Direct naar artikelinhoud
OverzichtCoronacrisis

Veiligheidsraad vandaag bijeen: dit ligt op tafel

Archiefbeeld.Beeld Tim Dirven

Vandaag is er weer een Nationale Veiligheidsraad over de coronamaatregelen. Iedereen heeft zijn eisenpakket klaar, maar kan versoepelen wel op dit moment? Een overzicht van de heikele punten, met telkens het standpunt van biostatisticus Geert Molenberghs.

Zo blijft u vandaag op de hoogte

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich over de coronamaatregelen vanaf 9 uur. Na de vergadering geeft premier Sophie Wilmès een persconferentie, die u in onze liveblog kunt volgen.

Download hier de app van De Morgen en krijg een bericht bij belangrijk nieuws.

Winkelen

Hoe is het nu? Alle winkels zijn open en je hoeft niet meer door de rekken te rushen om binnen het halfuur weer buiten te zijn. Maar winkelen is slechts toegelaten met maximaal twee personen. De nachtwinkel is open tot 22 uur. De markt mag doorgaan. Zowel in winkels als op de markt is het dragen van een mondmasker verplicht.

Wie wil het anders? Alle sectororganisaties. Zowel het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) als Unizo vraagt dat het winkelen met maximaal twee wordt geschrapt. “Waarom is de gezinsbubbel beperkt tot vijf en is de klantenbubbel tot twee?”, vraagt Christine Mattheeuws (NSZ) zich af. “Laat toe dat je weer met meerdere personen tegelijk mag shoppen en met je gezin op stap kan gaan”, zegt Danny Van Assche (Unizo). Vooral de mode- en kledingwinkels zijn al langer vragende partij. Unizo vraagt ook dat de nachtwinkels weer gewoon open kunnen.

Wordt het anders? Afwachten.

Kan het anders? Ongetwijfeld wel. Het is nooit aangetoond dat het virus zich verspreidt tijdens het winkelen. Bij de heropening van de winkels bewogen de grafieken niet.

Molenberghs: “We moeten het probleem niet oplossen waar het niet zit. Winkelen is inderdaad niet onze grootste zorg. Zeker niet als het gebeurt met mondmasker, afstand en een reeks andere maatregelen, zoals nu.”

Horeca, evenementen en feesten

Hoe is het nu? Cafés en restaurants zijn open tot 1 uur ’s nachts. Maar je mag er enkel naartoe gaan met je gezin en vijf vaste contacten. Een mondmasker is verplicht, behalve wanneer je aan tafel zit. Bestellen aan de toog kan niet. Contactinfo achterlaten is verplicht. Privéfeesten mogen enkel in de eigen bubbel en met een maximum van tien personen. Eén uitzondering: de koffietafel na een begrafenis mag met maximaal vijftig mensen. Voor officieel georganiseerde evenementen geldt een maximum van 200 personen binnen en 400 personen buiten. Huwelijksceremonies, begrafenissen en andere erediensten kunnen met hooguit 200 mensen plaatsvinden. Discotheken en nachtclubs moeten nog gesloten blijven. Grote evenementen zoals festivals kunnen niet.

Wie wil het anders? Horeca Vlaanderen pleit ervoor om op café het bestellen aan de bar opnieuw toe te laten. Voor feestzalen en cateraars wil de organisatie dezelfde regels als in de restaurants: met anderhalve meter afstand tussen de tafels en met respect voor de sociale bubbel. Evenwel liefst zonder maximumcapaciteit, maar om te beginnen nog met een tussenstap van minstens vijftig mensen per privéfeest, zoals nu bij een koffietafel. Ook het organiseren van buffetten moet makkelijker gemaakt worden voor de cateraars en de hotels, aldus nog Horeca Vlaanderen.

Wordt het anders? Grote veranderingen moeten hier waarschijnlijk niet verwacht worden.

Kan het anders? Volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid zijn er tot nu toe weinig besmettingshaarden vastgesteld in de horeca. Het Agentschap heeft voor zijn clusteronderzoek nauwelijks contactinfo moeten opvragen bij de restaurants en cafés. De heropening van de horeca heeft ook geen merkbare invloed gehad op de curve. Daarbij wel de kanttekening dat door het goede weer veel, zo niet alle bezoeken gebeurden op terrassen in de openlucht.

