Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Conner Rousseau (sp.a): ‘De speeltijd is over’

Conner Rousseau op 17 augustus in Brussel.Beeld Photo News

Conner Rouseau (sp.a) heeft zonet tijdens een persconferentie gemeld dat hij toch zijn ‘beste voetje’ zal voorzetten om te proberen een regering te vormen. Maar hij vraagt én eist dan van de MR dat ze inbindt.

Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) hebben de opdracht gekregen om het vertrouwen tussen de Vivaldi-partijen te herstellen nadat de Koning het ontslag van de preformateurs heeft geweigerd. Ze worden woensdag opnieuw op het Paleis verwacht. Maandagavond heeft Conner Rouseau een korte persconferentie gegeven om een en ander te verduidelijken. 

Volg alle ontwikkelingen omtrent de formatie in onze liveblog.

“Mijn partij heeft altijd haar verantwoordelijk genomen. Keer op keer. De afgelopen weken en dagen was er dan eindelijk zicht op een akkoord. Mijn partij wil investeren in een project dat enthousiasmeert en dat hoop kan geven op een moment dat anderen duisternis brengen”, zo zei de partijvoorzitter van sp.a.

Ikzelf en mijn partij zijn enorm teleurgesteld wanneer we zien dat bepaalde actoren aan tafel het nodig vonden om mensen te bruuskeren en provoceren
Conner Rousseau

“Ikzelf en mijn partij zijn enorm teleurgesteld wanneer we zien dat bepaalde actoren aan tafel het nodig vonden om een paar dagen voor een akkoord - in plaats van vooruit te gaan - terug te komen op akkoorden, om mensen te bruuskeren en provoceren. Dat is dan ook de reden dat mijn partijbureau beslist heeft dat het zo niet verder kon.” Rousseau duidde daarmee op het feit dat de sp.a eerder vandaag een veto had gesteld tegen de verdere aanwezigheid van de MR aan de onderhandelingstafel. “Vertrouwen komt te voet, maar gaat weg te paard. Ik begrijp niet waarom iemand dit project nog zou willen doen mislukken”, verklaarde Rousseau.

“Ik heb mijn ontslag ingediend als preformateur omdat ik van vele partijen het signaal had gekregen dat er geen vertrouwen meer was.” Maar dat ontslag werd vanavond dus geweigerd door de koning. “Ik ben er weer van overtuigd dat we verder oplossingen moeten zoeken, want het heeft lang genoeg geduurd. We moeten oplossingen zoeken met iedereen die dat wil. Om het vertrouwen te herstellen, zullen hele sterke signalen nodig zijn van sommigen”, besloot hij. “De speeltijd is over.”