Restaurants lusten horecacheques niet

Het systeem van de horecacheques – één van de steunmaatregelen van de federale regering om de coronacrisis te bezweren – is geen onverdeeld succes. Er zijn amper cafés of restaurants die de bon willen aanvaarden, schrijft De Standaard.

Waarover gaat het? Eind mei stelde de regering-Wilmès haar derde herstelplan voor. Dat moest de koopkracht en de werkgelegenheid versterken. Om tegemoet te komen aan zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, kwam er een btw-verlaging tot 6 procent en een verhoogde aftrek van de restaurantkosten. Voor de zorgsector was een horecacheque van maximaal 300 euro voorzien, als bedanking voor hun geleverde inspanningen.

In het nieuws? Volgens De Standaard staan horeca-uitbaters en winkeliers niet te springen om de consumptiecheques te aanvaarden. In heel België accepteren naar schatting een paar duizend zaken de horecacheques. In veel gevallen zijn ze al vertrouwd met het systeem van maaltijd- of ecocheques.

De details?

  • ‘We hebben een paar jaar geleden geïnformeerd of we maaltijdcheques zouden innen’, zegt Sven Campens van restaurant Henri in Brussel aan de krant. ‘Maar toen we de administratiekosten en de kosten voor een extra rekening bekeken, leek het sop ons de kolen niet waard. Wij hebben ook niet zo veel klanten die vragen om met maaltijdcheques te betalen.’
  • ‘Uitbaters moeten enkel de ontvangen cheques opsturen, waarna het geld op hun rekening zal worden gestort. Ze hoeven zich niet bij ons te registreren’, kalmeert Sodexo. Het uitgiftebureau rekent wel 15 cent per cheque aan voor de verwerking ervan.
Meer