ING keldert op rode Europese beurzen

Het aandeel van ING gaat maandag onderuit op de beurzen van Brussel en Amsterdam, na berichten over dubieus geld. Ook op de andere Europese beurzen overheersen de rode cijfers.

Zondag maakte het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten bekend dat banken voor duizenden miljarden aan criminele opbrengsten, smeergeld en ander ‘vuil geld’ blijven verwerken. Uit het onderzoek blijkt dat twee obscure Nederlandse vennootschappen, die bankierden bij de Poolse ING-dochter ING Bank Slaski, de sleutelspelers zijn in de kapitaalvlucht uit Rusland naar het Westen. Hoewel ING verklaart afscheid te nemen van de obscure vehikels, keldert het aandeel 7,51 procent.

Vanaf oktober krijgt België een ‘pre-ownedaanbod’ op het Duitse modeplatform Zalando. Via die weg zullen klanten alle tweedehandskleding kunnen aankopen en -verkopen. Het aanbod wordt maandag al gelanceerd in Duitsland en Spanje. De klant die zijn stukken verkoopt met dit platform, kan kiezen tussen een cadeaubon van Zalando of een gift aan een goed doel. Het aandeel van Zalando verliest 0,65 procent.

Asit Biotech vlamt 40,7 procent hoger. Het Luikse biotechbedrijf zou een nieuwe partner gevonden hebben om een nieuw bedrijf op te zetten. De gesprekken zijn lopende en het bedrijf zal verder communiceren als de samenwerking geregeld is.

In Parijs gaat Iliad 2,19 procent lager. De Franse telecomoperator wil 3,5 miljard euro neerleggen om de Poolse sectorgenoot Play over te nemen. Twee grote aandeelhouders, die 40 procent van het bedrijf in handen hebben, verklaarden al akkoord te zijn. Dankzij de deal zou Iliad de zesde grootste aanbieder van mobiele telefonie worden in Europa, luidt het.

En in Amsterdam verliest Royal Dutch Shell 3,67 procent. De energiereus wil flink snijden in de kosten van zijn olie- en gasproductie en zich meer focussen op hernieuwbare energie en de elektriciteitsmarkt, meldt het Britse persagentschap Reuters. Het zou gaan om een structurele besparing van 40 procent.

Meer