Nieuwe gedeeltelijke lockdown in Madrid leidt tot protesten

Nu het coronavirus opnieuw welig tiert, zien verschillende Europese lidstaten zich genoodzaakt om strengere maatregelen in te voeren. Madrid gaat opnieuw in lockdown, al wil de Spaanse regering dat niet zo gezegd hebben.

Vanaf maandag mogen 850.000 inwoners van de ruwweg 6,6 miljoen mensen in de regio rond Madrid enkel hun huis nog verlaten voor essentiële verplaatsingen. Ze mogen gaan werken, kinderen naar school brengen, winkelen en naar de dokter gaan. De harde lockdownmaatregelen gelden aanvankelijk twee weken, maar de Spaanse overheid betwist dat het om een herhaling van de strenge lockdown van deze lente gaat.

Toch trokken zondag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen die maatregelen in meerdere arme wijken. De demonstranten veroordeelden de maatregelen als oneerlijk en discriminerend. Zij droegen borden mee, met daarop onder andere ‘meer dokters, meer contacttracers – geen scheiding’, ‘onze districten zijn geen getto’ en ‘u liet ons in de steek en nu sluit u ons op’. Ze eisten ook het ontslag van de regionale president.

Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid telt het land sinds het begin van de coronapandemie meer dan 640.000 bevestigde gevallen, waarvan bijna 120.000 besmettingen in de eerste helft van september. Spanje betreurde in totaal al meer dan 30.000 sterfgevallen.

Nederland en Verenigd Koninkrijk

Spanje is niet het enige land dat bijkomende maatregelen neemt om het coronavirus in te dijken. In Nederland zijn er voortaan nieuwe regels in voege in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Cafés moeten er om 1 uur onherroepelijk dicht en nieuwe klanten zijn vanaf middernacht niet meer welkom. Binnen en buiten mogen er maximaal 50 mensen bijeenkomen – in plaats van 100 -, behalve voor manifestaties, begrafenissen en culturele activiteiten.

De Britse regering zou later deze week ook extra verstrengingen doorvoeren, nu blijkt dat het Verenigd Koninkrijk een keerpunt heeft bereikt in de strijd tegen Covid-19. Dat is toch de boodschap die het hoofd van de Britse gezondheidszorg later op de dag zal brengen. Vanaf volgende week gelden er overigens strenge boetes voor wie de verplichte zelfisolatie niet naleeft. Ze starten bij 1.000 pond (1.090 euro) en lopen op tot 10.000 pond bij herhaaldelijke inbreuken.

Meer