Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Verstrengde maatregelen voor Britten: ‘Mogelijk zes maanden lang’

Boris Johnson.Beeld Photo News

De Britten gaan een kale Kerst tegemoet. In het Lagerhuis heeft premier Boris Johnson gemeld dat het Verenigd Koninkrijk de komende zes maanden te maken krijgt met een ‘halve lockdown’. 

Wie kan, moet thuis werken. Tevens moeten cafés en restaurants voor 22 uur de deuren sluiten, terwijl het personeel verplicht wordt gezichtsmaskers te dragen. Die draagplicht gaat nu ook gelden voor winkelpersoneel en taxichauffeurs. Voetbalstadions zullen voorlopig leeg blijven.

Mensen morgen niet in groepen van meer dan zes personen bijeenkomen, wat de doodsklap is voor menig kerstdiner. Voor bruiloften geldt komende tijd een maximum van vijftien gasten. De boetes voor het schenden van coronaregels gaan flink omhoog. 

Naar verluid zullen 1.500 soldaten worden ingezet bij Downing Street, het parlement en kerncentrales, alsmede bij administratieven taken. Hierdoor moet er er meer politie beschikbaar komen voor het handhaven van coronavoorschriften. De politie, zo wist the Times te melden, krijgt veel meldingen binnen via een speciale kliklijn. Ministers hadden burgers aangemoedigd om overtreders van coronaregels aan te geven.

Het is tijd voor actie, meldde Johnson in het Lagerhuis. “We hebben een gevaarlijk keerpunt bereikt en moeten handelen naar de stijgende Covid-19-gevallen.” Hij waarschuwde meteen voor meer beperkingen als de maatregelen niet werken. “Ik moet benadrukken dat als onze acties er niet in slagen het reproductiegetal naar beneden te brengen, we het recht reserveren om grotere vuurkracht in te zetten met nog veel zwaardere restricties.”

 De premier betoogde dat hij daarbij een “balans wil vinden” tussen het terugdringen van het aantal besmettingen en het laten draaien van het economische leven. “Zolang bedrijven maar voldoen aan de richtlijnen over hoe ze ‘Covid-veilig’ kunnen zijn.”

‘Mogelijk zes maanden lang’

De premier zei dat de nieuwe beperkingen ‘mogelijk zes maanden lang’ van kracht kunnen zijn, al zullen verbeteringen in de R-waarde en het aantal ziekenhuisopnames mogelijk kunnen leiden tot het ‘heroverwegen’ van de plannen. Hij zei ook dat de testcapaciteit nog fel uitgebreid zal worden. “Tenzij we tastbaar vooruitgang boeken, moeten we aannemen dat de door mij aangekondigde beperkingen misschien wel zes maanden van kracht zullen blijven.”

De regering-Johnson is de afgelopen dagen in grote staat van paniek geraakt omdat het aantal coronabesmettingen toeneemt, al blijft de toename van het ziekenhuisopnamen nog achter. Een halfjaar geleden werd Johnson ervan te beschuldigd te laat in actie te zijn gekomen en dat wil hij niet nog een tweede keer laten gebeuren. Bezwaren van tegenstribbelende ministers en onafhankelijke deskundigen heeft hij voor kennisgeving aangenomen.

De Labour Partij van Keir Starmer heeft zich achter de maatregelen geschaard, net als de Schotse nationalisten. Nigel Farage van The Brexit Partij is fel tekeer gegaan tegen de beperkingen.