Direct naar artikelinhoud
Afvalverwerking

Elk jaar wordt 34.000 ton Belgische plasticfolie niet gerecycleerd

Elk jaar wordt 34.000 ton Belgische plasticfolie niet gerecycleerd
Beeld Benny Proot

Uit een analyse van Valipac, het kenniscentrum voor bedrijfsafval, blijkt dat maar liefst 25.000 bedrijven vandaag hun folie nog niet sorteren, wat neerkomt op 34.000 ton per jaar dat niet gerecycleerd wordt. 

Van de 100.000 ton aan bedrijfsmatige plasticverpakkingen die jaarlijks op de Belgische markt komen, werd in 2019 zo’n 57.000 ton ingezameld. Er zou dus in totaal liefst 43.000 extra ton plastic gesorteerd kunnen worden, waarvan 80 procent folie, goed voor zo’n 34.000 ton. 

“Hoewel ze het steeds beter doen, zouden onze Belgische bedrijven nog een stuk beter kunnen sorteren”, zegt Francis Huysman, CEO van Valipac. “Zeker wat betreft plasticfolie. Omdat het om kleinere volumes gaat of omdat ze niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken.” 

Hier ligt dus een enorme opportuniteit, meent Huysman. Zeker als je bedenkt dat één ton gerecycleerde plasticfolie de productie van zo’n drie ton CO2 vermijdt, het equivalent van een vrachtwagenrit van Brussel naar Moskou. De inzameling van plasticfolie is nochtans een vrij eenvoudig proces. De ophalers van bedrijfsafval bieden foliezakken aan die gewoon mee opgehaald worden samen met de container voor papier en karton. Valipac lanceert dan ook een communicatiecampagne. ‘Bedrijfscoach’ van dienst is milieuvoorvechter Nic Balthazar.