©  Photo News

Ook de 60-plussers worden weer ziek, en dat is niet zonder gevolgen

Het coronavirus lijkt nu toch ook de 60-plussers te bereiken. En dat is niet zonder gevolgen. Experts vrezen dat de ziekenhuizen opnieuw zullen volstromen met zwaarzieke coronapatiënten. “We moeten nu echt met z’n allen de preventiemaatregelen respecteren”, beklemtoont professor Boudewijn Catry (Sciensano).

Werner Rommers

Hoe fors is de stijging bij 60-plussers?

In algemene termen stelt Sciensano dat het aantal besmettingen bij 60-plussers op dit moment relatief gezien sneller stijgt dan het nationale gemiddelde. Concreet: bij het begin van deze maand raakten per week nog zo’n 184 zestigers besmet. De voorbije week waren dat er op weekbasis al bijna 420, of meer dan een verdubbeling. Bij zeventigers verdrievoudigde het aantal besmettingen zelfs gedurende diezelfde periode. “Doordat we in augustus een aantal maatregelen verstrengden en enkele geplande versoepelingen uitstelden, konden we voorkomen dat het virus – toen vooral aanwezig bij jongvolwassenen – doorsijpelde tot bij de 60-plussers”, zegt professor Boudewijn Catry. “Vandaag slagen we daar duidelijk niet meer in.”

Waarom verontrust deze stijging de experts?

We weten dat het coronavirus vooral bij oudere mensen ernstige complicaties veroorzaakt. “Als het aantal besmettingen bij ouderen toeneemt, moeten we ook voor meer ernstig zieke patiënten vrezen, en komt er opnieuw meer druk op de ziekenhuizen te liggen”, zegt Catry. Dat blijkt ook nu al uit de cijfers. De voorbije week waren er gemiddeld 45 ziekenhuisopnames per dag, wat een stijging is met bijna 50 procent. Afgelopen zaterdag werden zelfs 51 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het was al van 21 mei geleden dat er nog meer dan 50 ziekenhuisopnames in één dag waren. Spoedartsen vrezen bovendien dat de langzame stijging van de voorbije dagen plots weleens zou kunnen exploderen, waarbij de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames ineens pijlsnel stijgen. “Vandaar dat we nú moeten ingrijpen, nu hebben we nog de kans om er iets aan te doen”, zei een verontruste professor Intensieve Zorg Geert Meyfroidt (UZ Leuven) maandag op Radio 1.

Zijn 60-plussers dan te onvoorzichtig geworden?

Dat wil niemand zo hebben gezegd. Feit is wel dat sinds september de scholen weer open zijn, en er ook onder tieners en jongvolwassenen erg veel besmettingen zijn. “Wanneer zij dan vervolgens op bezoek gaan bij hun grootouders zonder de preventiemaatregelen na te leven, bestaat de kans dat op die manier het virus wordt overgedragen.” Al zijn er ook andere pistes: “60-plussers kunnen het virus uiteraard ook op reis in het buitenland hebben opgedaan.” Niettemin: experts vragen ouderen erg voorzichtig te zijn in hun contacten met andere mensen en de gekende preventiemaatregelen goed na te leven. In dat verband riep viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) studenten – die maandag een nieuw academiejaar startten – de voorbije dagen herhaaldelijk op om erg voorzichtig te zijn bij het ontmoeten van ouders en zeker grootouders. Bijvoorbeeld door kotstudenten te vragen om in het weekend niet naar huis te gaan. Op die manier kunnen ze hun oudere familieleden niet besmetten.

En wat als 60-plussers straks in het ziekenhuis belanden?

Toch ook wat goed nieuws: algemeen wordt aangenomen dat de behandeling van zwaar zieke coronapatiënten vandaag veel betere resultaten oplevert dan bij het begin van de epidemie. “Dat gaat dan van het toedienen van bloedverdunners, het gebruik van betere beademingsmethodes tot nog een aantal andere therapieën die goede resultaten opleveren bij de behandeling van coronapatiënten”, zegt professor Boudewijn Catry. Maar hij hoedt zich voor te veel enthousiasme. “Er zijn sterke aanwijzingen dat we mensen vandaag beter kunnen behandelen, maar dat moet allemaal nog zwart op wit worden bewezen.”

De Belgische sterftecijfers lijken niettemin aan te tonen dat het aantal overlijdens de stijgende trend van het aantal besmettingen én ziekenhuisopnames níét volgt. Het sterftecijfer blijft met 2 tot 3 overlijdens per dag nu al een hele tijd stabiel.