Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Gentse Overpoort loopt helemaal vol, politie zet straat af

In de Overpoort lijkt het alsof corona niet bestaat.Beeld Dylan Vermeulen

Corona of niet, de Gentse Overpoortstraat loopt maandagavond aardig vol. Corona-verantwoord is de situatie in geen geval. Dronken studenten laten hun mondmaskers achterwege en omhelzen elkaar. De politie is aanwezig.

en

De kans dat het fout zou lopen in de Overpoortstraat was sowieso groot, dat beseften ook de cafébazen vooraf al. Daarom houdt twee derde de deuren gesloten. De anderen deden toch open en plaatsten, zoals afgesproken, terrassen op straat. Die zaten om 17 uur al helemaal vol, en dat was de voorbode van wat nu gebeurt.

Om 21.30 uur liep de Overpoortstraat aardig vol. Het is niet drummen en duwen zoals bij de start van het vorige academiejaar, maar het is ook zeker niet ‘corona-proof’. Die anderhalve meter afstand zie je zo goed als nergens. 

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

De alcohol begint impact te hebben, en dronken studenten laten hun mondmaskers uit. Consumeren mag officieel alleen als je neerzit op een terras, maar wie daar geen plaats vindt – en dat is intussen al een meerderheid – koopt blik in de nachtwinkel en hangt rond de terrassen waar de vrienden zitten. Omhelzingen, kussen, het lijkt wel alsof de jongeren nooit van corona hebben gehoord.

De politie is aanwezig en heeft de straat afgezet voor alle verkeer, maar studenten lopen er nog steeds in en uit. De politie patrouilleert door de straat en kijkt streng toe op de mondmaskerplicht. “We hopen op een goede afloop, maar we zijn realistisch genoeg om te weten dat het niet zo zal zijn”, klinkt het bij de agenten. 

Hoe de straat straks om 1 uur ontruimd moet worden, is voorlopig een raadsel. Maar dat de studenten niet als makke lammetjes naar hun kot zullen vertrekken, is nu wel al duidelijk. De stad en de politie plannen dinsdag een evaluatie van de eerste nacht.