Knuffels, kussen en verboden kotfeestjes: ook met Leuvense studenten had politie de handen vol

 ©  Olivier Matthys

Veel goede wil, dat zeker. Maar als de drank in de student is, zijn de coronaregels soms ver weg. Stonden de Leuvense terrassen maandag in de vooravond nog opgesteld volgens ‘social distancing’, dan was daar tegen sluitingsuur nog maar weinig van te merken. Er werd geknuffeld, gezoend en gezongen, en er werden boetes uitgedeeld. “Ik heb het er wel moeilijk mee, omdat je maar één keer student bent.” 

“Hoerennaaier”, weerklinkt iets na 1 uur op de Oude Markt. “Smaad en verstoring van de openbare orde”, antwoordt de agente. Razendsnel zit de jongeman in een combi op weg naar het politiecommissariaat.

“Er is veel begrip voor de moeilijke situatie”, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. “Maar al gauw zie je dat de nonchalance de kop opsteekt. Onze mensen hebben heel wat studenten moeten aanspreken over de mondmaskerplicht en hen moeten vragen afstand te houden.”  

 ©  Olivier Matthys

Nochtans is van een uitlaten sfeer, zoals andere jaren, geen sprake. Om 1 uur ’s nachts gaat het licht zelfs aan. Onwezenlijk vroeg voor een plek als de Oude Markt, waar in normale omstandigheden tot in de vroege uurtjes gefeest wordt.

Vier eerstejaarsstudenten, uit Tienen en Beerse, werken nog snel wat fastfood binnen. En de plannen straks? Onder de wol kruipen, klinkt het. “De feestspirit ontbreekt door corona”, zegt Gilles Vanderwaeren, student Communicatiewetenschappen. “Door de maatregelen wordt een stuk van onze vrijheid ingeperkt. Ik heb het er persoonlijk wel moeilijk mee, omdat je maar één keer student bent. Het is echt jammer. Maar iedereen hoopt binnen enkele maanden toch opnieuw de draad op te pikken van een min of meer normaal studentenleven.”

Nog snel wat fastfood, en dan onder de wol. ©  Olivier Matthys

Dat er vaak met een beschuldigende vinger gewezen wordt naar studenten als het gaat over het respecteren van de coronaregels, valt niet in goede aarde. “We houden ons wél aan de coronaregels”, zegt de Leuvense Julie Vandermeeren, derde bachelor Rechten. “Wat er met die feestende studenten gebeurd is in Portugal (77 Vlaamse jongeren liepen corona op in het Portugese uitgaansleven, nvdr.), dat is jammer. Maar je mag dat zeker niet veralgemenen.”

“Al te vaak worden we afgeschilderd als diegenen die de kantjes eraf lopen. Maar aan de poorten van heel wat humaniorascholen worden de coronaregels vaak minder gerespecteerd. En ook de werkende mensen leven de regels niet altijd na.” De vriendinnen knikken instemmend terwijl ze nippen aan een glaasje rosé.

 ©  Olivier Matthys

Druk bijgewoonde en luidruchtige kotfeestjes, cantussen en dopen zijn uit den boze. Dat staat in een politieverordening. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 250 tot 750 euro.

“Uiteindelijk hebben we maandagnacht twee groepen jongeren betrapt die een cantus organiseerden. Er was telkens een vijftiental personen aanwezig. De organisator krijgt een boete van 750 euro. Voorts zijn we ook langsgaan op vier kotfeestjes. Ook daar zijn de huurder van het kot en de aanwezigen beboet”, zegt Marc Vranckx.

“De echte grote problemen zijn uitgebleven, maar we zullen de komende weken en maanden wel blijven inzetten op de naleving van de coronamaatregelen tijdens het uitgaansleven. Daar wacht ons een grote uitdaging.”

(atb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer