Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVeiligheidsraad

Alweer harde kritiek na Veiligheidsraad: ‘Dit is compleet fout aangepakt’

Premier Sophie Wilmès (MR).Beeld EPA-EFE

Wie dacht dat de Veiligheidsraad met een duidelijke toekomstvisie zou komen, is eraan voor de moeite. Er komen wel versoepelingen op een moment dat de curves stijgen. ‘Dit is compleet fout aangepakt.’

Een quarantaineperiode die van veertien naar zeven dagen gaat. Meer mogelijkheden voor professioneel georganiseerde evenementen. En maximaal vijf nauwe contacten per persoon, wat een pak meer is dan de tot nu toe toegestane vijf per gezin. Met die versoepelingen wil de Nationale Veiligheidsraad de bevolking aanmoedigen om vooral de regels te blijven volgen, klonk het. Premier Sophie Wilmès (MR) gaf ook nog eens duidelijk de boodschap mee dat alle Belgen goed de, intussen wat versoepelde, regels moeten opvolgen. 

Vanuit het Verbond van Belgisch Ondernemingen (VBO), VOKA en ook Horeca Vlaanderen klonk meteen applaus. Het laat volgens hen de bevolking toe te leren leven met het virus en geeft hen wat meer ademruimte.

Maar voor veel experts was de Veiligheidsraad niets anders dan één grote ontgoocheling. Want hoe kan je versoepelingen verantwoorden wanneer zowel het aantal nieuwe besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames de hoogte in blijven gaan. Vooral het feit dat de zogenaamde coronabarometer nog niet klaar is, zorgt voor ongerustheid. Dat systeem, waarbij aan de hand van kleurcodes voor iedereen duidelijk moet zijn vanaf welke epidemiologische situatie er welke maatregelen gelden, wordt al dagenlang aangekondigd. Maar volgens Wilmès moet het systeem eerst nog verder verfijnd worden. En moet er op zoek gegaan worden naar een draagvlak “zowel bij de bevolking als bij de betrokken sectoren”.

Binnen 14 dagen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was na de persconferentie van de Veiligheidsraad zelfs nog specifieker. Volgens hem zijn er nog een aantal vragen die opgelost moeten worden. “Op basis van welke parameters verschuiven we bijvoorbeeld van kleurcode? Als je verandert van systeem moet dat vanaf dag één solide zijn”, zei hij. Volgens Jambon moet er “binnen de veertien dagen” zo’n barometer zijn.

Dat de politiek er blijkbaar niet in geslaagd is om, zoals op voorhand beloofd, met een toekomstplan te komen, gaat er bij velen niet in. “Het is als vaststellen dat het aantal verkeersslachtoffers stijgt, om vervolgens de verkeersregels te versoepelen, in de hoop dat de chauffeurs voorzichtiger gaan rijden”, zegt Geert Meyfroidt, voorzitter van de vereniging van intensivisten. “Ik kan daar niet goed bij.”

Want ondertussen zien we wel het aantal hospitalisaties verder stijgen, stelt hij. “Ik had op zijn minst een duidelijk plan met targets verwacht. Ik zou hierbij dan ook een warme oproep willen doen om de barometer zo snel mogelijk op punt te zetten. En hopelijk duurt het maar twee dagen in plaats van twee weken.”

‘Gemiste kans’

Ook viroloog Marc Van Ranst had het na de persconferentie moeilijk om zijn ontgoocheling te verbergen. “Je moet geen groot viroloog zijn om te voorspellen dat de cijfers de komende weken alleen nog maar zullen stijgen”, klonk het. “Geen van de voorgestelde beslissingen zal een rem kunnen zetten op dit virus.” Dat de barometer uitgesteld wordt, noemt hij een gemiste kans.

De boodschap die de bevolking krijgt is alweer bijzonder verwarrend, stelt Maarten Vansteenkiste, motivatiepsycholoog aan de UGent. “De curves stijgen, maar toch komen er versoepelingen. En de langetermijnvisie is voor over twee weken. Probeer dat maar eens uit te leggen. Sommige versoepelingen zijn terecht. Maar de boodschap dat mensen wel de bestaande regels moeten volgen, blijft totaal niet hangen. Dit is totaal verkeerd aangepakt.”