Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVeiligheidsraad

‘De boodschap zal altijd zijn dat we onze contacten moeten verminderen’

Boudewijn Catry: 'We kunnen meer ernstige gevallen verwachten.'Beeld Photo News

Terwijl de coronacijfers in ons land blijven stijgen, circuleert bij de overheid het idee om woensdag op de Veiligheidsraad de regel van de bubbel van vijf te versoepelen. Maar is dat wel een goed idee? 

De voorbije week waren er 1.196 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting per dag in ons land. “Dat is een toename van 62 procent tegenover de week ervoor en dat ligt in de lijn van de toenames die we de afgelopen tijd gezien hebben”, zei Boudewijn Catry van Sciensano op de persconferentie gisteren. Ter illustratie: de weekgemiddelden zijn intussen al dubbel zo hoog als in de tweede week van augustus.

Daarnaast wees Catry er gisteren op dat er onder de besmettingen ook meer tieners en zestigplussers op te tekenen vallen. “Dat laatste zorgt ervoor dat we meer ernstige gevallen kunnen verwachten”, zegt hij. “Al blijft het wachten op de meer gedetailleerde analyses om te kunnen zeggen of het gaat om transmissies tussen generaties of die stijging te wijten valt aan terugkeerders uit een rode zone.”

Voorts is ook de positiviteitsratio – het aantal positieve testen tegenover het totale aantal testen – gestegen. Dat bedraagt intussen 3,7 procent. Vorige week lag dat nog onder de 3 procent. 

Motivatiebarometer

Het is tegen die achtergrond dat de Wetstraat een nieuwe Nationale Veiligheidsraad voorbereidt voor morgen woensdag. Een van de belangrijkste thema’s op die vergadering wordt de bubbel van vijf. Afgelopen week nog bleek uit de motivatiebarometer van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) dat 80 procent van de Vlamingen zich niet meer houdt aan die bubbel.

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wordt er daarom bekeken of de bubbel van vijf aangepast moet worden. “Er zijn mensen die dat te beperkt vinden, gezinnen die zeggen de bubbel van vijf niet haalbaar is”, zei ze dit weekend op Radio 1. “Er liggen scenario’s op de tafel om te zien wat we daaraan kunnen doen, hoe je daar toch een versoepeling kunt doen.” Komt er zo’n versoepeling, dan zal dat volgens haar gepaard gaan met strengere maatregelen op andere vlakken.

Al klinkt het contradictorisch, zoeken naar versoepelingen op die bubbelregel als het aantal besmettingen stijgt. “Dat is inderdaad zo”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Het is een moeilijk evenwicht zoeken tussen enerzijds de cijfers die allesbehalve goed zijn en anderzijds regels die maatschappelijk ook voldoende draagvlak hebben dat ze gevolgd worden.”

Contactbudget

Wat het zal worden, is nog niet duidelijk. Al circuleren links en rechts wel al enkele alternatieven. Zo opperde biostatisticus Niel Hens (UHasselt) al eens het idee van een contactbudget, dat een flexibeler contact inhoudt dan de vaste bubbel van vijf personen. Al wordt dat idee niet op gejuich onthaald binnen adviesorgaan Celeval, met het fiasco van de bubbel van vijftien in het achterhoofd.

Her en der wordt geopperd dat er mogelijk niet veel verandert aan de bubbel, maar dat we naar een overkoepelend systeem met kleurcodes zouden gaan. Al is het volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) nog te vroeg voor conclusies. “Alle mogelijkheden liggen nog op tafel”, zegt hij. “We moeten eerst kijken waar er geland wordt. Maar wat het ook wordt, het zal sowieso een variant zijn op hetzelfde thema: beperk uw sociale contacten.”

Voorts hoopt Van Ranst dat er bij eventuele nieuwe bubbelmaatregelen niet weer een mediahetze volgt over uitzonderingen en onduidelijkheden. “Telkens wanneer er maatregelen zijn, zoeken we al naar hoe die belachelijk gemaakt kunnen worden. Hoe kunnen we ergens een uitzondering van een uitzondering vinden waar iedereen zegt: ‘Dat is niet logisch.’ Dat zal je altijd vinden, maar het ondergraaft het vertrouwen heel sterk.”