Direct naar artikelinhoud
HerleesFederale formatie

Preformateurs Rousseau en Lachaert bieden ontslag aan, koning weigert

Preformateurs Rousseau en Lachaert bieden ontslag aan, koning weigert
Beeld Photo News

Preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) hebben hun ontslag aangeboden aan de koning. Die heeft dat geweigerd, en vraagt hen de werkzaamheden verder te zetten. Eerder vandaag stelde sp.a zijn veto tegen de aanwezigheid van MR aan de onderhandelingstafel. Een breekpunt voor Open Vld, dat vasthoudt aan de Vivaldi-constructie van zeven partijen. 

De Vlaamse liberale leider Lachaert en de Vlaamse sociaaldemocraat Rousseau leken vorige week goed op weg naar een Vivaldi-regering. Daardoor leek eindelijk zicht te komen op een volwaardige regering, die België al sinds december 2018 niet meer heeft. Maar afgelopen weekend kregen de partijleiders toch ruzie met elkaar. Nieuw overleg om de scheuren te lijmen mislukte vandaag en de informateurs togen naar het paleis om hun ontslag aan te bieden.

De twee werken aan een coalitie zonder N-VA, de grootste partij van Bart de Wever. In de regering zouden wel de Vlaamse en Waalse liberalen, socialisten en groenen zitting nemen plus de Vlaamse christendemocraten (CD&V). In de mededeling van het paleis staat niet dat de koning woensdag een eindverslag verwacht, waardoor niet duidelijk is hoe het verder gaat.

Als het alsnog goed komt tussen de zeven partijen wordt in de volgende fase een formateur aangewezen, die dan ook de premier van het land wordt.

Herlees hieronder alle ontwikkelingen van maandag.

Live

  1. Einde liveblog

    Wij sluiten deze liveblog hierbij af. Bedankt dat u het nieuws bij ons gevolgd heeft. Voor verdere updates over de formatie kunt u terecht op onze website of in de app.

  2. Conner Rousseau (sp.a): 'Heel sterke signalen nodig'

    "Er zullen heel sterke signalen nodig zijn van sommigen" om het vertrouwen opnieuw te herstellen. Dat heeft preformateur Conner Rousseau maandag verklaard nadat de koning het ontslag van hemzelf en Egbert Lachaert heeft geweigerd. "Het leek me vanmorgen onmogelijk dat vertrouwen te herstellen, maar als de koning u dat vraagt, wil ik proberen dat onmogelijke terug mogelijk te maken."

    Het was duidelijk dat Rousseau, die ook sp.a-voorzitter is, doelde op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die had tijdens het weekend kwaad bloed gezet bij de andere Vivaldi-onderhandelaars door een interview met het weekblad Humo.

    Lees ook: Conner Rousseau (sp.a): ‘De speeltijd is over’

  3. Politicoloog Carl Devos: 'Vivaldi is nog te redden'

    Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) is nog niet alles verloren voor Vivaldi. "Als men er in slaagt om vandaag, of heel snel, brokken te lijmen, is Vivaldi nog te redden", schrijft hij op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Preformateurs bieden ontslag aan, koning weigert

    Preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) hebben aan de koning hun ontslag aangeboden. De koning heeft hun ontslag geweigerd en hen gevraagd hun werkzaamheden verder te zetten, zo laat het paleis in een persbericht weten.

    De koning vraagt alle betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen. De preformateurs zullen ten laatste op woensdag 23 september opnieuw verslag uitbrengen.

    De mededeling van het Paleis verduidelijkt niet dat het om een eindverslag zou gaan. De blokkering zorgt er alvast voor dat de timing om een nieuwe regering in het zadel te krijgen op 1 oktober sterk in het gedrang komt. Hoe de werkzaamheden er de komende uren en dagen zullen uitzien, is voorlopig nog koffiedik kijken.

  5. Boodschap preformateurs: 'Geen consensus'

    Preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) zullen aan de koning vertellen dat er op dit moment geen consensus is. Dat heeft onze redactie vernomen. 

    Dat wil ook zeggen dat er geen consensus is over een eventuele verlenging van hun opdracht. In principe zou dat betekenen dat Lachaert zijn opdracht zal neerleggen. Hij heeft immers gezegd dat als het Vivaldi-project met zeven partijen mislukt, hij zijn opdracht zou teruggeven. Het blijft evenwel afwachten, want het is lang niet zeker of de koning zijn ontslag wel zal aanvaarden.

  6. Wie zijn de Vivaldi-partijen?

    - Liberalen: MR en Open Vld

    - Socialisten: PS en sp.a

    - Groenen: Ecolo en Groen

    - Christendemocraten: CD&V

  7. Rousseau en Lachaert om 17 uur bij koning verwacht

    Preformateurs Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld) worden om 17 uur bij de koning verwacht om verslag uit te brengen van hun opdracht. 

