©  ROBIN UTRECHT

Nieuwe kleurcodes: Utrecht, Luxemburg en Lissabon worden vanaf vrijdag rode zone

Bron: BELGA

Vanaf vrijdag 25 september 16.00 uur krijgen ook het Groothertogdom Luxemburg, de Nederlandse provincie Utrecht en het grootstedelijk gebied Lissabon een negatief reisadvies. Dat blijkt woensdag uit het aangepaste reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken. Het is vanaf vrijdag wel niet langer verboden om naar rode zones te reizen, maar het wordt wel strikt afgeraden.

LEES OOK. België kleurt rood: ons land in top vijf hardst getroffen landen van Europa

Sinds vorige week zijn de Nederlandse provincies Noord- en Zuid-Holland rode gebieden. Belgen die er langer dan 48 uur verbleven, moesten bij terugkeer verplicht een coronatest afleggen en in quarantaine. Vanaf vrijdag 16.00 uur krijgt ook de provincie Utrecht de rode kleur.

Ook het Groothertogdom Luxemburg wordt vanaf vrijdag een rode zone, net zoals Malta en het Zwitserse kanton Genève.

De Tsjechische regio’s Noordwest (regio’s Karlovy Vary, Ústí nad Labem), Centraal Moravië (regio’s Olomouc, Zlín) en Moravië-Silezië krijgen vanaf vrijdag ook een negatief reisadvies. In Oostenrijk kleuren Länder Tirol en Vorarlberg rood.

Het wordt vanaf vrijdag ook afgeraden om te reizen naar het grootstedelijk gebied Lissabon in Portugal.

In Frankrijk krijgen de departementen Eure-et-Loire, Saône-et-Loire, Doubs, Calvados, Eure, Somme, Bas-Rhin, Marne, Loire-Atlantique, Landes, Lot-et-Garonne, Ariège, Tarn en Haute-Loire vanaf vrijdag ook de rode kleur.

Code rood wil vanaf vrijdag niet langer zeggen dat het verboden is om naar het gebied te reizen, maar het wordt wel nog steeds strikt afgeraden. België was namelijk het enige Europese land dat reizen naar rode zones volledig verbood. Met de nieuwe regel keert Buitenlandse Zaken terug naar de formulering van reisadviezen zoals die voor de coronacrisis bestond.

Terugkeerders uit een rode zone moeten wel nog steeds een verplichte coronatest ondergaan en in quarantaine. Ook de maatregelen voor oranje zones blijven van kracht.

LEES OOK. Reizen naar rode zones niet langer verboden, wel ten zeerste afgeraden

De adviezen voor de andere regio’s zijn terug te vinden via diplomatie.belgium.be. Niet-essentiële reizen naar landen buiten de EU, de Schengenzone of het Verenigd Koninkrijk zijn nog altijd afgeraden. Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet sowieso het Passenger Locator Form invullen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer