Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Grote teleurstelling over versoepelingen: ‘Verbijsterend. Ronduit verbijsterend’

Paul De Grauwe, Geert Noels en Marc Van Ranst tonen zich teleurgesteld over de versoepelingen.Beeld Damon De Backer / Photonews / AFP

Er komen vanuit verschillende hoeken ontgoochelde reacties op de aangekondigde beslissingen na de Nationale Veiligheidsraad. Viroloog Marc Van Ranst reageert teleurgesteld. Ook bij verschillende opiniemakers, artsen en gezondheidsspecialisten heerst teleurstelling.

en

Ondanks de stijgende coronacijfers kwam de Nationale Veiligheidsraad met een aantal versoepelingen voor de dag. Zo mag iedereen per maand nauw contact hebben met maximaal vijf personen buiten het gezin, zijn mondmaskers vanaf 1 oktober niet overal verplicht en wordt de verplichte quarantaine beperkt tot zeven dagen.

 Van Ranst is verbaasd dat er alleen maar sprake is van versoepelingen. “De maatregelen staan in schril contrast met de realiteit”, zegt hij. “De bedoeling van deze Veiligheidsraad was inderdaad om te versoepelen, maar we zijn ingehaald door de realiteit. Als je de cijfers ziet, is het niet het moment om te versoepelen.”

Van Ranst verwacht dat de cijfers de komende periode nog verder gaan stijgen. “Je hoeft daar geen groot viroloog voor te zijn, geen enkele maatregel gaat een rem zetten op de verspreiding van het virus. Ik verwacht binnen een paar weken grotere problemen als we niets doen.”

Van Ranst heeft wel begrip voor een aantal maatregelen. “Het is inderdaad belachelijk dat mensen overal een mondmasker moesten dragen, zelfs op plaatsen waar amper volk kwam. Het was ook moeilijk om de bubbel van vijf te handhaven binnen een gezin. Maar ik hoop niet dat elke persoon nu vijf mensen gaat zien, want dan wordt het moeilijk.”

De viroloog vindt het ook een gemiste kans dat er geen helder systeem is gekomen met kleurencodes of een barometer. “Men moet het gewoon durven doen”, besluit Van Ranst. 

‘Het ontbreekt Wilmès aan charisma’

Het gebrek aan charisma om de juiste boodschap te brengen op dit moment van de coronacrisis, dat is volgens socioloog Ignace Glorieux van de VUB, een ernstig probleem dat weer in het oog gesprongen is op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad.

“Die persconferentie duurde weer véél te lang en de boodschap waar het om gaat zou moeten gebracht worden door iemand met charisma, en dat ontbeert mevrouw Wilmès helemaal. Er zou daar iemand moeten staan die empathie toont met mensen die hun job verloren hebben of hun zaak zien failliet gaan, en die ons ondanks alles kan enthousiasmeren om juist te handelen”, aldus de socioloog.

Want de belangrijkste functie van deze persconferentie was de mensen te blijven motiveren of ze opnieuw te motiveren. De politici geven overigens zélf aan dat dit het grootste probleem is van de mensen, dat ze het niet meer zitten zitten. “Maar misschien is het ook niet aan de politici om ons op dit eigenste ogenblik te komen toespreken. Zeker niet na de perikelen van de laatste dagen.”

‘Het virus is niet weg’

De bijsturing van de coronaregels is een “te grote versoepeling”, zegt Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Volgens Moens zullen de nieuwe maatregelen de belasting voor huisartsen bovendien niet verminderen.

Ondanks de stijgende coronacijfers, kwam de Nationale Veiligheidsraad woensdag met een aantal versoepelingen. Zo mag iedereen per maand nauw contact hebben met maximaal vijf personen buiten het gezin, zijn mondmaskers vanaf 1 oktober niet overal verplicht en wordt de verplichte quarantaine beperkt tot zeven dagen.

“Mijn algemene indruk is dat men het te veel ‘loslaat’. De versoepeling is te groot. Ik weet dat het een heel moeilijke oefening is, maar het virus is niet weg en het is onvoorspelbaar. Voorzichtigheid blijft geboden”, zegt Moens. 

‘Belgisch coronabeleid bestaat niet’

Ook econoom en opiniemaker Geert Noels is niet mals voor de afgelopen persconferentie. “Geniaal: een referentiecijfer van 5 in plaats van een bubbel van 5. Je hoort het gejuich van Leuven tot Gent. Het Belgische Covid19-beleid bestaat niet. Het is aanmodderen tot het grondig fout loopt, en dan lockdown met alle pijn vandien”, schrijft hij.

Twitter bericht wordt geladen...

“Zoals het past in het land van het surrealisme worden regels versoepeld wanneer Corona epidemie exponentieel toeneemt”, aldus econoom Paul De Grauwe.

“Verbijsterend. Ronduit verbijsterend”, reageert UGent-rector Rik Van de Walle op Twitter. Eenzelfde geluid bij Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB. “België kleurt vandaag rood maar beleid kondigt alleen versoepelingen aan en legt verantwoordelijkheid bij de burger”, reageert hij.

Professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent) ergerde zich dan weer aan het feit dat onze overheid er niet in lijkt te slagen om met een eenduidig, makkelijk te begrijpen systeem op de proppen te komen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...