De Vlaamse epidemiologe Nele Brusselaers
Volledig scherm
De Vlaamse epidemiologe Nele Brusselaers © RV

Vlaamse epidemiologe bekritiseert aanpak in 'haar' Zweden: “Gerapporteerde cijfers zijn slechts topje van de ijsberg”

Zweden heeft de coronacrisis helemaal fout aangepakt. Bij die kritiek blijft de Vlaamse epidemiologe Nele Brusselaers, ook nu de Deense expert Kim Sneppen indicaties ziet van groepsimmuniteit in het Scandinavische land. Brusselaers is momenteel nog verbonden aan het Karolinska-instituut in Zweden, maar is recent weer verhuisd naar Antwerpen. “Het gebrek aan wetenschappelijke discussie is een reden om te vertrekken”, zegt ze. “Ik vond het enorm bizar dat Zweden de wetenschappelijke evidentie naast zich neerlegde.”

27 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    In het VK gokten ze ook op groepsimmuniteit en volgden ze zo wat het Zweedse model. Ondertussen krijgen ze daar een tweede golf over zich heen. De tijd zal het dus uitwijzen. Wetenschappelijk onderzoekt wijst steeds meer op het niet ontwikkelen van immuniteit over een langere tijd bij corona virussen. Daarom krijgen we ook elk jaar weer verkoudheden van andere corona virussen.
  • werner vanhoutte

    4 jaar geleden
    Dank aan de heer Botermans voor zijn correcte analyse. Ik las aandachtig de bevindingen van Johan Neyts, hoogleraar virologie KU Leuven over het vaccin : Een vaccin is geen geneesmiddel. Na het spuitje met het vaccin is dit goed voor 10 tot 14 dagen bescherming tegen een nieuwe infectie. Het vaccin biedt alleen bescherming als mensen al enige TIJD voor de infectie gevaccineerd werden. Bovendien is het nutteloos het vaccin toe de dienen aan mensen met andere ziekten. Klare taal !
  • Herman Botermans

    4 jaar geleden
    Deze mevrouw werkt trouwens op proton pompen en niet met infectieziektes, ze weet niks van virale epidemiologie. Mijn collega's, (Ik werk ook in KI, dit is een pseudoniem), hebben naar haar argumenten geluisterd en hebben ze verworpen wegens gebrek aan bewijs. Waar zijn die cijfers, mevrouw, die aantonen dat de infecties stijgen? Waar zijn uw artikels omtrend deze zaak?
  • Stefaan Vanwijnsberghe

    4 jaar geleden
    Het virus verspreid zich en dat op zich zou al voldoende moeten zijn om de nodige maatregelen te respecteren. Maar geen economie meer plat leggen dat is nefast voor de werkende bevolking. Een logica : als je ziek zijt blijf je thuis, werkgevers moeten gedwongen worden om de mensen die thuis kunnen werken, thuis te laten werken. Scholen en kinderopvang moet open blijven en kinderen moeten naar de grootouders kunnen. Dat was de grootste fout van het maart-april.
  • Johan Van de Wyer

    4 jaar geleden
    Zweden telt enkel wat belangrijk is, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, en dat valt daar goed mee. Het aantal besmettingen is onbetrouwbaar (en in wezen onbelangrijk) En juist dat willen de Belgische biologen niet horen.