Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Zeg niet ‘bubbel van vijf’ maar ‘referentiecijfer’: zo werkt het

Zeg niet ‘bubbel van vijf’ maar ‘referentiecijfer’: zo werkt het
Beeld Pexels

In de plaats van de bubbel van vijf stelt de Nationale Veiligheidsraad een nieuw systeem voor om sociale contacten te beperken en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Premier Wilmès had het deze middag op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad over een ‘referentiecijfer’. Elke huisgenoot mag per maand met vijf mensen buiten het gezin contacten onderhouden.

Nauwere contacten betekent dat u langer dan 15 minuten bij iemand bent, zonder anderhalve meter afstand te houden en waarbij u geen mondmasker hoeft te dragen.

Met de betrokken personen mag u bijvoorbeeld knuffelen,  samen iets gaan eten of drinken en hoeft u dus geen afstand te bewaren.

Het gaat om een ‘advies’, waarbij iedereen zijn individuele keuze moet maken, benadrukt de premier. Iedereen moet ‘in eer en geweten’ beslissen.

Verder mag u nog altijd zoveel mensen zien als u wilt. Zolang u de afstands- en hygiëneregels maar  goed respecteert, en niet met meer dan tien mensen tegelijk afspreekt.

De aanpassing stuit meteen op kritiek. “Alle nieuwe maatregelen die we nu zien zijn versoepelingen”, vat viroloog Marc Van Ranst het samen bij VRT Nieuws. “Het bubbelconcept was verbrand, maar nu mag iedereen nauw contact hebben met één tot vijf personen. Dat is veel. Ik hoop niet dat iedereen dat gaat doen. Dan gaat dat vlug verkeerd.”

Twitter bericht wordt geladen...