Direct naar artikelinhoud
VeiligheidsraadUpdate

Universiteiten roepen studenten op versoepelingen Veiligheidsraad niet te volgen

Rector Herman Van Goethem van de UAntwerpen.Beeld Gregory Van Gansen/Photo News

De universiteiten van Antwerpen, Hasselt, Gent en Leuven raden hun studenten aan niet in te gaan op de versoepelingen van de Veiligheidsraad. Die kondigde gisteren aan dat iedereen, los van zijn gezin, voortaan 5 nauwe contacten mag hebben. Op een moment dat de cijfers, voornamelijk bij jongeren, de hoogte in gaan, vinden de universiteiten dat echter geen goed idee.

UAntwerpen-rector Herman Van Goethem was de eerste die vanmorgen een mailbericht stuurde aan alle studenten. Hij riep de studenten op hun nauwe contacten buiten de thuisomgeving zo beperkt mogelijk te houden. Zijn oproep werd mee ondertekend door professoren Herman Goossens, Pierre Van Damme en Erika Vlieghe, en door professor Guy Hubens, decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

In de leslokalen van de universiteit blijft code oranje gelden, wat inhoudt dat de capaciteit van de aula’s tot 20 procent beperkt wordt. “We bevelen echter ten zeerste aan om ook buiten de leslokalen onderling zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden en mondmaskers te dragen wanneer je niet die afstand kan houden”, klinkt het in de mail.

 Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

‘Oprecht bezorgd’

Rector Luc De Schepper van de UHasselt kwam niet veel later met een gelijkaardige oproep. Zijn brief werd mee ondertekend door biostatistici Niel Hens en Geert Molenberghs. “De Veiligheidsraad nam gisteren nieuwe beslissingen, zoals de maatregel waarbij je per persoon 5 mensen per maand mag zien bij wie je geen mondmasker hoeft te dragen en geen afstand hoeft te houden. Als universiteit zijn we hier oprecht bezorgd om”, klinkt het. 

“We willen jullie - binnen de beperkingen die er nu zijn - een zo normaal mogelijk academiejaar blijven bieden én de mogelijkheden voor het studentenleven die er nu zijn niet moeten terugschroeven. Anders gezegd, we zouden niet willen dat het coronavirus zich onder jullie gaat verspreiden. Code rood komt dan snel dichterbij”, aldus Luc De Schepper. “Daarom willen we jullie vragen om de maatregelen zoals je ze nu toepast, te blijven volgen. Dit betekent geen bezoek op kot naast mensen uit je sociale (thuis)bubbel, altijd een afstand van minstens 1,5 meter bewaren en als dat niet kan een mondmasker dragen.” 

UGent

De UGent liet intussen weten eenzelfde communicatie aan zijn ruim 40.000 studenten voor te bereiden. Volgens rector Rik Van de Walle, die in de brief de unanieme steun krijgt van UGent-experten, moeten studenten “maximale veiligheid en zorgzaamheid aan de dag leggen.” Wanneer studenten naar huis gaan, bewaren ze indien mogelijk best afstand van oudere generaties.

Van de Walle zegt “ontgoocheld” te zijn over de beslissingen die gisteren aangekondigd werden. “Het is de wereld op zijn kop”, zegt Van de Walle. “De cijfers evolueren heel snel in negatieve zin.” Gisteren liet hij op Twitter ook al zijn ongenoegen blijken met de beslissing om de regels te versoepelen. ‘Verbijsterend. Ronduit verbijsterend’, klonk het.

Aan UGent-studenten zal Van de Walle de boodschap overbrengen dat de universiteit het wél nodig vindt om sociale contacten te beperken en afstand te houden. Eerder had ook de UAntwerpen haar meer dan 20.000 studenten opgeroepen om de versoepeling tot vijf contacten niet te volgen. De KU Leuven laat dan weer optekenen de zaak “intern te bekijken”.

Na intern beraad sloot ten slotte ook KU Leuven-rector Luc Sels zich aan bij de oproep van zijn collega’s. “De ziekenhuisopnames zijn gevoelig aan het stijgen. Net nu stuurde de Nationale Veiligheidsraad de bubbelregel bij”, zegt hij op Twitter. “Ik roep daarom op om het aantal personen waarmee je nauw contact hebt zoveel mogelijk te beperken. Contact met elkaar is mogelijk maar hou het op een veilige afstand.”

Sels vraagt ook om de hygiënemaatregelen te blijven respecteren en een mondmasker te dragen op drukke plaatsen. “Alleen zo kunnen we de stijging van de ziekenhuisopnames een halt toeroepen. Alleen zo kunnen we onderwijs op de campussen – wat we allemaal zo belangrijk vinden – blijven organiseren.”