Er is veel te doen geweest over jonge mensen die door corona toch zwaar ziek zijn geworden. Door een onderzoek waar UZ Gent/UGent aan heeft meegewerkt, weten we nu waarom dat zo is.
Volledig scherm
Er is veel te doen geweest over jonge mensen die door corona toch zwaar ziek zijn geworden. Door een onderzoek waar UZ Gent/UGent aan heeft meegewerkt, weten we nu waarom dat zo is. © EPA

Hoe jonge gezonde mensen zwaar ziek kunnen worden door corona: “Genetisch defect of foute antilichamen”

Waarom belanden ook jonge mensen op intensieve zorgen met corona? Een baanbrekend internationaal onderzoek, waar Belgische ziekenhuizen aan hebben meegewerkt, toont dat de verklaring bij het immuunsysteem of bij een genetisch defect kan liggen. 

7 reacties

  • Johanna Ruiter

    4 jaar geleden
    OK verpleegkundigen en chirurgen staan 8 uur per dag week in week uit (jaren achter elkaar) met een mondmasker op. Niemand is daar ziek van geworden. Van handen wassen gaat je immuunsysteem niet kapot anders zouden alle artsen en verpleegkundigen (wassen hun handen wel 50x per dag) ook allemaal ziek zijn. Wat wel kwalijk is is je hele huishouden met dettol schoonmaken en je kinderen niet meer buiten laten spelen. Daar bouwen ze een sterk immuunsysteem mee op.
  • freddy cardoen

    4 jaar geleden
    Als iedereen zich zou laten inenten tegen pneumokokken of longontsteking en iedere dag vit . D zouden nemen dan zou dit al een grote hulp zijn voor het immuunsysteem.
  • Marc Spandel

    4 jaar geleden
    Het overdreven 'verplicht ontsmetten' van de handen speelt hier een grote rol. Alle bescherming tegen ziektemakers (goede bacteriën en beschermende stoffen) worden zo verwijderd van de handen waardoor virussen een vrije landingsbaan krijgen om zich te nestelen. Op den duur gaat het immuunsysteem opgeven met aanmaak van goede bacteriën en andere beschermingstoffen op de handen. Gevolg is...
  • nadine

    4 jaar geleden
    Zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen. Als je de ganse tijd zo een masker draagt adem je ook de hele tijd je eigen koolstofdioxide in. Gezond is toch anders of niet?
  • Luc Maes

    4 jaar geleden
    Kan het eiwit interferon ook een rol gespeeld hebben bij het ontstaan van type 1 diabetes?
  1. Baanbrekend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijkste vragen beantwoord
    PREMIUM

    Baanbre­kend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijk­ste vragen beantwoord

    Naar lucht happen terwijl je snel en piepend ademhaalt. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een astma-aanval. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek in het vooraanstaande tijdschrift Science heeft nu aangetoond hoe de vernauwing van de luchtwegen zorgt voor ontsteking en slijm. Met deze nieuwe kennis kunnen we astma mogelijk voorkomen in de toekomst. HLN-wetenschapsexpert Martijn licht toe wat de wetenschappers precies zijn te weten gekomen in deze wetenschappelijk studie.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.