Madrid wil het leger inzetten in strijd tegen Covid-19

Het Spaanse leger moet de beperkende maatregelen die in de hoofdstad Madrid zijn uitgevaardigd in de strijd tegen de tweede golf van het coronavirus controleren en daarnaast nog eens 850.000 Madrilenen aan een Covid-19 snel test onderwerpen. Die twee scenario’s heeft Isabel Diaz Ayuso, de minister-president van de regio Madrid, maandag voorgelegd aan de Spaanse premier Pedro Sánchez.

De situatie in Madrid is de voorbije dagen opnieuw zorgwekkend verslechterd. Sinds maandag mogen 850.000 van de ruwweg 6,6 miljoen mensen in de regio Madrid enkel hun huis nog verlaten voor essentiële verplaatsingen. De harde lockdownmaatregelen gelden aanvankelijk twee weken. Ondanks groot protest, betwist de Spaanse overheid dat het om een herhaling van de strenge lockdown van deze lente gaat.

Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid telt het land sinds het begin van de coronapandemie meer dan 640.000 bevestigde gevallen. Bijna 120.000 besmettingen werden in de eerste helft van september opgemeten. Spanje betreurde in totaal al meer dan 30.000 sterfgevallen.

Opnieuw veldhospitalen opzetten

Volgens Diaz Ayuso is het aantal mensen dat de quarantainemaatregelen overtreedt niet meer bij te houden door de politie. Daarom is de hulp van het leger nodig. Ook is er een gebrek aan medisch personeel in de spoeddiensten van lokale ziekenhuizen. Ze doet daarom een oproep om opnieuw veldhospitalen op te zetten.

Volgens bronnen dichtbij de premier zou deze bereid zijn op een van beide vragen in te gaan, namelijk om het leger in te zetten om in de armste wijken van de stad sneltesten af te nemen bij 850.000 burgers. Het leger inzetten om de lockdownmaatregelen af te dwingen is voor de socialist voorlopig nog een brug te ver. Daarover wil Sánchez eerst overleg met de nationale en regionale regering. Tot het zover komt blijven controlerende activiteiten de bevoegdheid van de politie en de Guardia Civil.

Sánchez en Diaz Ayuso waarschuwden tijdens een ontmoeting voor ‘zeer harde weken’ die de hoofdstad te wachten staan. Ook de minister-president van de deelstaat Catalonië vraagt de bevolking om niet naar Madrid te reizen. In Catalaanse luchthavens en treinstations worden per direct bijkomende middelen ingezet om mensen te controleren die uit Madrid komen.

Meer