Facebook dreigt ermee EU-activiteiten te staken als het onze gegevens niet naar de VS mag sturen

De Europese rechtbank oordeelde in juli dat Facebook geen Europese gebruikersgegevens naar zijn datacentra over de plas mag sturen. De techreus beweert dat het in die omstandigheden niet kan opereren in de Europese Unie.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde in juli dat de gegevens van de 410 miljoen gebruikers van Facebook en Instagram niet veilig zijn in de VS. Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen bedrijven namelijk verplichten om hen toegang te geven tot hun datacentra.

Daarop diende de Ierse Databeschermingscommissie (DPC) een aanvraag om alle datatransfers tussen het Europese datacentrum van Facebook en de Amerikaanse datacentra van het techconglomeraat te staken. De DPC is daarvoor de bevoegde autoriteit omdat de Europese gebruikersgegevens van Facebook verzameld worden in het datacentrum van het bedrijf in Clonee, een klein dorpje in het oosten van het Ierland.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg zag die transferstop niet zitten en vocht het gerechtsorder aan voor het Ierse Hooggerechtshof. De Ierse zakenkrant Business Post kon de gerechtsdocumenten van die beroepsprocedure inkijken.

‘Het is niet duidelijk voor Facebook hoe het, in die omstandigheden, de diensten van Facebook en Instagram kan blijven aanbieden in de EU.’

Yvonne Cunnane, het hoofd van databescherming bij Facebook Ierland

In een beëdigde verklaring zegt Yvonne Cunnane, het hoofd van databescherming bij Facebook het volgende: ‘Het is niet duidelijk voor Facebook hoe het, in die omstandigheden, de diensten van Facebook en Instagram kan blijven aanbieden in de EU.’

Data is geld

Het hele businessmodel van Facebook is gebouwd rond het verzamelen van enorme hoeveelheden data van zijn gebruikers. Daarmee maakt het bedrijf profielen op van individuele gebruikers, waarmee men probeert te voorspellen welke content die consument graag te zien krijgt. Zo kan Facebook meer geld vragen aan adverteerders, omdat de kans veel groter wordt dat de gebruiker de advertentie zal bekijken.

Dat heeft soms nefaste effecten. Als een gebruiker bijvoorbeeld gevoelig is voor desinformatie, zal hij bijna niets anders dan desinformatie te zien krijgen.

Het vonnis van het Europees Hof raakt Facebook recht in zijn portefeuille, vandaar de nogal drastische reactie. Experts menen echter dat het niet realistisch is dat het ‘dreigement’ wordt uitgevoerd.

Meer