Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Geen bubbels en kortere quarantaine: de nieuwe maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad

Premier Sophie Wilmès.Beeld Photo News

De Nationale Veiligheidsraad heeft weer samengezeten om de nieuwe coronamaatregelen te bespreken nu de besmettingscijfers opnieuw de hoogte in gaan. De politici willen de bevolking vooral duidelijkheid en perspectief bieden. Dit is er allemaal beslist.

De stijgende coronacijfers leiden niet tot strengere maatregelen. Wel zijn er een paar versoepelingen. Er komt ook een andere benadering waarbij er zal worden overgegaan van crisisbeheer naar risicobeheer. “Het gaat om een langetermijnvisie die ervoor moet zorgen dat we niet te vaak en te hard moeten bijsturen”, zegt premier Sophie Wilmès (MR). “Bepaalde regels zullen dus versoepeld worden omdat ze niet nuttig of onhoudbaar zijn. Andere maatregelen zullen behouden blijven omdat de epidemie nog niet voorbij is.”

De Veiligheidsraad roept op om de bestaande basisregels goed op te volgen.

“We mogen in het dagelijkse leven iedereen zien die we willen zien indien we afstand houden”, verduidelijkt Wilmès. Als afstand niet mogelijk is, moet er een mondmasker gedragen worden. “In ieder geval kan je niet meer dan tien personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen)”. Deze regel blijft behouden.

Nauwe contacten

• Een nauw contact betekent fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is, voor langer dan 15 minuten, zonder afstand en zonder masker.

• In de toekomst zal er gewerkt worden met een referentiecijfer voor nauwe contacten. “Dat varieert tussen 1 en 5, afhankelijk van de gezondheidssituatie”, legt de premier uit. Op dit moment adviseren de experts om per maand maximaal met 5 personen een nauw contact te onderhouden (buiten de huisgenoten). Dat zijn dus mensen met wie je de veiligheidsafstand niet moet respecteren. Met de betrokken personen mag je bijvoorbeeld knuffelen, samen iets gaan eten of drinken en hoef je dus geen afstand te bewaren.

• Het gaat om een ‘advies’ waarbij iedereen zijn individuele keuze moet maken, benadrukt de premier. Iedereen moet ‘in eer en geweten’ beslissen.

Mondmaskers

• De algemene mondmaskerplicht wordt vanaf 1 oktober afgeschaft. Mondmaskers zijn enkel nog verplicht op plekken waar het druk is en op die plekken waar de afstand niet gegarandeerd kan worden. De premier vraagt aan de lokale besturen om zich aan deze wijziging te houden.

• Mondmaskers zijn wel nog altijd verplicht op welomschreven overdekte plaatsen zoals openbaar vervoer, winkels of bioscopen; ongeacht hun opkomst.

Bijeenkomsten

• Als je zelf een event organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot 10 (kinderen niet inbegrepen).

• Professioneel georganiseerde evenementen moeten de regels van de horeca volgen. Er staat geen limiet op het maximale aantal gasten. Aan elke tafel mogen wel maximaal 10 personen plaatsnemen. Dansfeesten zijn echter niet aan de orde.

• Voor evenementen met publiek blijven de regels dezelfde: een maximum van 200 personen binnen en 400 personen buiten.

Quarantaine

Momenteel was de regel van toepassing dat besmette personen twee weken in quarantaine moesten, maar experts vonden dat te lang. De regels worden daarom vanaf 1 oktober aangepast.

• Wie Covid-19-symptomen heeft, neemt contact op met de huisarts. Die zal je meteen een week in isolatie plaatsen. Als na de coronatest blijkt dat je positief bent, blijft de quarantaine van een week gelden. Blijkt de test negatief, dan mag je meteen uit quarantaine, als jouw gezondheid dat toelaat tenminste.

• Wie geen symptomen heeft, maar nauw in contact is geweest met een besmet persoon, moet ook een test laten afnemen op de vijfde dag. Is de test positief, dan wordt de quarantaine met zeven dagen verlengd. Is de test negatief, dan stopt de quarantaine na zeven dagen.

• Wie terugkeert uit een oranje zone, wordt niet getest.

• Wie terugkeert uit een rode zone, moet onmiddellijk na terugkeer zeven dagen in quarantaine en een test ondergaan op de vijfde dag. Je kan onder deze verplichting uit wanneer uit een zelfbeoordelingstest die je online invult, blijkt dat je geen risico vormt.

“Als je veertien dagen in een rode zone op een berg hebt gezeten, weet je dat je niet veel risico loopt en dan vul je die online zelfevaluatietest in en dan kun je inderdaad zien ‘ik ben geen risico’ en dan hoef je niks te doen”, verduidelijkt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na afloop van de persconferentie. “Dat is een heel andere vakantie dan bijvoorbeeld veertien dagen feesten in nachtclubs in Barcelona. Als uit die test blijkt dat je wel een risico vormt, dan moet je de quarantaineregels volgen”.

Epidemiebarometer

Er komt een barometer voor de epidemie. Daar wordt aan gewerkt door Celeval, het orgaan dat de overheid adviseert tijdens de coronapandemie.

De barometer zal op nationaal, regionaal en provinciaal niveau geleidelijk worden ingevoerd. “De barometer werkt volgens het principe van fasen”, zegt Wilmès. “Hoe meer de situatie verslechtert, hoe meer beperkende maatregelen er genomen moeten worden.”

Het is de bedoeling dat op deze manier iedereen de evolutie van de epidemie beter zal kunnen begrijpen. “De barometer zal zich in de eerste plaats baseren op de evolutie van het aantal hospitalisaties”, legt de premier uit. Maar ook andere parameters zullen in rekening worden genomen.

Wanneer de barometer wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. Het instrument zal in ieder geval ook gebruikt worden als referentie tijdens de persconferenties van het Nationaal Crisiscentrum, die wekelijks drie keer plaatsvinden.