    De vraag is welke boodschap het duo zal brengen. Sinds vanmiddag zaten ze met de andere voorzitters van de Vivaldi-partijen in het Egmontpaleis samen voor een explosieve vergadering, nadat sp.a had aangegeven niet meer met MR te willen onderhandelen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. 'Nieuwe verkiezingen zijn geen oplossing'

    Volgens Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a) zijn nieuwe verkiezingen geen oplossing. "Ons land heeft dringend nood aan een nieuwe regering. De uitdagingen zijn groot", zegt ze op Twitter. "Wij met sp.a blijven constructief en positief oplossingen zoeken. Helaas, wanneer (MR-voorzitter, red.) Georges-Louis Bouchez niet wil, moeten we andere pistes bewandelen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Analyse: Waarom Bouchez Vivaldi naar de rand van de afgrond duwde

    Heeft Georges-Louis Bouchez zijn hand overspeeld? De MR-voorzitter heeft altijd het premierschap voor Sophie Wilmès opgeëist, onlangs nog in een interview met Humo. Nu klinkt het al voorzichtiger dat de Franstalige liberalen in eerste plaats een ‘liberale premier’ willen.

    Lees de analyse.

    Georges-Louis Bouchez.Beeld Stefaan Temmerman
  10. 'Partijen rollen vechtend over de grond om postje veilig te stellen'

    Kamerlid Raoul Hedebouw (PVDA) reageert via Twitter op de politieke impasse. "Op 1 maart manifesteerden 10.000 mensen met PVDA op #degrotecolère. We zijn zes maanden verder, en de woede is groter dan ooit. De maatschappelijke noden zijn immens, maar de klassieke partijen rollen vechtend over de grond om hun eigen postje veilig te stellen", schrijft hij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Bilaterale ontmoetingen

    Preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) houden momenteel bilaterale gesprekken. Het is onduidelijk of daar iets zal uitkomen. Binnen sp.a blijft men stellig: "Open Vld moet kiezen: een Vivaldi-regering zonder MR of verkiezingen." Bij Open Vld is dan weer te horen dat sp.a "uit lijkt op verkiezingen".

  12. 'Nieuwe verkiezingen nu!'

    Vlaams Belang roept sp.a en Groen op woord te houden en naar nieuwe verkiezingen te gaan. Beide partijen verkondigden eerder dat het tijd was voor verkiezingen als deze formatiepoging zou mislukken.

    "Deze slechte soap wordt meer en meer slechte sciencefiction", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Na maanden geknoei leek de enige oplossing voor deze Belgische zooi een volledige negatie te zijn van de verkiezingen in Vlaanderen: een linkse Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid. Ook dat lukt blijkbaar niet meer. Daarom maar één conclusie: genoeg circus, nu is het tijd voor verkiezingen."

    Ook Kamerfractieleider Barbara Pas riep via Twitter op tot verkiezingen. "Stop deze vaudeville. Het is tijd om terug naar de kiezer te luisteren en hen te laten beslissen. Nieuwe verkiezingen nu!"

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Het brokkenparcours van Bouchez

    De crisis is compleet in de Wetstraat. De Vlaamse socialisten willen niet dat MR nog deel uitmaakt van een volgende regering. Een interview in Humo met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was ook voor de andere niet-liberale partijen aan tafel de druppel. Maar het is niet de eerste keer dat Bouchez een formatiepoging (bijna) saboteert met krasse uitspraken.

    Lees het volledige artikel.

  14. Waarom het premierschap niet per se een cadeau is

    Wie krijgt de sleutels van de Wetstraat 16? Terwijl de formatie vertraging oploopt door het coronavirus, gaat de strijd achter de schermen door. Maar het hoogste ambt biedt weinig garantie op succes.

    Lees het volledige artikel.

  15. Vergadering loopt verder

    Een vaststelling: de Vivaldi-voorzitters zitten intussen 1,5 uur aan tafel in het Egmontpaleis. Dat is best lang om alleen overlijdensakte op te maken. Misschien valt er toch nog iets te redden? "We zijn bezig", is het antwoord van een onderhandelaar.

  16. ▶ Bouchez: ‘Ik ben niet de oorzaak van deze crisis’

    ‘Ik stel vast dat sommigen mij viseren, maar voor de MR is er helemaal geen probleem.’ Dat zegt Georges-Louis Bouchez in een reactie op het nieuws dat sp.a niet meer met hem wil onderhandelen. Voor de MR-voorzitter kunnen de gesprekken over Vivaldi gewoon doorgaan.

    Bekijk de video.

  17. Vergadering in Egmontpaleis

    De Vivaldi-voorzitters zitten op dit moment samen in het Brusselse Egmontpaleis. Het einde van de coalitie is nabij, nu sp.a niet meer wil onderhandelen met MR. Open Vld lijkt niet bereid om MR te laten vallen voor cdH. Preformateur Egbert Lachaert wil zijn ontslag indienen bij de koning als Vivaldi niet in de huidige formule kan overleven. Sophie Wilmès (MR) zit volgens verschillende bronnen mee aan tafel.

  18. Groen: 'Met mensen die oplossingen willen is er in dit land veel mogelijk'

    "Voorbije dagen is er door medewerkers, parlementsleden en voorzitters hard gewerkt op inhoud. Met best wel wat resultaten. De ambras van de voorbije 24 uur is dus niet alleen onverantwoord, maar ook doodjammer", tweet Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. "Met mensen die oplossingen willen is er in dit land veel mogelijk."

    Groen en Ecolo riepen de andere vijf partijen die zich ertoe bereid verklaard hebben een regering te proberen vormen vanmorgen nog op om "de onderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten".

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Wilmès aangeschoven bij overleg

    De zeven partijvoorzitters zitten op dit moment samen, en bij dat overleg is nu ook premier Sophie Wilmès aangeschoven in een poging de brokken te lijmen. Dat verneemt VTM Nieuws. 

  20. 'MR lijkt enkel aan eigen postjes te denken'

    "Ons land heeft nood aan oplossingen. En dringend ook. Onbegrijpelijk dat de MR in het midden van deze coronacrisis enkel lijkt te denken aan de eigen postjes en Bouchez constant terugkomt op gemaakte afspraken. Wij willen vooruit met partijen die wél een oplossing willen." Dat tweet sp.a-parlementslid Hannes Anaf.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. 'Als Vivaldi mislukt, dan geeft Lachaert opdracht terug'

    Preformateur Egbert Lachaert zal deze namiddag allicht zijn opdracht teruggeven aan koning Filip. Dat zeggen bronnen binnen Open Vld aan Het Laatste Nieuws. "De preformateurs zijn aangeduid om Vivaldi te maken met 7 partijen. Als die formatiepoging niet zou lukken, dan gaat Lachaert zijn opdracht teruggeven. Met de beslissing van sp.a is het duidelijk dat het niet zal lukken, dus gaat hij in principe de opdracht terug geven. Dit is het einde van de missie."

    Over het eventuele lossen van zusterpartij MR en het inruilen van de partij voor het cdH, wil de partij voorlopig niets kwijt.

  22. Bouchez: 'MR wil voortwerken'

    Georges-Louis Bouchez tweet dat het "uitgebreide MR-bureau unaniem heeft herbevestigd dat het absoluut wil voortwerken om tussen nu en 1/10 een akkoord te sluiten over de vorming van een regering met volle bevoegdheid, met een sterke parlementaire meerderheid. MR heeft daaraan al volop meegewerkt zonder exclusieven."

    "In de komende uren en dagen is het nodig dat de aandacht gaat naar de oplossing van de inhoudelijke punten van alle partijen, en dus ook van de liberale krachtlijnen van de MR", klinkt het verder nog. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Deadline: 1 oktober

    Intussen nadert de deadline van 1 oktober met rasse schreden. Premier Sophie Wilmès (MR) of een nieuwe premier moet dan in principe het vertrouwen vragen. De zeven Vivaldi-partijen kwamen vorige week in het parlement overeen om dan een regeringsverklaring op de agenda te zetten, nadat de deadline van 17 september al werd overschreden.

    Als er tegen 1 oktober geen zicht is op een nieuwe regeren, wordt het uitkijken naar de reactie van de socialisten: ofwel stemmen ze de regering-Wilmès weg en volgen er nieuwe verkiezingen, ofwel steunen ze die regering toch. “Dat is de gok van Bouchez om op die manier zijn premier en ministers te redden”, zegt een sp.a’er tegenover De Morgen. “Wel, niet met ons. Bouchez gaat niet in zijn eentje het land gijzelen.”

  24. Wat moeten Lachaert en Rousseau koning Filip vertellen?

    Deze namiddag gaan de preformateurs langs bij de koning. Het is voorlopig niet duidelijk wat ze aan koning Filip zullen vertellen. “RIP Vivaldi”, aldus onze analist Carl Devos op Twitter. Hij ziet slechts twee opties: of Open Vld laat MR vallen, of er komen nieuwe verkiezingen.

    Valt MR uit de boot, dan is zelfs een reanimatie van paars-geel met PS en N-VA niet uitgesloten.

  25. Sp.a wil alleen zonder MR over regering onderhandelen, voor Open Vld is dat ‘einde missie’

    Sp.a verklaart de huidige gesprekken over een Vivaldi-coalitie dood. De socialisten willen enkel verder zonder de MR. De preformateurs kunnen straks aan de koning alleen maar vertellen dat de huidige formule geen toekomst heeft.

    Lees het volledige artikel.