woensdag 23 september 2020 - Dilsen-Stokkem
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  JEFFREY GAENS

De Poorterij in top 100 van beste groenterestaurants ter wereld

Dilsen-Stokkem

Restaurant De Poorterij uit Dilsen-Stokkem staat als enige Limburgse zaak in de top 100 van beste groenterestaurants ter wereld. In de lijst van de We’re Smart Guide prijkt de zaak op plek 71. “Zelfs onze sauzen maken we enkel met groenten en kruiden uit onze moestuin.”

Rudi Peters en zijn partner Patricia Winters vertoeven met De Poorterij in het goede gezelschap van toppers als Noma uit Denemarken en het Hof van Cleve. Niet slecht voor een restaurant dat acht jaar geleden de deuren opende. De rangschikking van Best Vegetables Restaurants is een idee van voormalig sterrenchef en tv-kok Frank Fol. Hij en zijn team namen wereldwijd bijna 1.000 eetgelegenheden onder de loep en maakten deze week de nieuwe rangschikking bekend. Op een prijkt La Distillerie in het Groothertogdom Luxemburg, op twee Vrijmoed uit Gent en drie Bord’Eau in Amsterdam.

Vijf radijzen

In plaats van sterren deelt We’re Smart radijzen uit voor perfectie, creativiteit, maar ook voor onder meer lokaal gebruik, ecologisch engagement en duurzame vangst. De Poorterij ontving de maximumscore van vijf radijzen. Goed voor de 71ste plaats of 26 plaatsen beter dan twee jaar geleden. “Deze bekroning betekent heel veel voor ons”, vertelt een glunderende Rudi Peters. “Het is een manier om je te onderscheiden van de collega’s. Wij zijn een eerder klein restaurant waar we enkel met ons tweeën werken en vooral menu’s serveren.”

Tuin van 20 are

Het succesrecept van De Poorterij bevindt zich niet alleen in de keuken, maar ook achter het tot restaurant verbouwde dorpscafé. “Wij beschikken over een groentetuin van 20 are. Eerst ben ik begonnen met een kleine kruidentuin. Nu staan er twee serres op en zijn er nog meerdere perken. Ik ben thuis opgegroeid in de tuin. Elke dag ben ik erin bezig. Samen met vooral mijn vader die meer dan een handje toesteekt. In de keuken gebruiken we nagenoeg alleen producten die onze tuin te bieden heeft. Groenten die we in grote hoeveelheden nodig hebben zoals ajuinen of aardappelen halen wij bij een biologische boerderij. Let wel, wij zijn geen vegetarisch restaurant. Bij nagenoeg elk gerecht serveren wij vlees of vis. Wel ligt de nadruk op de kruiden en de groenten. Room en boter vermijden we dan weer zoveel mogelijk.”

Onsterfelijkheidskruid

Het hoeft niet te verbazen dat de tuin van Rudi niet alleen de doorsnee groenten bevat. “Aardpeer, artisjokken, groene tomaten, zwarte tomaten, pastinaak, wortelpeterselie … Kardoen is een groente die ik veel gebruik. Het komt uit de mediterraanse keuken. Het heeft wat weg van artisjok, alleen gebruik je hierbij de stelen en niet de bloemen. De smaak ligt ergens tussen witloof en asperge in. Onsterfelijkheidskruid is nog een onbekende die hier in de tuin staat. Het heeft wat weg van zoethout.” De Poorterij vindt in de Best Vegetables Restaurantslijst heel wat collega’s terug met een of meerdere Michelinsterren. “Dat is niet meteen ons streefdoel. Wij werken hier maar met twee. Dat zou veel extra stress meebrengen. Laat ons maar verder doen zoals we nu bezig zijn”, besluit Peters.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws