Direct naar artikelinhoud
Gent

UGent-rector Van de Walle smeekt studenten na drukke nacht in Overpoort: ‘Hou het veiliger’

“Hopen op goede afloop, maar zijn realistisch genoeg om te weten dat het niet zo zal zijn”
Beeld Wannes Nimmegeers

Welke corona? In de Gentse Overpoortstraat was het gisterenavond nog net niet drummen. Maar coronaproof was de situatie in geen geval. Dronken studenten lieten hun mondmaskers achterwege en omhelsden elkaar. UGent-rector Rik Van de Walle zag het feestgedruis met lede ogen aan. ‘Hou het alsjeblieft veel veiliger’, smeekte hij op Twitter.

en

Video wordt geladen...

De kans dat het fout zou lopen in de Overpoortstraat was sowieso groot, dat beseften ook de cafébazen vooraf al. Daarom hield twee derde de deuren gesloten. De anderen deden toch open en plaatsten, zoals afgesproken, terrassen op straat. Die zaten om 17 uur al helemaal vol, en dat was dus de voorbode van wat er later op de avond gebeurde.

Alcohol

Om 21.30 uur liep de Overpoortstraat aardig vol. Het was niet drummen en duwen zoals bij de start van het vorige academiejaar, maar het was ook zeker niet ‘coronaproof’. Die anderhalve meter afstand zag je zo goed als nergens. De alcohol begon impact te hebben, en dronken studenten lieten hun mondmaskers uit.

Consumeren mag officieel alleen als je neerzit op een terras, maar wie daar geen plaats vond – en dat was intussen al een meerderheid – kocht blik in de nachtwinkel en hing rond de terrassen waar de vrienden zaten. Omhelzingen, kussen, het leek wel alsof de jongeren nooit van corona hadden gehoord.

“Ik heb het gevoel dat de barhouders de regels willen volgen, maar dat de studenten er niet om geven", zei een 24-jarige student Bestuurskunde. “En ik eerlijk gezegd ook niet. Ik ben blij om eindelijk weer buiten te komen met mijn vrienden en medestudenten. Maar coronaproof is het zeker niet. Mensen schudden handen, geven kussen en dragen hun mondmasker niet. En er wordt niet streng opgetreden, dus iedereen doet maar door.”

Lees ook
Beeld Wannes Nimmegeers

De politie was aanwezig en heeft de straat afgezet voor alle verkeer, maar studenten liepen er nog steeds in en uit. Agenten patrouilleerden door de straat en keken streng toe op de mondmaskerplicht. De waakzaamheid was verder niet veel anders dan tijdens een doorsnee Overpoort-nacht. “We hopen op een goede afloop, maar we zijn realistisch genoeg om te weten dat het niet zo zal zijn”, klonk het bij de agenten.

Rond 22.30 uur was er een overleg tussen de korpschef en de burgemeester. Daarbij werd besloten de straat hermetisch af te sluiten, wat iets voor 23 uur effectief gebeurde. Niemand mocht de straat nog in, iedereen mocht uiteraard wel weg. De politie ging langs bij alle cafés om duidelijk te maken dat na 0.30 uur geen drank meer mocht worden geschonken.

De politie sluit de Overpoortstraat af. Niemand mag er nog in.Beeld Wim Naert

De rector van de Universiteit Gent zag het feestgedruis met lede ogen aan. “Beste studenten, ik beken: ik weet niet goed hoe ik jullie best aanspreek. Moet ik ontgoocheling uiten? Angst? Kwaadheid? Bezorgdheid? Verdriet? Ik weet het niet. Laat mij dus maar gewoon vragen wat ik te vragen heb”, schreef Rik Van de Walle gisterenavond op Twitter, met een verwijzing naar de reportage van Het Laatste Nieuws ter plaatse.  

Twitter bericht wordt geladen...

“Ik wil het zelfs smeken, als dat helpt: hou het alsjeblieft veel veiliger dan op deze beelden te zien is. Doe dat voor jezelf, voor elkaar en voor de velen die het allerbeste met jullie voor hebben. Wij willen niet dat jullie of jullie naasten iets overkomt. Alsjeblieft”, klonk het zelfs smekend. Vandaag wordt een evaluatie gehouden met de stad Gent, de cafébazen en de politie om te zien hoe het nu verder moet.

Twitter bericht wordt geladen...