Vooral patiënten die op intensieve zorgen lagen, hebben kans op blijvende longschade.
Volledig scherm
PREMIUM
Vooral patiënten die op intensieve zorgen lagen, hebben kans op blijvende longschade. © Tim Dirven

Hoe groot is de kans op blijvende longschade bij coronapatiënten? - Experts leggen uit

Er is eindelijk goed nieuws voor ex-coronapatiënten: hun longen herstellen bijna altijd volledig. Slechts 1 à 2%  van de mensen die symptomen hadden, blijken enkele maanden later littekens in de longen te hebben. En zelfs die verlittekening kan nog verdwijnen. Al is het wel zo dat er ook in ons land mensen zijn die een longtransplantatie nodig hebben na een coronabesmetting.

6 reacties

  • Dominique Vandervekens

    4 jaar geleden
    Blijvende longschade is er altijd ikv ernstige longinfecties ... maar niet enkel en alleen bij corona!! Dus stop aub met te doen alsof het hier om een buitenaardse ziekte gaat! De klassieke bronchitis, longontstekingen ... iedereen die daarmee te maken heeft gehad, blijft nadien in bepaalde mate gevoelig thv de longen in bepaalde omstandigheden ... (weersomstandigheden, inspanningen, periodes van zwakkere immuniteit ...) Corona onderscheidt zich in deze zeker niet van andere longaandoeningen.
  • Em Ve

    4 jaar geleden
    Niet iedere corona patiënt is een longpatiënt! Even voor de duidelijkheid! Ik zou zeggen, even groot als voor andere gelijkaardige longpatiënten! Waarom zou corona een uitzondering zijn?
  • Yves Bauwens

    4 jaar geleden
    Zulke ziekte beelden zie je het hele jaar door en nu is het nieuws ?
  • Regina Van Akker

    4 jaar geleden
    Ze weten het blijkbaar niet zeker want het kan alle kanten op... genezen of longtransplantatie? Groot verschil met waarschijnlijk nog tal van nuances ertussen...
  • helmut kuhnrich

    4 jaar geleden
    ik heb het anders gehoord, maar wel dat er medicijnen waren om snel in te grijpen en die zouden helpen, maar dat er patienten zijn die een groot stuk van hun longcapaciteit waren verloren en een lange revalidatie stonden te wachten... ival, missschien goed nieuws