woensdag 23 september 2020 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Robert Pattinson als hypocriete predikant. Netflix

FILM

Geen Batman versus Spider-Man

HASSELT

Tom Holland en Robert Pattinson staan tegenover elkaar in The Devil All the Time. Neen, geen duel tussen superhelden, maar wel een stevig drama over trauma’s, moord en corruptie in Ohio.

The Devil All the Time van de Amerikaanse auteur Donald Ray Pollock maakte in 2011 behoorlijk wat ophef. Dit was immers hardgekookte hillbilly gothic – denk aan Deliverance. Het boek en de gelijknamige film van Antonio Campos volgen verschillende personages die in de nabijheid van het dorpje Knockemstiff in de loop der jaren op vaak zeer gewelddadige wijze mekaars pad kruisen: een oorlogsveteraan, zijn goede zoon, een krankzinnige fundamentalist, een hypocriete predikant, een koppel seriemoordenaars en een corrupte politieman.

Pollocks rijzende populariteit heeft er alvast voor gezorgd dat grote namen zich met de filmversie wilden associëren. Jake Gyllenhaal produceerde en wist met Tom Holland (Spider-Man), Robert Pattinson (The Batman), Bill Skarsgård (It), Riley Keough (The Lodge), Jason Clarke (First Man), Sebastian Stan (The Winter Soldier), Haley Bennett (The Girl on the Train) en Mia Wasikowska (Alice in Wonderland) een ronduit indrukwekkende cast samen te stellen. Echte hoofdrollen zijn er niet, maar antagonisten Holland (als de zoon) en Pattinson (als de predikant) nemen wel de centrale rollen voor hun rekening. Voor Holland is dit rauw drama een poging om op zijn 24ste de tienerrollen achter zich te laten. Een van zijn volgende films, Cherry, waarin hij een verslaafde dokter speelt, wijst er toch op dat hij zich verder wil profileren als ernstig acteur in films voor volwassenen.

Criminelen en outsiders

De stap die Holland nu lijkt te zetten, werd door Pattinson acht jaar geleden gezet. Hij wilde zo snel mogelijk de druk van Twilight en Hollywood achter zich laten. Daarom koos hij zijn films zuiver op basis van de regisseur. Hij ging in zee met auteurs zoals David Cronenberg, Werner Herzog, Anton Corbijn, Claire Denis en Robert Eggers en vertolkte criminelen, avonturiers, excentriekelingen, gehandicapten en outsiders.

“Ik voel me niet verantwoordelijk voor mijn fans”
Robert Pattinson acteur

Zeker na The Lighthouse wordt hij geprezen als een voortreffelijke karakterspeler die risico’s durft te nemen. Tijd dus om terug te keren naar de blockbusters, want om aan de top te blijven moet je af en toe het Hollywoodspel spelen. Tenet blijkt intussen een schot in de roos en The Batman zou wel eens van het niveau van The Dark Knight kunnen halen. In ieder geval behoort zijn vampier uit Twilight tot het verleden. “Ik voel me niet verantwoordelijk voor mijn fans”, vertelde hij ooit aan HBvL. “Ik vind niet dat ik ze iets moet teruggeven. Maar het is wel mijn verantwoordelijkheid om mijn uiterste best te doen. De slechtste dienst die ik mijn publiek kan bewijzen, is altijd dezelfde rol spelen om er geld uit te slaan. Dus als mijn fans speciaal naar mij willen komen kijken in Cosmopolis of The Lighthouse dan vind ik dat fantastisch, want dat zijn geen massaproducten.”

The Devil All the Time is te zien op Netflix.

Tom Holland heeft een eitje te pellen met Robert Pattinson. Netflix

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws