Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Koning benoemt Magnette en De Croo tot coformateurs: ‘Land eindelijk stabiele regering geven’

• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws

Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld).Beeld .

Video wordt geladen...

Live

  1. Liveblog afgesloten

    Deze liveblog is afgesloten.

  2. Formateurs: ‘Land eindelijk slagkrachtige federale regering geven’

    Coformateurs Magnette en De Croo stellen in een reactie dat ze dringend werk willen maken van een stabiele regering om het land door een moeilijke periode te loodsen en tegelijk verder te kijken.

    "We hebben nood aan een stabiele en slagkrachtige federale regering die niet alleen de grootste naoorlogse crisis overwint, maar ons land ook klaarmaakt voor de toekomst", luidt het.

    "Heel wat mensen zijn op zoek naar houvast. Naar politiek verantwoordelijken die respect opbrengen, vertrouwen geven en oplossingen zoeken. Naar leiderschap dat erin slaagt zorgen weg te nemen, perspectief te bieden en te beschermen op moeilijke momenten."

    "Zeven onderhandelende partijen hebben zich geëngageerd om hun schouders te zetten onder een project voor een zorgzaam land waar we niemand achterlaten, een sterke economie waar iedereen een eerlijke kans krijgt en een duurzame samenleving die de klimaatcrisis aanpakt. Een België met een open blik op de wereld en een sterke stem in Europa. Wij zullen ons de volgende dagen intensief inzetten, samen met de zeven onderhandelende partijen, om ons land eindelijk die slagkrachtige en stabiele federale regering te geven. Een uitweg uit de crisis. Een weg vooruit."

  3. Bouchez: ‘Nu doorwerken om regering te hebben’

    Voor MR ligt de aanduiding van Paul Magnette als formateur lastig. Op voorhand had voorzitter Georges-Louis Bouchez laten verstaan dat hij daar met lijf en leden zou gaan voorliggen. 

    Hij is een strijd verwikkeld met Magnette om het politieke leiderschap in Franstalig België. Ook bij de preformateurs zou hij zijn bezwaren hebben geuit. Nu moet hij die inslikken. 

    “We hebben geen commentaar te geven op de aanstelling van Magnette en De Croo”, zegt de woordvoerster van Bouchez. Ze ontkent formeel dat de partij nog wil terugkomen op de aanstelling, of die in vraag wil stellen.

    Bouchez zelf hield zich opvallend gedeisd. Hij gaf op Twitter te kennen dat hij nooit beslissingen van het Paleis in het openbaar becommentarieert, en nu in de eerste plaats naar 1 oktober wil toewerken om een regering te hebben.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Lachaert: ‘Hard gewerkt om het vertrouwen te herstellen’

    "Het maakt niet uit hoe vaak je valt, wat telt is hoe vaak je weer opstaat." Rousseau vatte met deze beeldspraak het gevoel samen van de voorbije dagen in de regeringsvorming, of misschien zelfs van de afgelopen vijftien maanden. "We kunnen nu eindelijk de volgende stap zetten."

    Sinds vorig weekend waren de slaagkansen van de Vivaldi-coalitie met liberalen, socialisten, groenen en CD&V immers fors geslonken. Aanleiding was een interview waarin MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was teruggekomen op een aantal gemaakte afspraken. Sp.a wilde in eerste instantie niet meer rond de tafel zitten met de MR. Na een onderhoud met de koning maandagavond luidde het bij sp.a-voorzitter Rousseau dat Bouchez met een sterk signaal moest komen om het vertrouwen te herstellen.

    "De laatste dagen waren heel moeilijk. Het beeld van de politiek was opnieuw niet positief. Maar we hebben hard gewerkt om het vertrouwen te herstellen", gaf Open Vld-voorzitter Lachaert aan. 

    Vandaag bleek dan dat Bouchez zich akkoord verklaarde met de contouren die Rousseau en Lachaert hadden opgesteld van wat de volgende regering zeker zal doen. Dat was meteen het signaal dat Rousseau nodig had om door te zetten met de Vivaldi-coalitie. "We hebben belangrijke punten afgesproken", aldus Lachaert. "Evenwichten waar niemand aan tornt."

    De volgende stap was dus de aanduiding van PS-voorzitter Magnette en Open Vld-vicepremier De Croo tot coformateurs. Zij moeten de laatste rechte lijn van de onderhandelingen dus in goede banen leiden. Dat het Paleis twee namen naar voren schuift, betekent wel dat de naam van de volgende premier nog niet bekend is, want dat is doorgaans de formateur. "Zij waren al betrokken bij de oefening en kunnen snel de oefening voortzetten", benadrukte Lachaert. Die knoop zal dus in de loop van de komende dagen moeten worden doorgehakt.

    Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er op 1 oktober een nieuwe regering zou zijn. Door de onderbreking in de onderhandelingen wordt die timing wel heel krap. In elk geval worden De Croo en Magnette volgende maandag alweer op het Paleis verwacht. 

  5. Koning benoemt Paul Magnette en Alexander De Croo tot coformateurs

    Koning Filip heeft zopas PS-voorzitter Paul Magnette en vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) aangesteld als coformateurs. Het tweetal moet nu proberen om een nieuwe federale regering te vormen. De kans is groot dat een van beiden de volgende premier wordt.

    Het formateursduo staat nu voor de taak om een regering te bouwen met de zeven 'Vivaldi'-partijen PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo, Groen en CD&V.

    De Croo en Magnette zullen komende maandag, 28 september, verslag uitbrengen aan de koning.

  6. Wat doet de koning?

    Of er straks een formateur of een formateursduo wordt aangesteld is niet duidelijk. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo en PS-voorzitter Paul Magnette worden uitdrukkelijk genoemd. De komende dagen kan dan de knoop doorgehakt worden over wie premier wordt.

  7. Klimaatactivisten opgepakt

     Aan het koninklijk paleis in Brussel werden omstreeks 18.30 uur acht actievoerders van klimaatgroep Extinction Rebellion opgepakt. Zij voerden actie uit bezorgdheid over de federale regeringsvorming. De arrestaties verliepen zonder geweld. Maandag werden aan het Koninklijk Paleis ook al drie leden van de beweging opgepakt en gisteren werden vijf activisten opgepakt aan de Wetstraat 10.

    De activisten hadden spandoeken bij met het opschrift "En, wat is uw plan? ". Daarmee willen ze benadrukken dat structurele maatregelen die de huidige ecologische en sociale crisis aanpakken een prioriteit moeten zijn in het volgende regeerakkoord. Nog voor ze hun spandoeken konden uitrollen, werd het groepje echter opgepakt door de aanwezige politie. 

    Die heeft hen meegenomen voor identificatie en zal hen nadien vrijlaten, zo meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

  8. Preformateurs komen aan op Paleis

    Preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau zijn zopas aangekomen op het Paleis om verslag uit te brengen bij koning Filip.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. ‘Vertrouwen grotendeels hersteld’

    De groenen komen nog langs bij de preformateur, net als CD&V-voorzitter Joachim Coens.  Mogelijk is er geen tijd meer voor een vergadering met de zeven partijvoorzitters vooraleer Lachaert en Rousseau naar de koningg aan. Zij worden daar verwacht om 18u30. 

    “Maar het mag duidelijk zijn: het vertrouwen is in grote mate hersteld”, zegt een hoge bron. 

  10. Garanties in regeerakkoord

    MR-voorzitter Bouchez gaat dus akkoord om verder te praten over een nieuwe federale regering. De preformateurs hebben een tekst opgesteld, waarin de basisprincipes van het regeerakkoord worden geformuleerd. Elke partij kan daar een aantal strijdpunten binnenhalen, waar men nu niet meer op kan terugkeren. 

