RV
Volledig scherm
PREMIUM
© RV

Crisis bij Vivaldi. Zijn nieuwe verkiezingen de enige uitweg? Onze expert Carl Devos legt uit

Het is crisis bij de Vivaldi-partijen. Sp.a was vanmorgen de manoeuvres van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez moe en wilde niet meer met hem en zijn partij onderhandelen. De gesprekken kwamen vast te zitten en vanavond boden preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) hun ontslag aan bij de koning. Die weigerde dat echter. De preformateurs kregen de opdracht het vertrouwen te herstellen en woensdag opnieuw verslag uit te brengen. Maar hoe moet het verder nu alles muurvast lijkt te zitten? Onze politieke analist Carl Devos (UGent) legt uit.

44 reacties

  • Luk Gonnissen

    4 jaar geleden
    Waarom komt er geen externe neutrale audit zoals in de privé als het bedrijf in moeilijkheden komt. Iedereen weet, ziet dat het land een puinhoop is. Te veel politiekers heeft, het best gesplitst kan worden. Dat ze te veel Verdienen voor wat ze presteren enz. Een referendum, na verkiezingen Max 2 maanden onderhandelen en terug gaan kiezen. Stuur ze allemaal naar huis en hou een kern over die dan wel beslist. Zo kan het toch echt niet verder en word de kiezer bedrogen.
  • Gino Sinnesael

    4 jaar geleden
    Nieuwe verkiezingen zijn misschien niet de énige oplossing, maar wel de enige democratische oplossing. Reeds meer dan anderhalf jaar na de verkiezingen zijn de partijen, die de verliezers waren van die verkiezingen, nog steeds de lakens aan het uitdelen, en weigeren ze nog steeds te praten met de winnaars. In tegendeel, ze hebben zelfs een "cordon sanitaire", waar ze steeds mee schermen, net als met corona. Is België nog wel een deomcratie? Ja? Verkiezingen dan!
  • Edwin Van den broeck

    4 jaar geleden
    Terug verkiezingen. Maar dan met de drie grootste partijen aan bijde kanten van de taalgrens.
  • Odette Guebenne

    4 jaar geleden
    Geachte professor, hebt u er al eens aan gedacht om onze regeringen (ook de Vlaamse, maar niet op hetzelfde moment, want vele lezers zijn in verwarring) door het volk te laten verkiezen? Coalities van partijen mogen zich ook aanbieden, maar de kiezers zullen dan weten welk vlees ze in de kuip hebben. Vooraleer ze gaan stemmen. En geen coalities krijgen die hen nadien worden opgedrongen.
  • Wilfried Vanden Berg

    4 jaar geleden
    Die twee fantasten zijn gewoon voor hun partij de doodstrijd aan het rekken. Ze weten dat bij een volgende verkiezing , en zeker SPA de grote verliezers zullen zijn. Met kans dat ze onder de kiesdrempel te eindigen . CD&V en Groen staan nu reeds op die drempel . Bij een volgende verkiezing , gaan ze er onder .Nu gaat Almaci plat op haar buik, met de hoop dat haar fut partij mag mee regeren( wat de kiezer zeker niet wil).
  1. Vlaamse regering herstelt toegang oldtimers in lage-emissiezones

    Vlaamse regering herstelt toegang oldtimers in la­ge-emissiezo­nes

    De Vlaamse regering herstelt de toegang van oldtimers in lage-emissiezones (LEZ). Nadat de Raad van State de oorspronkelijke uitzonderingsregeling voor oldtimers had vernietigd, zou de toegang voor oldtimers binnenkort terugvallen op een regeling waarmee ze slechts 12 keer per jaar met een betalende dagpas binnen de LEZ in Gent of Antwerpen zouden mogen rijden. Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse regering nu een besluit goedgekeurd waarin de Brusselse regeling wordt overgenomen en waarbij de lokale besturen individuele vrijstellingen kunnen verlenen.
  2. Waarom Carl Devos de kans groot acht dat de Vivaldi-regering een ‘kibbelkabinet’ wordt
    PREMIUM
    Politiek

    Waarom Carl Devos de kans groot acht dat de Vivaldi-regering een ‘kibbelka­bi­net’ wordt

    Hoe moet het nu verder met de regeringsvorming? Kennen we straks de naam van de toekomstige premier? Halen de onderhandelaars de deadline nog om op 1 oktober een regering te vormen? Wij vroegen het aan politiek analist Carl Devos. “Die crisis met MR-voorzitter Bouchez is perfect normaal in de finale fase van een regeringsvorming”, zegt Devos. Veel belangrijker is volgens hem dat het erop lijkt “dat de nieuwe regering een kibbelkabinet zal zijn”. Als ze er al komt, want sp.a wil dat MR verdwijnt van de onderhandelingstafel.