Direct naar artikelinhoud
InterviewLinda Polman

De ‘Gutmensch Scheurkalender’: ‘Verbazend hoeveel je kan uitleggen op een kalenderblaadje’

Eindredactrice van de scheurkalender Linda Polman. 'Er zitten veel teksten tussen, maar ook tekeningen of cartoons.'Beeld Martijn Gijsbertsen

Scheurkalenders worden normaal gezien gevuld met flauwe moppen of antieke weerspreuken. Maar de makers van de Gutmensch Scheurkalender pakken het net iets anders aan. ‘We willen met onze kalender het maatschappelijke debat over asiel, migratie en vluchteling een beetje bijsturen’, vertelt eindredactrice Linda Polman. ‘De fatsoenlijke kant op.’

Wat is het idee achter de Gutmensch Kalender?

Polman: “Al jaren woedt in Nederland en België een sterk gepolariseerd debat over migratie, asiel en vluchtelingen. Aan de ene kant heb je de mensen die zeggen dat Europa die vluchtelingenstroom niet aankan, die waarschuwen voor de gevaren van islamisering en dus concluderen dat we die vluchtelingen maar beter laten verdrinken. Aan de andere kant van het spectrum zitten wat ik de vluchtelingen-huggers noem. Mensen die alle grenzen open willen en vinden dat we iedereen die onze richting uitkomt zonder voorbehoud op moeten vangen. 

“Maar tussen die twee kampen in heb je een gigantische groep mensen die eigenlijk niet zo goed weten wat ervan te denken. Mensen die met hun mond vol tanden staan wanneer een van hun collega’s aan het koffieapparaat verkondigt dat die vluchtelingen maar beter kunnen verdrinken. Hen willen we met de Gutmensch Scheurkalender aan argumenten helpen om in de toekomst het debat aan te kunnen gaan.” 

Hoe doen jullie dat concreet?

“We hebben aan honderd bekende Vlamingen en Nederlanders gevraagd een blaadje te vullen. Schrijvers als Adriaan van Dis, Kristien Hemmerechts of Lieve Joris. Maar ook cartoonisten, journalisten of experts. Van alles wat. Zij geven elk op hun manier achtergrond bij de vluchtelingenproblematiek. Er zitten dus veel teksten tussen, maar ook tekeningen of cartoons. Op de resterende blaadjes geven wij dan historiek, extra informatie of een goede grafiek die een bepaald aspect van de discussie belicht. Het is waanzinnig gevarieerd. Elk blaadje is een feestje.” 

Komen beide kampen in de vluchtelingendiscussie aan bod?

“Neen. Ik persoonlijk vind ook niet dat we de grenzen zomaar moeten opengooien. Maar we zijn als initiatiefnemers wel van het idee zijn dat je die vluchtelingen op een humane manier moet opvangen. Je kan ze niet laten verzuipen. En aangezien we enkel mensen hebben geselecteerd die zich eerder al over vluchtelingen hebben uitgesproken op een manier die bij dat gedachtegoed past, mag je wel zeggen dat onze kalender naar partijdigheid neigt.

“De tegenstanders van vluchtelingen zijn sowieso al heel nadrukkelijk in het debat aanwezig. Zij hebben niet nog een extra forum nodig. Ik vind ook niet dat je altijd voor- en tegenstanders aan het woord moet laten. Wanneer het over de Holocaust gaat hoef je toch ook niet én Primo Levi én Hitler te citeren?

Achtergrond geven bij een complex onderwerp als het vluchtelingenprobleem. Lukt dat op een kalenderblaadje?

“Ja hoor. Maar de plaats is natuurlijk beperkt. Er kunnen maximaal driehonderd woorden op een blaadje. Maar je zou er van verbaasd staan hoeveel dingen je goed kan uitleggen in driehonderd woorden. En als die plaats dan toch te beperkt is, lassen we een serie in. Zo leggen we in vijf dagen tijd uit hoe de wapenhandel de vluchtelingenstromen bepaalt. En voor het antwoord op de vraag ‘Hoe word je een facist?’ hebben we tien dagen nodig.”

Verkrijgbaar in de boekhandel of via www.epo.be

isbn 9789491921766 - 2020 - 15,00 € - Uitgeverij Jurgen Maas & EPO Distributie