Direct naar artikelinhoud
Korea's

Noord-Korea doodt en cremeert Zuid-Koreaanse ambtenaar

De persconferentie waarbij bekend werd gemaakt dat de vermiste Zuid-Koreaanse functionaris werd doodgeschoten en later verbrand.Beeld EPA

Noord-Koreaanse soldaten hebben een Zuid-Koreaanse marine-inspecteur doodgeschoten en zijn lichaam verbrand. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie donderdag verklaard.

Het slachtoffer, een 47-jarige ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Visserij, verdween afgelopen maandag tijdens een inspectietocht op zee, nabij de maritieme grens met Noord-Korea. De man verliet het schip vrijwillig met een zwemvest en een reddingsboei. Het ministerie denkt dat de man wilde overlopen naar Noord-Korea, een plan waar hij al eerder over zou hebben gesproken.

Regelmatig proberen Koreanen de zwaarbewaakte grens tussen beide landen over te steken. Vrijwel altijd betreft dat Noord-Koreanen die naar het zuiden vluchten. Een enkele keer is het andersom. De meeste vluchtelingen worden zonder problemen opgenomen.

Dit keer ging het anders. Toen de Noord-Koreaanse soldaten de Zuid-Koreaanse inspecteur op zee aantroffen, deden ze gasmaskers voor om hem vervolgens op afstand te ondervragen. Daarna schoten ze hem dood. Zijn lichaam werd met olie overgoten en verbrand, aldus de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

Coronamaatregelen

Hoe Zuid-Korea aan deze specifieke informatie komt, is onduidelijk. De vlammen zouden met surveillanceapparatuur zijn waargenomen.

De vijandelijke houding van de Noord-Koreanen is volgens Zuid-Korea te verklaren door angst voor het coronavirus. “Het lijkt erop dat Noord-Korea deze misdaad heeft begaan als onderdeel van de richtlijnen tegen corona.”

Volgens het Noord-Koreaanse regime zijn er geen coronagevallen in Noord-Korea. Wel zijn sinds januari strikte maatregelen van kracht. Zo is de grens met China, de belangrijkste handelspartner, sinds die tijd gesloten. In juli beweerde het regime dat een Zuid-Koreaanse overloper, een 24-jarige man die naar het noorden was gezwommen, wellicht corona had.  

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde de executie van de man ‘onvergeeflijk’. De dood van de ambtenaar is een nieuwe domper in de vredesbesprekingen tussen de Korea’s. Afgelopen juni blies Noord-Korea een gezamenlijk grenskantoor op. Op de achtergrond speelt dat de onderhandelingen met de VS over nucleaire ontwapening al anderhalf jaar in een impasse verkeren. Het noorden meent dat Seoel meer moet doen om de VS tot concessies te bewegen.