    Voor de liberalen was het belangrijk dat de begroting onder controle bleef. De nieuwe uitgaven blijven beperkt tot 3 à 4 miljard euro. Heel wat minder dan eerdere bedragen die circuleerden en soms zelfs opliepen tot 12 miljard euro. De liberalen krijgen ook garanties op arbeidsmarkthervormingen, noodzakelijk om meer mensen aan de slag te krijgen. Daarnaast wordt in de basisnota expliciet vermeld dat er geen vermogenswinstbelasting komt en geen effectentaks. 

    Socialisten van hun kant halen het minimumpensioen van 1.500 euro binnen en hogere uitgaven in de gezondheidszorg.

    De groenen krijgen een ambitieus klimaatpact. Wat betreft de kernuitstap komt er eerst een evaluatie, om dan te beslissen of de kerncentrales open kunnen blijven. 

    CD&V kan dan weer rekenen op stappen in de staatshervorming, met onder meer een verdere regionalisering van de gezondheidszorg. Ook ondernemen de regeringspartijen geen stappen rond ethische dossiers zoals abortus, tenzij er consensus is.

    Daarmee worden de basisprincipes die Lachaert eerder formuleerde als informateur verfijnd en bevestigd.

  11. Hoe moet het nu verder?

    Door het 'oui' van Bouchez krijgt Vivaldi dus een levenslijn toegegooid. Om 18u30 worden preformateurs Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld) verwacht bij koning Filip om verslag uit te brengen. Maar dat betekent niet dat de knoop over het premierschap vandaag al doorgehakt wordt.

     De kans bestaat namelijk dat PS-voorzitter Paul Magnette en vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vanavond samen worden uitgestuurd als formateurs. 

    Het is dan aan hen om de komende dagen onderling uit te maken wie het premierschap finaal opneemt en wie inhoudelijk wat zwaarder kan doorwegen op Vivaldi. Het is een ongeschreven wet in de politiek dat de partij van de premier de laatste inhoudelijke kloven overspant. Versta: tegemoetkomt aan de eisen van de coalitiepartners.

    Europarlementslid Kris Peeters (CD&V) denkt alvast dat de huidige formatiepoging de laatste is die nieuwe verkiezingen kan afwenden. “Ik hoop dat het lukt, want er is geen alternatief meer, denk ik”, aldus Peeters deze ochtendop Radio 1. “Ik vrees dat vele formules zijn uitgedokterd en uitgeprobeerd en dat dit een formule is die nu moet gefinaliseerd worden.”

  12. Bouchez akkoord met contouren die de preformateurs hebben vastgelegd

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft zich akkoord verklaard met het voorstel van preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau. Die werden het eerder vandaag eens over een aantal punten die de volgende regering sowieso zal aanpakken.

    Nu Bouchez akkoord gaat, kunnen de voorzitters van de zeven Vivaldi-partijen samenzitten, alvorens de preformateurs naar het Paleis gaan.

    Lachaert en Rousseau probeerden sinds gisteren een oplijsting te maken van die krijtlijnen voor de volgende regering. Ze zetten die stap nadat Bouchez in een interview was teruggekomen op een aantal gemaakte afspraken. Sindsdien lagen de onderhandelingen tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V op apegapen.

    Na verschillende bilaterale contacten met de andere partijen is het duo klaar met dat werk. Het gaat onder meer om nieuw sociaal beleid, investeringen in de gezondheidszorg, een luik rond het institutionele, de ethische thema’s en het akkoord over de kernuitstap, zo valt te horen in onderhandelaarskringen.

    Dat Bouchez zich achter die contouren kan scharen, geldt als het sterke signaal waar sp.a-voorzitter Rousseau op had aangedrongen om weer met de MR rond de tafel te gaan zitten.

    Het is de bedoeling dat er nog een vergadering komt met de zeven partijen samen. Ze moeten het immers nog eens worden over een formateur of formateurs om de onderhandelingen te leiden in de laatste rechte lijn naar een nieuwe regering.

    Om 18.30 uur staat de audiëntie van de preformateurs bij de koning geagendeerd.