Radio 2

Staking in gevangenissen tegen versoepeling coronaregels voor bezoek: vakbonden vinden het te vroeg

In de gevangenissen is om 6 uur vanmorgen een 48-urenstaking begonnen. De drie vakbonden zijn het niet eens met een versoepeling van de bezoekregels. Er zou weer fysiek en intiem contact mogelijk zijn tussen gedetineerden en bezoekers, en dat vinden de bonden te vroeg gezien de stijgende coronacijfers. Het gevangeniswezen zegt dat er weinig coronabesmettingen zijn bij de gedetineerden en dat er ook aandacht moet zijn voor hun psycho-sociaal welzijn.

Sinds midden maart waren er in de gevangenissen beperkingen op het bezoek als gevolg van de coronapandemie. Eerst was er helemaal geen bezoek mogelijk, later mocht het wel, maar alleen achter plexiglas. En alleen kinderen jonger dan 12 mochten fysiek contact hebben met een gedetineerde. Sinds vorige week kunnen de gevangenissen dat opnieuw versoepelen, maar dat vinden de vakbonden niet kunnen. Ze wijzen op de toenemende besmettingscijfers in de samenleving. Knuffelen met kinderen en intiem contact met de partner, daarvoor is het volgens de bonden nog te vroeg.

Zaterdag hadden de socialistische (ACOD) en christelijke vakbond (ACV Openbare Diensten) al aangekondigd dat ze zouden oproepen tot een 48-urenstaking in alle Belgische gevangenissen, vanaf dinsdagochtend om 6 uur. De liberale vakbond VSOA besliste gisteren om zich daarbij aan te sluiten.

Het gevangeniswezen had als toegeving quarantaine in het vooruitzicht gesteld voor gedetineerden die intiem contact hadden met hun partner, maar dat wezen de vakbonden af. Volgens hen zijn er gewoon te weinig cellen om quarantaine te organiseren. Robby De Kaey (ACOD): “En ze dan nadat ze twee uur met iemand van buiten in hetzelfde bed hebben gelegen, zonder quarantaine terugsturen naar een cel met twee, drie tot zeven, dat vinden wij heel onvoorzichtig en onverstandig.”

Er is sinds het begin van de pandemie geen personeelslid besmet geraakt door een gedetineerde.
Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen

Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, vindt de staking een spijtige zaak: “We  begrijpen dat het een moeilijk moment is om tot versoepelingen over te gaan wanneer de cijfers stijgen, maar net zoals in de vrije samenleving bestaat ook binnen het gevangeniswezen het besef dat niet enkel ingezet moet worden op preventie van besmettingen maar dat er ook over het psychosociaal welzijn van gedetineerde burgers en hun familie dient gewaakt te worden.”

Het gevangeniswezen wijst er ook op dat de coronapandemie voorlopig goed onder controle is gehouden binnen de gevangenismuren. Er zijn vandaag maar 14 gedetineerden die positief getest hebben op corona. Sinds maart waren het er in totaal 52, dat is 0,5 procent van het totale aantal gedetineerden, die met een tienduizendtal zijn.

Er is sinds het begin van de pandemie ook geen personeelslid besmet geraakt door een gedetineerde. In totaal zijn er 98 personeelsleden besmet geraakt, maar dat is dus buiten de gevangenis gebeurd. "Los van de cijfers stellen we ook vast dat gedetineerden dagelijks geconfronteerd worden met meer dan 4000 personeelsleden en andere personen die dagelijks de gevangenissen betreden en verlaten. In tegenstelling tot de gedetineerden krijgen zij wel meer mogelijkheden tot sociale contacten, reizen en zo meer, waardoor de kloof met de strenge maatregelen ten aanzien van gedetineerden en hun familie alsmaar groter wordt. Die kloof valt hoe langer hoe moeilijker uit te leggen en te rechtvaardigen. In andere sectoren zoals de woon-zorgcentra zien we tevens een zelfde tendens om de maatregelen aan te passen in het belang van het psychosociaal welzijn", zegt het gevangeniswezen nog.

Maar dat kan snel veranderen, denkt Eddy De Smedt van de liberale vakbond: "In de speciale Covid-afdeling in de gevangenis van Brugge zien we de cijfers weer stijgen. Vandaag heeft men daar 19 besmette gedetineerden binnen. We hebben hard gewerkt om de cijfers onder controle te houden, laat die moeite niet voor niets geweest zijn."

Volgens het gevangeniswezen wordt de staking goed opgevolgd, en haalt men verschillende gevangenissen niet de minimumbezetting. Toch slaagt men er alvast hier en daar in om de gedetineerden te laten douchen of wandelen.

Herbeluister hieronder het gesprek met Eddy De Smedt van VSOA in "De ochtend" op Radio 1:

Ook directeur-generaal van het gevangeniswezen Rudy Van de Voorde reageerde in "De Ochtend". Herbeluister zijn reactie hier:

Meest gelezen