Molenberghs: “Ik zou op dit vlak niet te veel versoepelen. Het is nu goed georganiseerd en veroorzaak niet veel problemen. Mits inachtneming van maatregelen zoals afstand, mondmaskers en handhygiëne zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: laten we het opnieuw toelaten om aan de toog te bestellen. Maar dan wel zonder te drummen. Dat kan enkel als het goed georganiseerd blijft en de regels keurig worden gevolgd. De horeca zit ook met het gegeven dat de winter eraan komt: cafés en restaurants moeten koste wat kost inzetten op buitenterrassen. Ik zeg niet dat ze enkel buiten open kunnen en binnen toe moeten – zoals sommige andere landen dat wel opleggen – maar goede ventilatie binnen is in dat geval een absolute must. In scholen ook, trouwens.”

Zo’n zeventig dokters schreven begin deze maand een open brief om de mondmaskerplicht voor leerlingen in het secundair aan te klagen.Beeld Wouter Van Vooren

Mondmaskers in de klas

Hoe is het nu? Leerlingen uit het basisonderwijs – ook al zijn ze ouder dan 12 – moeten geen mondmasker dragen. Leerkrachten in het basisonderwijs dragen er een als de afstand niet kan gegarandeerd worden. Het personeel hoeft geen mondkapje te dragen als het in contact komt met kleuters, ongeacht de afstand. Bij het lesgeven vooraan in de klas hoeft het evenmin, op voorwaarde dat er genoeg afstand is. In het secundair onderwijs moeten leerlingen en leerkrachten wel altijd een mondmasker dragen, ook als de anderhalvemeterregel gerespecteerd kan worden. Aan die plicht mag enkel verzaakt worden vanwege medische aandoeningen, tijdens activiteiten, contacten of pauzes in de openlucht, en tijdens sportactiviteiten of danslessen.

Wie wil het anders? Zo’n zeventig dokters, voornamelijk huisartsen en enkele kinderpsychiaters, schreven begin deze maand een open brief om de mondmaskerplicht voor leerlingen in het secundair aan te klagen. Enkele CD&V’ers bepleitten eerder al het opheffen van die regel. De christelijke onderwijsvakbond stelt voor om een ‘mondmaskerpauze’ van tien minuten in te voeren tussen twee lessen door. Er is ook een klacht bij de Raad van State.

Wordt het anders? De Veiligheidsraad gaat zich hier niet aan wagen en het onderwerp aan de bevoegde ministers laten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil versoepelen “wanneer dat kan”.

Kan het anders? Moeilijke vraag. Dirk Devroey, huisarts en decaan van de faculteit geneeskunde en farmaceutische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, merkte maandag in De Morgen op dat het virus weer volop circuleert, “vooral in scholen en sportclubs”. Hij ziet dat in zijn praktijk en in die van zijn collega’s van Zaventem tot Overijse.

Molenberghs: “Het mondmasker afnemen in het secundair is geen goed idee. De plicht lijkt ervoor te zorgen dat de overdracht daar meevalt. De maskers zijn een verzekering dat besmettingen – op school en ook elders – niet leiden tot uitbraken. Pediaters zullen zeggen dat er op die leeftijd geen overdracht is. Dat is misschien wat te sterk uitgedrukt, want fysiek zijn scholieren van het middelbaar volwassenen. Ik pleit voor voorzichtigheid, zeker met onze huidige cijfers. Als we die omlaag krijgen, kunnen we eventueel eens testen in landelijke gebieden met minder viruscirculatie.”

Fitnesscentra en sportclubs

Hoe is het nu? Wie lid is van een sportclub mag sporten met maximaal 50 personen. Je kunt ook terecht in de fitnesscentra, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra. Publiek toegankelijke jacuzzi’s, hamams en stoomcabines blijven wel gesloten.

Wie wil het anders? Op dit front is het momenteel redelijk stil.

Wordt het anders? Vermoedelijk niet.

Kan het anders? Zie de hoger vermelde opmerking van Dirk Devroey: het virus circuleert weer volop, vooral in scholen en sportclubs.

Molenberghs: “In sportclubs zien we nu heel veel gebeuren dat onrust wekt. Versoepelen is hier absoluut niet aan de orde.”