, dat in de eerste helft van dit jaar een winst van 2,7 miljard euro boekte, erin slaagt om 35 miljard dollar op te halen, dan zou dat de grootste beursintroductie ooit betekenen. Het record is momenteel nog in handen van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco, met 29 miljard dollar. Ant wil de opbrengst van de aandelenverkoop gebruiken om zijn activiteiten uit te breiden én onderzoek en ontwikkeling te financieren.

Een timing voor de beursgang vermeldde Ant Group nog niet.

Meer